Швајцарски медији о шиптарским орловима

ФЕЛИКС БИНГЕСЕР: СЛАВЉЕ „АЛБАНСКИМ ОРЛОМ“ ШАЋИРИЈА И ЏАКЕ БИЛО НЕПОТРЕБНО И ГЛУПО

        Насловне стране швајцарских медија данас су посвећене победи над репрезентацијом Србије на Светском првенству, али и критици на рачун два швајцарска репрезентативца, Џердана Шаћирија и Гранита Џаке, оба косовско-албанског порекла.

        - Победом од 2:1 над Србијом Светско првенство за нашу репрезентацију постаје турнир без граница, али је славље „албанским орлом“ Шаћирија и Џаке било непотребно и глупо - написао је шеф спортске редакције најтиражнијег дневника „Блик“ Феликс Бингесер. - Играли су свим срцем, али то што нису хладне главе прославили голове, велика је мрља након одличне вечери. Провокативно славље „албанским орлом“ може се оправдати као гест двојице играча које је тешко васпитати. Међутим, да ли ће FIFA на то исто тако гледати, остаје да се види.

       „Блик“ истиче да треба очекивати да ће овај случај бити истражен, јер минира тежњу фудбалске организације - да спорт треба да повезује и интегрише.

        - Такве провокације против овог противника, и посебно на овој позорници су непотребне и глупе - оценио је Бингесер.

       „Ноје Цирихер цајтунг“ оцењује да Џаки и Шаћирију недостаје политичка сензибилност, наводећи да су својим слављем после постигнутих голова провоцирали српске гледаоце.

        - Они су тиме поново подстакли дискусију која је сматрана окончаном, или барем ублаженом - коментар је „Цајтунга“.

        У истом листу се додаје:

        - Шаћири и Џака, два најталентованија играча ове швајцарске генерације, својом игром одлучили су утакмицу у корист своје екипе. Имају тако прецизне ноге као готово нико у тој селекцији. Али њихова политичка сензибилност и друштвена свест су неразвијени. Они су ове вечери могли да пусте само фудбал да „говори“, али су „говорили“ рукама славећи голове, „културним кодом“, који је схваћен од стране српских гледалаца на стадиону и пред телевизијским екранима као провокација.

        Дневник истиче да су прстима приказали албанског двоглавог орла, националистички гест, и то на утакмици која је важила као сусрет високог ризика.

       „Ноје Цирихер цајтунг“ истиче да је данима швајцарска делегација покушавала елегантно да избегава ову тему, пре свега тренер Владимир Петковић, који је игнорисао све. Лист подвлачи да славље није било непромишљено и указује на то да су ова два играча подстакла дискусију која је више година нанела штету швајцарском тиму. Културни раздор постоји у екипи, наводило се тада, а показивање албанског орла је био израз тога, подсећа „Цајтунг“ указујући да је због тога 2014. одлучено да се таква гестикулација убудуће не употребљава. Тада је Валон Бехрами рекао да више неће бити таквих проблема, али сада се видело да рад Фудбалског савеза на сензибилизацији није одрживо деловао.

        У завршној речи текста констатује се да су Џака и Шаћири у Калињинграду имали више паметнијих могућности да славе уместо оваквим провокацијама.

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари