Атлетико жељан освете Бајерну за финале '74.

ДОБРО ПАМТЕ ТАЈ ПОРАЗ И КАКО СУ ОСТАЛИ БЕЗ ТИТУЛЕ

ТАДАШЊЕГ КУПА ЕВРОПСКИХ ШАМПИОНА

Атлетико Мадрид

        ПРОШЛЕ су 42 године откако су Атлетико и Бајерн одиграли једно од најдраматичнијих финала тадашњег Купа шампиона, а Мадриђани су коначно добили шансу да се освете Баварцима за тај пораз. Клуб са „Висенте Калдерона“ ће се у вечерашњем (20.45) првом мечу полуфинала Лиге шампиона састати са минхенским великаном након више од четири деценије чекања, и то пред домаћим навијачима, жељним реванша.

        У окршају за пехар, 15. маја 1974. на „Хејселу“, Мадриђани су повели голом у финишу другог продужетка у 114. минуту, али Немци као Немци, нису се предали, и у последњим секундама су изједначили поготком Ханса Георга Шварценбека (1:1). Према тадашњим пропозицијама, није било извођења додатних пенала, већ је одигран нови сусрет два дана касније, када је Бајерн прегазио Атлетико (4:0).

        - Причали смо ових дана у свлачионици о тим утакмицама и свима нам је жеља да избацимо Бајерн и донекле утешимо те играче који су несрећно остали без трофеја - рекао је Филипе Луис, леви бек Атлетика. - Имамо прилику да урадимо нешто велико, тако да ћемо у овај меч унети максимум енергије и борбености. Недостајаће нам повређени Дијего Годин, он је наш тренер на терену, али ћемо пробати заједничким снагама да надоместимо његов изостанак.

        У мадридски тим се после меча паузе враћа суспендовани центарфор Фернандо Торес, који је престрого био искључен у првом дуелу са Барселоном у четвртфиналу. С друге стране, Бајерн ће наступити без повређеног Арјена Робена, као и Холгера Бадштубера, што је занемарљиво у односу на изостанак феноменалног Холанђанина. Баварци су, у сваком случају, свесни да их чека рат са „зверима“ Дијега Симеонеа.

        - Атлетико има најбољу одбрану у Шпанији и вероватно ће играти на контре против нас. Због тога, морамо да будемо изузетно опрезни када будемо нападали - истакао је Роберт Левандовски, нападач Бајерна. - Знам да ме чекају жестоки дуели са мадридским дефанзивцима, али то ми не смета. Напротив, за мене је то изазов. Очекујем, свакако, да извучемо повољан резултат и расположени дочекамо реванш у Минхену.

        И Атлетико и Бајерн бриљирају у домаћој лиги, где имају пет, односно, шест везаних победа. Форма и квалитет су им сада на много јачем, европском тесту...

ТОРЕС ЛАМОВА НОЋНА МОРА

        Филип Лам, првотимац Бајерна, поново ће се сусрести са својом ноћном мором, Фернандом Торесом. Немац је трауму зарадио у финалу ЕП 2008, када му је шпански центарфор побегао за корак, затресао мрежу голмана Лемана и донео Шпанији титулу (1:0).

БРОЈКЕ

        2 пута је Атлетико играо у финалу
        5 европских титула освојио је Бајерн
        28 голова дали су Баварци до полуфинала
 

СИМЕОНЕ - ГВАРДИОЛА 3:4

        Дијего Симеоне и Пеп Гвардиола, тренери Атлетика и Бајерна, као фудбалери су се десет пута састајали.

        Нешто успешнији је био актуелни стратег Бавараца, тадашњи везиста Барселоне (4:3 у победама). Аргентинац је те сусрете играо у дресовима Атлетика и Севиље.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари