У Лилу - исцепани дресови на фарбаној трави

НА ИСТОМ МЕЧ, МЕХМЕДИ, ЕМБОЛО, ЏЕМАИЉИ МОРАЛИ

ДА ЗАМЕНЕ ДРЕСОВЕ, А ЏАКА ЧАК ТРИ ПУТА!

Поцепан дрес Швајцарца Џаке

  • Нису се ових дана прославили ни „Велодром“, а ни „Стадион Француске“, који је познат по томе што кубури с травом још од првог дана

Пише: Горан ЧВОРОВИЋ

        НА стадиону „Пјер Мороа“ у Лилу све је, некако, било на фронцле. Раштркани бусенови и мрке мрље на ономе што би требало да буде травнати тепих видљиво су упадали у очи. Овде, очигледно нису били на висини великог задатка какав је организација Европског првенства у фудбалу.

        Јадно је све то изгледало. Травњак је био у тако катастрофалном стању, да су специјалном техником морали да га офарбају у зелено за утакмицу између Француске и Швајцарске! То је урађено да би терен био пријемчивији за камере, на сличан начин како се повлаче аут-линије. Иначе, брука би била комплетна.

        Нису се ових дана прославили ни „Велодром“, а ни „Стадион Француске“, који је познат по томе што кубури с травом још од првог дана. Разочарани су многи, укључујући и селектора триколора Дидијеа Дешана.

        Због очајног стања терена, UEFA је на стадиону у Лилу пре утакмице забранила тренинге. Да чуђење буде веће, такође на захтев европске куће фудбала, читава травната подлога на овом стадиону је промењена недавно, у мају. Нова трава стигла је преко аустријске фирме из Словачке, по сниженој цени од 200.000 евра! Комплетна замена извршена је, у исто време, такође, и у Ници и Марсељу.

        Кажу да су неке ролне касниле, а да су се неке, чак, заледиле у путу. Много тога иде и на душу организатора који су одабрали застарели концепт, а није на одмет бацити ни поглед ка облацима, одакле већ месецима лије као из кабла. Па, кад се све то споји, ето невоље.

        Чим буде завршено Европско првенство, у Лилу ће још једном променити терен, овога пута по савременом хибридном принципу, који подразумева нормалну траву на подлози коју чине синтетичка микровлакна, песак и природна плута. Тај систем већ упражњавају у Лиону, Бордоу, Сент Етјену и Тулузу, где до сада није било проблема с травом.

        Неко би помислио да се невоље ту завршавају. Али, лоши стадиони су само један део приче. Фудбалери су се, наиме, током ЕП више пута жалили и на издуване лопте, па су од скупљача тражили да им, пре убацивања из аута, пронађе бољу. Врхунац се, по принципу каква трава, таква и лопта, догодио баш у Лилу, када је, у једном дуелу између Гризмана и Бехрамија, „лепа игра“, на расењеној подлози, експлодирала у парампарчад!

        Слику тоталног распада система употпунили су дресови швајцарске репрезентације. Чим би им пришли неки од петлова, рестлови би почели да се вуку за многим репрезентативцима из земље банака. Пресвлачили су се Мехмеди, Емболо, Џемаиљи, а Џака чак три пута!

СВЕСНО ОБУКЛИ НЕКВАЛИТЕТНЕ МАЈИЦЕ?

        Неки француски коментатори су закључили да су промућурни Швајцарци свесно одабрали лош квалитет мајица. Наводно, то су урадили да би на тај начин импресионирали судије и подстакли их да лакше свирају прекршаје над њима...

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари