Белодедић: Линија одбране Стеауе критична

У ОВИМ ОКОЛНОСТИМА ЛЕГЕНДЕ СТЕАУЕ И ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ

НЕ ДАЈЕ ВЕЋЕ ШАНСЕ ПАРТИЗАНУ ЗА ПРОЛАЗ

 Миодраг Белодедић

        Румунска и српска Звезда. Једини фудбалски шампиони Европе из „источног блока“. И то са истим командантом одбране - Миодрагом Белодедићем.

        Чувеним Милетом, људином благе нарави и као шприцер хладним реакцијама некада пред налетима најбољих нападача. Прославио се са Стеауом из Букурешта 1986. године, пет сезона касније подигао сребрну амфору и као фудбалер београдске Црвене звезде, величанствен успех употпунио тријумфом у Јапану за клупског првака света.

        Белодедићева реч, увек поштована и добродошла, ових дана је траженија него било чија у дискусији о сусрету Стеауе и Партизана у трећем колу квалификација за Лигу шампиона.

        - Знам зашто ме зовете - уз осмех је рекао Белодедић. - Ево ме у Мађарској, али расположен сам да попричамо јер се сећам Спортског журнала још из играчких дана у Црвеној звезди.

        Мало је недостајало да до разговора на ову тему и не дође. Стеауа је после победе од 2:0 у Словачкој, била на конопцима у Букурешту против Тренчина и поразом од 2:3 прошла даље. Гости су имали зицер у финишу да дотуку дружину под патронатом богатог Ђиђија Бекалија.

        - Утакмица је била обострано отворена, севале су шансе на обе стране. Чини ми се да су играчи Стеауе ушли опуштеније у меч, парола „лако ћемо“ могла је да им се освети. Кад су примили први гол, већ им је било тешко. Успели су да се извуку, наравно задовољан сам.

        Разлог због којег је Стеауа дошла на праг елиминације већ у другом колу велика је шанса за Партизан, Белодедић не крије што је свима који су гледали утакмице славног румунског клуба јасно - одбрана им је очајна!

        - Стеауа има велике проблеме у одбрани и зато се дешава да прима лагано голове. Тамаша су избацили из тима, Варела је замењен против Тренчина. Десног бека игра Пап, левог Бразилац Гиљерме, никако да се уиграју. Цела одбрамбена линија им је критична.

        Мозаик о рањивости одбране Стеауе, Белодедић допуњује анализом голманског потенцијала Партизановог противника:

        - Имају превише младог голмана, рођен је 1995. године. Није, наравно, лош, али је због неискуства и склон грешкама. Литванац Арлаускис је много помогао екипи у прошлој сезони, прешао је у Вотфорд.

        Како се не би стекао утисак да је довољно само да Партизан изађе на терен и дође у предворје евро раја, стиже тврдња легенде Стеауе и Црвене звезде да будући противник црно-белих има широк нападачки спектар.

        - Стеауа је прошле сезоне испала од Лудогореца искључиво зато што није ангажован центарфор. Направили су крупну грешку јер се нису определили за куповину. Сада је доведен Француз Таде, био је први стрелац лиге у Клужу.

        Реч је о тамнопутом Французу, рођеном у Нанту 1986. године. Занимљиво је да је пре доласка у Румунију 2013. играо једино за шкотске клубове: Форфар, Стренрер, Клајд, Рејт роверс, Инвернес и Сент Џонсон. Прошле сезоне је у шампионату Румуније погодио 20 пута.

        - Таде је висок и јак, тешко је чувати га. Партизанови дефазивци сигурно немају у Супер лиги Србије за ривала тако квалитетног нападача.

        Са Тадеом се не завршава опасност по Партизан. Белодедић сматра да су крилни нападачи Попа и Чипчију незгодни, хвали и десетку Станчуа:

        - Попа је јако брз, Чипчију има снажан шут, млади Станчу је у средини. Замењен је због повреде због Тренчина, ту је Алжирац Хамрун, ефикасан на старту сезоне. Постигао је већ три гола. Више је странаца у Стеауи него иначе...

        Странци у Стеауи су: Варела (Зеленортска Острва), Гиљерме (Бразил), Муниру (Гана), Алсенат (Хаити), Бревелд (Холандија), Таде (Француска), Хамрун и Тахар (Алжир). То се коси са причама да је контроверзни Ђиђи Бекали решио да смањи буџет и да играчи могу да очекују сечу уговора у случају да се не пласирају у Лигу шампиона.

        - Са финансијске стране нема проблема у Стеауи, сви су добро и редовно плаћени. Неосноване су и приче да је клуб у паду, једино што у овом тренутку није на нивоу је одбрана.

        Добро би Стеауи дошао дефанзивац Белодедићевог калибра, али и у овим околностима некадашњи ас не даје веће шансе Партизану за пролаз.

        - Стеауа је по резултатима у Европи, у претходној деценији, испред Партизана. Забележила је више утакмица и учешћа у групним фазама. И садашњи тим румунског првака је квалитетан, јако озбиљан у нападу и везном реду.

        О дуелу Стеауе и Партизана прича се већ седам дана, иако је тек пре три постало и званично да ће на мегдан.

        - Анализира се Партизан у румунској спортској јавности, углавном преовладава мишљење да Стеауа има искуснији и квалитетнији тим. Прошле сезоне је срећно дошла до титуле, зато што је Таргу Муреш изгубио од аутсајдера у последњем колу. Реакција управе била је довођење четири странца.

        Утакмица ће се играти на велелепној Националној арени, капацитет од 55.000 места за гледаоце неће бити искоришћен због казне UEFA.

        - Партизан има услове за мирнију утакмицу, Стеауи може да буде велики хендикеп што нема помоћ навијача. Показало се то и против Тренчина. У Београду их сигурно чека паклена атмосфера, па ће бити под притиском. Фактор навијача је важан, не мора да буде и пресудан.

        Много ствари није по вољи навијача Стеауе у последње време, клуб је био принуђен и да промени грб због пресуде у корист Војске Румуније.

        - Навијачима се не допада што је грб промењен, али ваљда је тако морало да буде. Важно је да је основна боја дресова иста.

        Неизвесно је хоће ли Белодедић испратити први меч Стеауе и Партизана.

        - Почео ми је одмор, запослен сам и даље у ФС Румуније. У Београд ћу и пре реванша, планирао сам да испратим уживо гостовање Стеауе Партизану. Планирам и да посетим моју Црвену звезду, наравно - уз осмех је закључио Миле Белодедић.

ЈОШ САМ КАПИТЕН У СЕЛУ

        Миодраг Белодедић је одрастао у Соколовцу, где се Нера улива у Дунав. И данас је у том румунском селу претежно српско становништво.

        - За неколико дана ћу у Соколовац. Имамо традиционални турнир за месну славу - Светог Илију. Предлажу ми већ дуго опроштајну утакмицу, али не дам се, још сам капитен у свом селу!

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари