Еуро 2016: Роналдо против Бејла за финале…

У ПРВОМ ПОЛУФИНАЛУ ЕВРОПСКОГ ШАМПИОНАТА СУТРА ЋЕ СЕ САСТАТИ ПОРТУГАЛИЈА И ВЕЛС

Кристијано Роналдо и Герет Бејл

Пише: Катарина Ивановић

        Полуфиналну утакмицу између Португалије и Велса обележиће и дуел два клупска саиграча Кристијана Роналда и Герета Бејла. Они су недавно освојили Лигу шампиона са Реалом, а сутра ће један од њих двојице бити елиминисан из борбе за титулу првака Европе.

        Поред тога што су саиграчи у шпанском клубу Бејл и Роналдо су рекордери када су у питању најскупљи трансфери свих времена. Наиме, „краљевски” клуб је Велшанина платио сто милиона евра, а Португалца 94. Са друге стране када су зараде у питању ту је успешнији Роналдо.  Он је најплаћенији фудбалер на свету пошто је од плата и спонзорских уговора („Најки”, „Хербалајф”, „Таг Хауер”, „Клир”, „Пестана”, „КР 7”...) прошле године зарадио 82 милиона долара (око 72,08 милиона евра). Бејл је пети на овој листи јер је од Реала и рекламирајући „Адидас”, „БТ спорт”, „Сони експирију” инкасирао 29,89 милиона евра.

        Бејл (26) је сениорску каријеру започео у Саутемптону за који је дебитовао када је имао само 16 година и 275 дана. Након само једне сезоне прешао је у Тотенхем где се афирмисао као играч. За „певце” је током шест сезона одиграо 203 меча на којима је постигао 55 погодака. Са Тотенхемом је догурао до финала Лига купа у ком је његов клуб поражен од Јунајтеда за који је играо Роналдо.

        Роналдо (31) је за Спортинг дебитовао са 17 година и 244 дана на мечу против Мореиренсе и одмах на дебију је постигао два гола. На пријатељској утакмици коју је португалски клуб одиграо против Манчестер јунајтеда одушевио је играче „црвених ђавола” који су убедили менаџера Алекса Фергусона да га доведе. У Енглеску је отишао после само једне сезоне коју је одиграо за сениорски састав Спортинга, а током шест сезона проведених на Острву постао је један од најбољих играча данашњице. На 292 утакмице постигао је 118 погодака и освојио девет трофеја. Између осталог и три Премијер лиге и једну Лигу шампиона.

        Један против другог су играли пет пута. Доста успешнији је Роналдо са четири тријумфа, док је један дуел завршен без победника. Њих двојица су саиграчи последње три године током којих су освојили пет трофеја, од тога две Лиге шампиона. Заједно са Каримом Бенземом чине један од најбољих нападачких трија на свету, а успешнији од њих су били само Меси, Суарез и Нејмар.

        За разлику од клупске каријере њих двојица нису имали превише успеха када је репрезентација у питању. Португалац је за национални тим дебитовао 2003. године и до сада је на 131 мечу постигао 60 голова по чему је рекордер. Међутим, до овог шампионата освојио је само једну сребрну медаљу и то на европском првенству 2004. које је организовано у његовој земљи. Португалци су тада поражени од Грчке у финалу.

        - У каријери нема много трофеја које нисам успео да освојим и када бих одлучио да је сада завршим осећао бих се привилегованим. Ипак, волео бих да освојим неки трофеј са репрезентацијом. На правом смо путу да то и урадимо - каже Роналдо.

        Са друге стране Бејл је годинама безуспешно покушавао да се домогне неког великог такмичења са националним тимом. Велс се сада на дебију на европским шампионатима пласирао у полуфинале на ком га једна победа дели од медаље. Бејл је за репрезентацију одиграо 60 утакмица на којима је постигао 22 поготка.

        - Ово је наша прилика да „засијамо”, сутра нас очекује невероватан дан. Већ смо ушли у историју, али надамо се да можемо да направимо још један корак напред. Ово је наше време. Уживали смо на шампионату и радујемо се полуфиналном мечу - рекао је Бејл.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари