Шимунић снимио филм о усташком покличу

КАКО СУ МЕ ТРЕТИРАЛИ НАКОН „ЗА ДОМ СПРЕМНИ“. ТО ЈЕ БИЛА ДИСКРИМИНАЦИЈА, ЧАК И ГОРЕ ОД ТОГА

Јосип Шимунић

  • Јосип Шимунић коме је реченица „За дом спремни“ окончала каријеру и две и по године кука над својом судбином и због казне коју је заслужио

        Јосип Џо Шимунић на срамотан начин је окончао дугу каријеру у репрезентацији Хрватске.

        Због узвикивања усташког поклича „За дом спремни“ после победе у баражу за Светско првенство у Бразилу 2014. године FIFA га је казнила са 10 мечева забране наступа и 30.000 швајцарских франака.

        Наискуснији хрватски фудбалер тако је репрезентацију оставио на цедилу пред Мундијал, а не само да није могао да им помогне на терену у Бразилу, већ према одлуци FIFA није смео ни да буде близу стадиона.

        Он се након тога жалио и Суду за спортску арбитражу у Лозани, али је и тај спор изгубио, а у међувремену је одлучио да је најбоље да заврши комплетну фудбалску каријеру.

        И две и по године после узвикивања усташког поклича, Шимунић кука због начина на који је био приморан да заврши репрезентативну каријеру (а уствари је отерао сам себе).

        „То је моја судбина, морам што већем броју људи објаснити што је права истина јер оно што су ми направили обична је срамота. Многи не знају што ти повици заправо значе. Коришћени су у разним периодима хрватске историје, још од 12. века, али, нажалост, повезани су са повицима из Другог светског рата. Срамота је како су ме третирали након узвикивања „За дом спремни“. То је била дискриминација, усудио бих се рећи чак и горе од тога“, рекао је Шимунић.

        Он је направио и филм о томе уз наслов „Моја вољена Хрватска - прича о Јосипу Шимунићу“, али ту није крај.

        „Желим људима који не разумеју тематику да објасним шта се стварно догодило. Кроз филм, а можда напишем и књигу. Желим људима да покажем истину, онако како је то изгледало из моје позиције, како смо сви мислили. Ништа лоше, али интерпретирано је на најгори могући начин“, истакао је Шимунић, који ових дана промовише филм у родној Аустралији.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари