Дивац: Дрес репрезентације нешто магично

И ФОРМАТ ТАКМИЧЕЊА, КОЈИ КРЕЋЕ ОД НОВЕМБРА, ВРАЋА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈЕ СВОЈИМ НАВИЈАЧИМА

Владе Дивац

        Своју инспирацију је и сам проналазио гледањем репрезентације Југославије док је одрастао у Пријепољу.

        Дивац се огласио поводом новог календара FIBA који креће од новембра и по коме ће играчи једном у четири године имати слободно лето од репрезентативних обавеза. Играчима ће припреме са националним тимом бити скраћене на 28 дана.

        Писмо играчима доскорашњем председника Олимпијског комитета Србије преносимо у целости.

        „Док сам одрастао у родном Пријепољу био сам инспирисан гледајући национални тим и његове најбоље играче. Никада нећу заборавити узбуђење које сам осећао док сам гледао репрезентацију Југославије како игра и од млађих дана сам сам желео да будем као они и заслужим прилику да представљам своју земљу на Евробаскету, Светском првенству и Олимпијским играма. Био сам благословен да то и урадим.

        Увек постоји постоји нешто магично када обучете национални дрес јер то значи да нисте само део тима на терену него много шире. Играње за своју земљу је највећа част и знам да многи од вас размишљају тако.

        У свим деловима света утакмице репрезентација привлаче пажњу навијача као ништа друго. Инспиришу младе људе да почну да се баве спортом.

        Међутим, већ дуго утицај кошарке је смањен, јер национални тимови ретко играју утакмице пред својим навијачима. Навијачи не могу да виде у акцији локалне звезде и не могу да осете узбуђење које носе овакве утакмице. Велики турнири се играју у неколико земаља и само једном годишње што смањује медијску покривеност и интересовање.

        Нови формат такмичења, који ће кренути од новембра, направљен је не само да одвоји кошарку од других летњих спортова, већ и да репрезентације врати својим навијачима. Овај систем се са домаћим такмичењима и помоћи ће целокупној кошаркашкој породици.

        За играче то значи да ће једном у четири године имати слободно лето, што ће смањити притисак и омогућити им да се одморе и опораве након напорних сезона. Ту ће бити и могућност промене састава за сваку утакмицу квалификација и скраћење припрема на максимум 28 дана, што ће значајно смањити напоре и обавезе играча у националним тимовима.

        Веома је важно да нови календар омогући услове за развој нових талената у што више земаља. Више утакмица против квалитетнијих противника створиће услове за њихов напредак.

        Нови систем и нови календар донеће много тога доброг играчима, навијачима, савезима, лигама и клубовима, свима који имају везе са кошарком, а самим тим и спорту који сви волимо. Због свих тих разлога свим играчима желим да га подрже како би дошли у прилику да уживају у каријери какву сам ја доживео“, пише Дивац у свом писму.

        Откази играча од играња у националном тиму нису новост. Поједини играчи отказују због повреда, други због индивидуалног рада на себи током летњег периода. Репрезентацији Србије следи играње на Евробаскету у Финској, Израелу, Турској и Румунији, за које припреме наш национални тим почиње 20. јула, док се првенство игра од 31. августа до 17. септембра.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари