Човић: Од нултог до пилот модела Евролиге

НИКО НЕ ЖЕЛИ ДА ОСТАВИ БИВШУ ЈУГОСЛАВИЈЕ БЕЗ ПРЕДСТАВНИКА

У РЕФОРМИСАНОМ ЕЛИТНОМ ТАКМИЧЕЊУ

Небојша Човић

        Нова Евролига, или Европска лига, требало би да броји 16 клубова, који ће током сезоне играти по двокружном бод-систему и онда прећи на плеј-оф и Фајнал фор.

        Тако су се пре осам дана у Барселони договорили клубови носиоци 11 „А“ лиценци у актуелној Евролиги, што не мора да значи да ће се такмичење у сезони 2016/17 одвијати баш по таквом формату, рекао је Небојша Човић гостујући на ТВ Арена спорт.

        „Представници домаћих лига имаће састанак у Барселони 2. децембра. Ово што имамо сада је ,нулти’ модел Евролиге, који ће се још развијати и о коме ће се расправљати. Шпански клубови имају примедаба, руски такође... Биће још приче док се не искристалише ,пилот’ модел, односно оно што ћемо имати у првој години такмичења“, рекао је председник Црвене звезде у емисији „У обручу“.

        Аба лига до сада је имала два гарантована места у Евролиги, а после саопштења са састанка у Барселони, није извесно да ће убудуће имати иједног.

        Међутим, Човић понавља да нема разлога за бригу.

        „Моји извори, а имам пристојне контакте са људима из Евролиге, дају ми за право да верујем да ће Аба лига, као минимум, имати првака директно у Евролиги, другог у квалификацијама, а преостала два учесника плеј-офа у Еврокупу. Мало или много? Историјски је мало, јер је овај простор некада имао три места, али сада више нисмо толико интересантни. Гледа се комерцијални и финансијски елемент, а не шта сте некада постигли“.

        Осим 11 „фиксних“ учесника, у Евролиги ће бити места за освајача Еврокупа, победника квалификација, као и за шампионе три домаће лиге.

        Које ће то лиге бити, није саопштено, али општи је консензус да ће међу њима бити Немачка и Француска. Да ли регионална ВТБ лига, која се игра на простору бившег СССР може да угрози Аба лигу у борби за трећу „визу“?

        „ВТБ има одређену аргументацију, али (носиоци ,А’ лиценце - прим. аут) ЦСКА и Жалгирис су фактички директни представници тог региона. Да, тамошњи клубови улажу огроман новац, али питање је одрживости таквог стања. Може да дуне ветар, па...“

        „Биће сучељавања одређених мишљења, али из контаката које ја имам у Евролиги, нико нема намеру да остави простор бивше Југославије без представника у новом такмичењу. Не бих искључио ни да буде још ,А’ лиценци, ни варијанту са 18 клубова“, поручио је Човић.

        Потпредседник АБА лиге причао је и о роковима за доношење коначне одлуке.

        „Очекујем да све буде познато у јануару или фебруару, мада то може да се развуче све до Фајнал фора... Не могу да гарантујем, али ово што причам, причам са високим степеном вероватноће“, поново се, на крају, осврнуо на статус АБА лиге у новој кошаркашкој хијерархији „старог континента“.

ЖЕШЋЕ НЕГО ПРЕ

        Учесници нове Евролиге моћи ће да рачунају на значајну (милионску) новчану премију, што за клуб из Аба лиге може да направи велику разлику у локалним оквирима.

        „Наступ у Евролиги биће огромна одскочна даска. Зато ће борба за титулу у Аба лиги бити на много вишем нивоу него пре“.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари