Месију због утаје пореза - 21 месец затвора!

ФУДБАЛЕР И ЊЕГОВ ОТАЦ 2013. ОПТУЖЕНИ ДА СУ ОШТЕТИЛИ ШПАНИЈУ ЗА ВИШЕ ОД €4 МИЛИОНА

Лионел Меси

        Тако је то у уређеним земљама, где су сви једнаки пред законом...

        Суд у Барселони пресудио је да је аргентински фудбалер крив због утаје пореза, па је одредио казну затвора у трајању од 21 месеци. Одређена му је и новчана казна од два милиона евра.

        Међутим, мало је вероватно да ће Меси заиста и ићи иза решетака, већ ће направити договор са властима у смислу да ће платити одштету, односно нагодиће се.

        Један од најбољих фудбалера света и његов отац још 2013. су оптужени да су оштетили Шпанију за више од четири милиона евра.

        Меси и његов отац Хорхе Хорасио, који води финансије аргентинског аса, саслушани су раније пред судом у Барселони, поводом оптужби да су држави Шпанији остали дужни 4,1 милиона евра на име неплаћеног пореза.

        Породица Меси терети се да искористила пореске повољности у Белизеу и Уругвају да сакрије 10,1 милиона евра прихода од права на коришћење имена и лика најбољег фудбалера света, у периоду 2007-2009.

        Централно место у оптужници припада Хорхеу Месију, али шпанска пореска агенција тврди да је и Лионел био довољно упућен у читав процес и да због тога и он мора да се нађе на удару правде.

        Пореска агенција затражила је поменути дуг од 4,1 милиона евра и затворску казну од 22 и по месеца за обојицу.

        Петоструки носилац „Златне лопте“ је 2013. године већ био на суду поводом истог овог случаја и тада је рекао да он „потписује уговоре, али да их и не чита“, пошто све детаље препушта оцу.

        „Једино што ме занима је да на крају сваке године погледам колико сам зарадио“, рекао је Лео Меси у тадашњем исказу.

        Он је у 2015. зарадио укупно 74 милиона евра и платио је пет милиона пореза за ту годину и још 10 милиона како би регулисао обавезе из претходног случаја, чији предмет су биле пореске обавезе за 2010. и 2011.

        Меси није једини фудбалер Барселоне са таквим проблемима. Суд у Рио де Жанеиру пре три месеца је наложио Нејмару да плати чак 52 милиона евра, док је Хавијер Маскерано кажњен са знатно подношљивијих 800.000 евра.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари