„Фудбалски патуљци” исписују историју на ЕП

МЕЂУ 23 ИГРАЧА СЕВЕРНЕ ИРСКЕ - 12 КОЈИ СУ ПРОТЕКЛУ СЕЗОНУ ИГРАЛИ У ДРУГОЈ ИЛИ ТРЕЋОЈ ЛИГИ

Репрезентативци и навијачи Северне Ирске

  • Многи су их схватали као аутсајдере и преварили се: Северни Ирци, Словаци и Велшани уписали првенац, Исланђани узели први бод у историји

        КАО никада раније на неком великом такмичењу, „фудбалски патуљци” исписују нове странице историје и скачу од среће на Европском првенству у Француској. Словаци, Велшани и Северни Ирци су уписали прве победе на континенталном шампионату, а Исланђани су освојили бод против Португалије предвођене Кристијаном Роналдом, па је у тим земљама завладала велика еуфорија.

        Најсвежији је успех Северне Ирске, која је против Украјине (2:0) постигла први гол на ЕП, што је дело штопера ВБА Герета Меколија (у децембру ће напунити 37 година).

        - Људи нам нису давали шансе, говорили су да нећемо ни бод узети, па је сада врло леп осећај погледати их и рећи им да су погрешили - рекао је Меколи, који је после Аустријанца Ивице Вастића најстарији стрелац завршница Европских првенстава. - Што се тиче мог гола, видео сам како ми лопта долази и помислио сам, „убаци је у мрежу, немој да промашиш“. Тога се јасно сећам, а после сам пао у транс и све ми је у магли. Знам само да је осећај био сјајан, а бука коју су стварали наши навијачи огромна.

        Међу 23 играча Северне Ирске, налази се 12 који су протеклу сезону играли у друголигашким или трећелигашким клубовима.

        Тријумф над Украјином је први за Северне Ирце на најважнијим такмичењима после 34 године. Претходни пут, славили су на Мундијалу, 25. јуна 1982. против Шпаније (1:0). Сада имају могућност да оду у осмину финала, а преостао им је дуел са Немцима.

        - Знамо да ће то бити изузетно тежак и захтеван меч за нас, али га једва чекамо. Играти против светских шампиона је велико задовољство - рекао је Стивен Дејвис, капитен „зелених“.

УКРАЈИНЦИ СЕ ПРВИ СПАКОВАЛИ

        Мимо предвиђања, Украјинци су први остали без шанси за пласман у осмину финала. У уторак 21. јуна ће Конопљанка и другови одиграти меч са Пољском, па кренути кући.

        - Фудбалери нису били јединствени, а нису ни испуњавали оно што сам од њих тражио - кратко је објаснио дебакл Михаил Фоменко, селектор Украјине.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари