Ђилас: Цех АБА лиге платиће репрезентација

„ТЕКУЋА КЛУПСКА РЕГИОНАЛНА СЕЗОНА ЋЕ СЕ ЗАВРШИТИ БЕЗ ПОСЛЕДИЦА, КАКО СМО ДОБИЛИ ОБЕЋАЊЕ НАЈВИШИХ FIBA ЗВАНИЧНИКА“

Драган Ђилас

        Председник КСС изјавио после састанка у Женеви са челницима FIBA да ће Србија наступати на овогодишњем Европском првенству, али да су наредна велика такмичења под знаком питања.

        Генерални секретар светске кошаркашке организације (FIBA) Патрик Бауман поручио је на састанку одржаном у Женеви да ће све земље чији клубови од јесени наставе да се такмиче у АБА лиги, бити изложене санкцијама.

        То подразумева да неће моћи да наступају на свим репрезентативним такмичењима која су под окриљем FIBA у будућности, не рачунајући Европска првенства ове године у обе конкуренције.

        „Текућа клупска регионална сезона ће се завршити без последица по сениорску репрезентацију, како смо добили обећање највиших FIBA званичника. Међутим, ако би наши клубови наставили да се такмиче у АБА лиги, непризнатој од стране FIBA, цех би платиле националне селекције забраном играња на наредним великим такмичењима под јурисдикцијом Међународне кошаркашке организације”, објаснио је за „Спорт” председник КСС Драган Ђилас.

        Он је додао да FIBA не сматра АБА лигу саговорником јер нису на време извршили тражене промене, нити доставили потребну документацију.

        Ђилас је истакао да је FIBA желела одмах промене.

        „Од учесника састанка је тражено да одмах донесемо одлуку о формирању нове регионалне лиге. Међутим, прихватили су мој предлог да је то немогуће у таквом временском цајтноту, да у Србији, примера ради, за неколико дана почиње полуфинална серија плеј-офа АБА лиге у којем учествују наши најбољи клубови... искрено на тако нешто нисам могао да пристанем јер и немам ингеренције, нити је то начин да се тако ради. Неопходни су састанци највиших органа КСС, клубова... По свему судећи одмах после Ускрса. Добили смо рок од 30 дана да се опет окупимо, али са предлогом организације нове АБА лиге”, појаснио је Ђилас.

        Председник КСС навео је потом модел по коме би требало да функционише та нова лига.

        „У руководству такве лиге би били представници клубова, националних федерација и FIBA Европа. Такође, није нам стављен вето на контакте са АБА лигом, ако нам је неопходно, али у њену организацију морају да уђу нова лица, не може да буде као до сада, а знамо како функционише”, навео је Драган Ђилас.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари