FIFA одложила одлуку о Косову за средину марта

НАКОН ДАНАШЊЕГ САСТАНКА СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ФСС И КОСОВСКОГ САВЕЗА О МОГУЋНОСТИ ДА ТАМОШЊИ СЕЛЕКЦИЈЕ И КЛУБОВИ ИГРАЈУ ПРИЈАТЕЉСКЕ УТАКМИЦЕ

         Представници ФСС истакли су задовољство одржаним састанком и уверење да ће чланови Одбора за хитна питања FIFA и Извршног комитета FIFA донети одлуку базирану на представљеним оквирима наше стране, што представља уверење да у наредном периоду не треба очекивати неповољне вести из FIFA по овом питању.

         - После изношења ставова од стране представника две делегације, челници FIFA су обавестили присутне да ће одлука по овом питању бити разматрана и донесена на наредним састанцима највиших тела организације - одбора за хитна питања FIFA који ће бити одржан следеће недеље и извршног комитета FIFA, заказаног за средину марта - наводи се у саопштењу на сајту ФСС.

         Састанком у седишту у седишту FIFA у Цириху председавали су председник Јозеф Сеп Блатер и генерални секретар ове организације Жером Валк.

         Наводи се да су представници ФСС пренели заједнички усаглашене ставове, добијене од надлежних државних органа.

         - Принципијелно, ставови које су представници ФСС данас саопштили се своде на немогућност и неприхватање пријема такозваног ФС Косова и Метохије у FIFA и UEFA, све док се не реши статус јужне покрајине у Уједињеним нацијама. Даље, неприхватљиво је одигравање били каквих званичних утакмица клубова или репрезентација са територије Косова и Метохије у међународним оквирима - навео је ФСС.

         Српски савез затражио је забрану одигравања било каквих утакмица са републикама бивше Југославије, а данас међународно признатим земљама, како на Косову и Метохији тако и на територијама тих држава.

         - Подсећамо да су чланови Извршног комитета FIFA пре годину дана дозволили млађим селекцијама са територије Косова и Метохије да играју пријатељске утакмице без било каквих обележја. ФСС се и данас залагао да, у случају одигравања неких пријатељских сусрета са земљама чије су владе признале Косово и Метохију, на њима не буду истицана било каква национална обележја - застава, химна, грб… Такође, уколико се било где буде обележавало име Косово и Метохија, онда се мора поставити и звездица поред имена величине слова „о” - истиче се у саопштењу.

         Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари