10 ствари које су обележиле АБА лигу 2016/17

ИСПИСАНО НЕКОЛИКО РЕКОРДА, АЛИ И ЗАБЕЛЕЖЕНО ОНО ШТО ЋЕ ОСТАТИ МНОГИМА ЗАУВЕК У СЕЋАЊУ

        Регуларни део АБА лиге је завршен и у плеј-оф пласирале су се четири екипе - Црвена звезда, Цедевита, Партизан и Будућност.

        Почели су и полуфинални окршаји, у којима су после првих одиграних мечева Црвена звезда и Цедевита стекле предност у односу на Будућност и Партизан.

        У ишчекивању новог шампиона АБА лиге представљамо 10 ствари које су обележиле регуларни део сезоне 2016/2017.

        10. 71 одсто лиге у Европи - Чак 10 од укупно 14 тимова АБА лиге ове сезоне учествовало је у европским такмичењима. Када је реч о српским представницима, три од четири клуба играла су на „два фронта“. Партизан и Мега Лекс играли су у FIBA Лиги шампиона, која је установљена ове сезоне, док Црвена звезда наступа у Евролиги и на добром је путу да избори пласман у Топ 8.

        9. Братски тандем - Екипу Морнара предводила су браћа. Михајло и Ђорђије Павићевић седели су на клупи Барана ове сезоне, што је први пут да двојица браће воде један клуб у АБА лиги. Тандем Павићевић завршио је сезону са Морнаром на осмом месту табеле АБА лиге.

        8. Клинац - Андреј Настовски заувек ће запамтити ову сезону у АБА лиги. Млади играч екипе МЗТ у 25. колу против Будућности постигао је прве поене у регионалној лиги и то само са 16 година, чиме је постао најмлађи кошаркаш који се уписао у стрелце.

 

        7. Морнари и Соколи - Морнар из Бара и Карпош Соколи из Скопља дебитовали су ове сезоне у АБА лиги. Освојили су осмо, односно 10. место после 26. одиграних кола и потврдили да им је место било у регионалном такмичењу.

        6. Аустралијско изненађење - Џона Болден играч је који је обележио ову сезону на Јадрану. У дебитансткој сезони у АБА лиги постао је први странац коме је пошло за руком да буде проглашен најперспективнијим играчем такмичења. ФМП је очигледно направио сјајан потез када је прошлог лета довео 20-годишњег крилног центра из Аустралије.

 

        5. Мајова бомба - Задар је у шок завршници 24. кола победио Цибону у дворани Крешимир Ћосић у дерби мечу. Херој те важне победе, која је Задранима помогла да остану у лиги, био је Мај Ковачевић који је уз „звук сирене“ постигао „двојку“ за победу - 85:84.

 

        4. Црно-бела страст - Партизан је и ове сезоне био најгледанији у АБА лиги, јер је у просеку имао највише гледалаца на својим мечевима. Црно-беле је у просеку у дуелима код куће гледало 4.492 гледаоца на сваком мечу у регионалном такмичењу, што је далеко највише у лиги.

 

        3. „Гажење“ Цедевите - У четвртом колу, 8. октобра, Цедевита је исписала својеврстан рекорд у АБА лиги, када је победила Задар резултатом 120:62. не само да је остварила најубедљвију победу у сезони, већ и тријумф са највећом разликом у историји регионалног такмичења.

 

        2. „Доминатор“ Анте - АБА лига вероватно ће морати да причека дуже време како би неко поновио партију Анте Жижића на мечу против МЗТ Скопља у четвртом колу. Тадашњи играч Цибоне, који је пред Нову годину прешао у Дарушафаку, постигао је на том мечу 37 поена и уписао 20 скокова, остваривши индекс 56, највећи ове сезоне у лиги.

 

        1. Звездина рекордна серија - Довољно је написати 25-1! Црвена звезда мтс управо је остварила тај скор ове сезоне - 25 победа, уз само један пораз, што је апсолутни рекорд АБА лиге. Једини пораз (81:86) нанео им је Партизан у 21. рунди.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари