Блатер и Платини суспендовани на по осам година због „нелегалне исплате“ од два милиона долара

„ОСЕЋАМ СЕ КАО ВРЕЋА ЗА УДАРАЊЕ, ЖАО МИ ЈЕ И СЕБЕ

У ОВОМ СВЕТУ ХУМАНОСТИ“ - РЕКАО ПРВИ ЧОВЕК FIFA

Платини и Блатер

        ОДЛАЗЕЋИ председник Међународне фудбалске федерације Сеп Блатер рекао је данас да ће се жалити Суду за спортску арбитражу на одлуку Етичке комисије Фифе о осмогодишњој суспензији.

        „Жалићу се Суду за спортску арбитражу, али и швајцарском суду. По швајцарском закону за овакву казну мораш да урадиш нешто веома, веома важно“, рекао је Блатер новинарима у Цириху.

        Етички комитет Фифе раније данас суспендовао је Блатера и председника Европске фудбалске уније (Уефа) Мишела Платинија на по осам година. Суспензија ступа на снагу одмах, па Блатер и Платини неће моћи да се баве никаквим активностима у вези с фудбалом, саопштила је FIFA.

        Блатер и Платини су суспендовани због "нелојалне исплате" од два милиона долара колико је 79-годишњи Швајцарац 2011. године платио том бившем француском репрезентативцу за консултантске послове обављане од 1998. до 2002. године.

        Непосредно по саопштењу одлуке Етичке комисије, Блатер је одржао конференцију за новинаре.

        „Ово није добар дан за мене или Фифу. Последњи пут смо се овде састали када смо представљали кандидатуру Јужноафричке републике за Светско првенство 2010. Тог дана је овде био и Нелсон Мандела. Говорио је о хуманости... У свету фудбалу хуманост нема друго значење осим међусобног поштовања. Ово помињем, јер сам данашњу вест добио мало после вас“, рекао је Блатер.

        Он је истакао да је постао „врећа за ударање“.

        „Веома ми је жао. Жао ми је што сам и даље врећа за ударање. Жао ми је фудбала. Жао ми је Фифе. Служио сам више од 40 година. Жао ми је више од 400 запослених у Фифи. Жао ми је и себе и како сам третиран у овом свету хуманости“, навео је Блатер.

        Блатер је казао да је са адвокатом мислио да је успео да убеди Етички одбор у вези са ситуацијом о исплати Платинију за, како је навео, „уговор који никад није окончан“.

        „Споразум је направљен 1998. године, непосредно после Светског првенства у Француској... Запањен сам одлуком Етичког комитета који пориче постојање тог споразума, који је потврђен на два Извршна комитета Уефе, у Шведској и Цириху 1998. Године“, рекао је Блатер.

        „Споразум је касније потписан. Дакле, имамо доказ да то није био договор само Платинија и мене. Прошао је кроз финансијски и извршни комитет Фифе и Конгрес. Регистрован је“, додао је Швајцарац.

        Блатер је истакао да су он и Платини од првог дана истраге одвојени, да нису могли да се договарају, а да су током саслушања рекли исте ствари.

        „Али, сада кажу да то није битно. Знате шта то значи? Значи да смо ми лажови, а то није истина“, рекао је он.

        Блатер је навео и да се не стиди, већ да само жали због такве одлуке Комисије, као и да себе и даље види као председника Фифе.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари