Forbes: Макларенов извештај против руских спортиста не заслужује поверење

СВЕ ОПТУЖБЕ ПРОТИВ РУСИЈЕ  И ЊЕНИХ СПОРТИСТА – АНОНИМНЕ И НЕМОГУЋЕ ИХ ЈЕ ПРОВЕРИТИ

         АМЕРИЧКИ магазин Forbes објавио је извештај Ричарда Макларена, на бази којег су руски врхунски спортисти оптужени за системски допинг и многи били одстрањени од Олимпијаде у Рију, не издржава „правну критику“.

         Јер, тај извештај је сачињен без поштовања процедуралних норми које су обавезне у америчком правосудном систему. А то значи – наглашава амерички лист – да се „не може сматрати ни правичним ни достоверним“.

         Forbes посебно указује да свако разрешавање конфликата изискује неутралност, да је канадски професор права (Ричард Макларен) то тешко могао да буде зато што је био „члан независне трочлане комисије WADA која је објавила извештај свеопштем коришћењу допинга у руској атлетици“.

         Зато се и могло очекивати – наглашава лист – да ће поновити своје претходне закључке. За правичан и објективан извештај био је потребан „неко ко није био повезан са том темом“.

         Forbes овоме додаје: „Према Уставу САД, сваки оптужени мора имати право да се брани и да одговори на оно што тврде сведоци. Међутим, у Маклареновом извештају имена сведока се не наводе, постоје само цитати (онога што су рекли). Зато Русија не може да се брани од анонимних тужитеља. Главноме међу њима ни Москва, ни било ко други, није могао да приредни унакрсно испитивање. О њему се једино зна да је наводно и сам учествовао у допинг-радњама приписаним Русији, али то није гаранција да он говори истину“.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари