FIFA кажњава клубове за продају процената!

САНТОС, СЕВИЉА, ТРУДЕНСЕ И ТВЕНТЕ ПОСЛЕДЊИ У НИЗУ КАЖЊЕНИХ

ЗБОГ НЕПОШТОВАЊА ПРАВИЛА

        Док код нас у медијима све пуца од текстова о „трећој страни“ (види под: Андрија Живковић и Лука Јовић), FIFA све чешће кажњава клубове који пристају да продају „проценте“ агенцијама и менаџерима.

        Иако је код „вечитих“ олакшавајућа околност то што су тинејџери продати агенцији Пинија Захавија пре 1. маја 2015. године, када су пооштрени и критеријуми и санкције у борби против овог малигног оболења фудбалске игре, одлуке FIFA објављене данас на званичном порталу упозоравају не само два наша највећа клуба, већ и све остале, да се не играју са ватром.

        Сантос, Севиља, Труденсе и Твенте последњи су у низу клубова који су зарадили казне због непоштовања стриктно прописаних правила о томе ко може да заступа фудбалере и колики су проценти дозвољени за менаџере и агенције.

        Након што је трећа страна забрањена, клубови не смеју да „награде“ агенте са више од десет одсто висине укупног трансфера, некада чак ни толико, а у обавези је и исплата накнаде матичним клубовима за школовање играча за сваки трансфер до напуњене 23. године.

        Сантос је кажњен са 75.000 франака, Севиља са 55.000, Труденсе са 60.000, а Твенте са 185.000, пошто је закључено да је омогућио менаџерима да утичу на трансфер политику клуба, али и јер је кршио правила о поверљивости информација. Сви клубови добили су упозорење да ће сваки сличан пропуст у будућности бити знатно оштрије санкционисан.

        Борбу против треће стране у трансферима започели су Енглези, 2008. године, након „препродаје“ Карлоса Тевеза и Хавијера Маскерана у Ливерпул и Манчестер јунајтед, а преко Вест Хема, у ком су се задржали пола сезоне. Посао није водио Коринтијанс, већ агенција која их је откупила у Аргентини, одвела у Бразил и затим направила „хаос“ у Енглеској.

        Ипак, тек крајем 2014. FIFA је одлучила да буквално укине право агенција и менаџера да узму више од десет одсто новца од обештећења, а таквих случајева било је и код нас. Одлучено је да се санкције не односе на трансфере уговорене пре првог јануара 2015. године, а за оне потписане у периоду од 1. јануара до 30. априла 2015, важио је „рок трајања“ од годину дана.

        Утолико, може се препознати жудња појединих наших клубова да продају тинејџере за буд зашто у децембру прошле године, јер би „дилови“ потписани пре тога престали да важе 356. дана касније...

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари