Мажић: Фама да је првенство нерегуларно…

ПОСТОЈЕ ЉУДИ ЗА ИНТЕГРИТЕТ ИЗ UEFA, КОД НАС НИЈЕ РАШИРЕН СЛУЧАЈ КЛАДИОНИЦА КАО У ОКРУЖЕЊУ

Милорад Мажић

        Најбољи српски судија Милорад Мажић изјавио је да не зна зашто се у Србији прави атмосфера да је фудбалско првенство нерегуларно и да се намештају утакмице, јер би, каже, UEFA брзо имала таква сазнања која би била прослеђена код нас.

        - Прави се фама да је наше првенство нелегурално, али постоји људи за интегритет из UEFA. Код нас није раширен случај кладионица као у нашем окружењу - рекао је Мажић на конференцији „Феј плеј, фер лајф“ која је одржана у хотелу Метропол у сарадњи Министарства омладине и спорта и новинске агенције Танјуг.

        Један од најугледнијих европских арбитара истиче да током каријере никада није трпео притиске да суди у корист одређеног тима.

        - Пре утакмице одмах бих пријавио надлежнима, нисам у каријери имао такву врсту притиска. Клубови покушавају да праве притиске кроз анализе, изјаве, та реч се пуно користи код нас и нисам сигуран да има велико значење. Имамо и ми судије са велики притиском да суде на прави начин, фудбалери такође... Код нас се даје негативна конотација навијачима, посебно пред вечити дерби. Не обраћам пажњу на то, покушавам да будем на високом нивоу, а грешка је саставни део спортисте - наводи Мажић.

        Примећује такође да проблем са пиротехником на стадионима постоји и у иностранству, не само у Србији.

        - Пале се и бакље на утакмицама Лиге шампиона, пре неколико месеци то је био случај на мечу Базел - ЦСКА, Руси су запалили бакљу, а слично је било и пре неколико година када сам судио репрезентацијама Румуније и Грчке. UEFA такве свари драконско кажњава и репресивном политиком хоће да спречи насиље.

        Према његовим речима велики проблем је и такмичење млађих категорија, односно понашање деце, која се угледају на родитеље, те оцењује да многи лече фрустрације на стадионима.

        - Слабо се ко бави тим, а јако је важно. Био сам на једном таквом мечу пре 15 година када су родитељи и фамилија правили проблеме и тукли се - навео је Мажић.

МУП СПРЕЧИО ТЕЖЕ ПОСЛЕДИЦЕ НА ДЕРБИЈУ

        Поводом инцидената навијача на прошлом дербију између Партизана и Црвене звезде, Мажић је рекао данас да је меч протекао без тежих последица због ефикасне реакције МУП-а.

        - Није пријатно бити актер таквог догађаја, када се дешавају онакве ствари. Министарство унутрашњих послова, министарство правде и Фудбалски савез Србије покушавају да спрече насиље - рекао је Мажић.

        - Да би био фудбалски судија на завидном нивоу, мора да буде спреман да се носи са притисцима. У Србији се много више пише о негативним стварима којих има много мање него позитивних.

        Он истиче да као редовни учесник мечева у Лиги шампиона и великих такмичења не може да их упореди са стањем у Србији, јер су „код нас комплексније ствари“.

        Признао је да Европска фудбалска унија (UEFA) применила друге мере сагледавајући инциденте из Београда на мечу Србије и Албаније 2014. године.

        Кад се догоде нереди на трибинама, судија има три корака - јавно упозорење, кратак и трајни прекид утакмице, наглашава Мажић.

        - UEFA је пуно научила од меча Србије и Албаније и дошла је до ефикаснијих корака ако се такве ствари понове. Проблем хулиганизма постоји у многим земљама, не само у Србији, економски јака Шведска има исти проблем и он ескалира из године у годину. Ако бисмо користили кораке које UEFA примењује, прво и основно питање у Србији је инфраструктура. Када би се празнио део трибина питање је како би то било.

        Он је додао да људи из српског фудбала имају тесну сарадњу са Министарством унутрашњих послова.

        - Са МУП-ом увек покушавамо да се спортска примедба на најбољи начин приведе крају - закључио је Мажић, један од главних кандидата за првог судију у овогодишњем финалу Лиге шампиона.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари