Ђилас КСС: Не може Европа да копира NBA

У NBA НЕМА КЛУБОВА КОЈИ ИСПАДАЈУ, НЕМА КЛУБОВА У ЛИГАМА ИСПОД,

ВЕЋ САМО КОЛЕЏ КОШАРКА...

Драган Ђилас

        Председник КСС Драган Ђилас каже за Б92 да се европска кошарка не креће у правом смеру и да је погрешан нови систем такмичења који намећу Евролига, али и FIBA.

        „Јасно је да криза траје годинама. FIBA показује жељу да преузме сва такмичења, укључујући и елитно, али сада видимо да се појавио тај нови формат и однос Евролиге са великим клубовима. Уколико концепт FIBA победи, онда Кошаркашки савез Србије може да има утицај, али уколико је то концепт Евролиге, ми нажалост немамо никакве контакте са тиме“.

        Први човек Кошаркашког савеза Србије сматра да се у Европи не може направити копија NBA лиге.

        „Оно што је сигурно јесте да ова земља заслужује евролигаша - разумем финансијске мотиве, али мислим да они не треба да буду пресудни. Не мислим да је добар тај концепт који имају и FIBA и Евролига - једна лига, 16 клубова, 30 кола. То је нека копија NBA, а тамо је ипак другачије - у NBA нема клубова који испадају, нема клубова у лигама испод, већ само колеџ кошарка, тако да копирање њиховог система није добра опција. А није добро ни да се много чини NBA лиги, која очигледно жели да сви други, и Европа и Јужна Америка, буду само припрема за NBA. Томе се треба одупрети“, каже Ђилас.

        Ђилас наглашава да многи клубови, поготово са ових простора, економски једноставну не могу да испрате тај концепт.

        „Верујем да ће се на крају ипак доћи до решења које ће поштовати и кошаркашке стандарде, а не само финансијске. Не очекујем да се ико понаша као Робин Худ, да узима богатима и даје сиромашнима, али дајте нас кошаркашки богате бар мало причувајте јер финансијски не можемо да се изборимо, то је апсолутно јасно“.

        Ђилас каже да, иако и FIBA и Евролига у својим предлозима пишу да се угледају на фудбалску Лигу шампиона, то у пракси није случај.

        „Евролига није профитабилна, у оба концепта спомиње се копирање фудбалске Лиге шампиона, а не иде се до краја у томе. У фудбалу нпр. имају гарантована места за Премијер лигу, али не и за клубове - Манчестер јунајтед кад је шести, он не игра Лигу шампиона. Ако неки клубови сигурно играју, шта је онда са лигама - грчком, шпанском, осталим лигама...? То је погрешно, сада ти највећи клубови одлучују о свему - у реду, направите то, па да видимо ко ће то да гледа“, рекао је Ђилас и образложио:

        „Фудбал је отишао у другу страну - кад је Платини схватио да клубови из источне Европе не могу да уђу у ЛШ, променио је систем квалификација и сада су они ту. Оваквим решењима укидају се земље где је кошарка добра речима ,морате да имате 30 милиона евра буџет’. Ако ми са четири милиона можемо да уђемо у Топ 8 или на фајнал-фор, што нас не пустите? Ако се настави овако, доћи ће до огромних проблема за кошарку у Европи и ово ће се вратити као бумеранг“, закључио је председник КСС.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари