Десет кључних догађаја српског спорта у 2017.

НОВИНСКА АГЕНЦИЈА БЕТА ИЗАБРАЛА ЈЕ ДЕСЕТ СПОРТСКИХ ДОГАЂАЈА КОЈИ СУ ОБЕЛЕЖИЛИ 2017. ГОДИНУ

        1. ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА СРБИЈЕ НА СВЕТСКОМ ПРВЕНСТВУ И СМЕНА СЕЛЕКТОРА - Фудбалска репрезентација Србије одавно није имала успешнију годину пошто је изборила пласман на велико такмичење на којем ће учествовати први пут још од 2010. године. После одличног почетка квалификација и нешто лошијег краја, српски фудбалери су се директно пласирали на Светско првенство у Русији. Недуго после пласмана, селектор Славољуб Муслин је смењен што је изазвало опречне реакције у јавности. Док се чека нови, Србија је на жребу у Москви добила ривале у групној фази Мундијала, где ће играти против Костарике, Швајцарске и Бразила.

        2. ФУДБАЛСКИ КЛУБОВИ ЦРВЕНА ЗВЕЗДА И ПАРТИЗАН УШЛИ У ИСТОРИЈУ - Фудбалери Црвене звезде и Партизана имали су одличну сезону на међународној сцени и оба клуба ће играти у другој фази Лиге Европа. „Вечити“ ривали су на одушевљење спортске јавности у Србији играли одлично, како у квалификацијама, тако и после у групној фази, где су оба клуба заузела друга места. Звезда је „пролеће“ у Европи изборила после 25 година, а Партизан ће играти први пут још од 2005. Два најтрофејнија српска клуба ће први пут у историји заједно играти европска такмичења у другом делу сезоне. Звезда ће за противника имати ЦСКА из Москве, а Партизан екипу Викторије Плзењ.

        3. СРЕБРНА МЕДАЉА ЗА СРПСКЕ КОШАРКАШЕ - Кошаркашка репрезентација Србије наступила је на Европском првенству у знатно измењеном саставу. Недостајале су многе звезде, али су изабраници селектора Александра Ђорђевића поново имали одлично такмичење и на изненађење многих дошли до финала, где су ипак поражени од Словеније, па им је припало друго место. Српски тим је без Милоша Теодосића, Немање Бјелице, Николе Јокића и многих других имала само два пораза у Истанбулу, од Русије у групи и у финалу, после чега је, попут многих претходних пута, свечано дочекана на балкону испред Старог двора у Београду. Такође, успех су остварили и српски представници у баскету три на три, који су наставили доминацију и други пут узастопно, а трећи на последња четири такмичења, освојили Светско првенство.

        4. АТЛЕТСКА ГОДИНА ИВАНЕ ШПАНОВИЋ - Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић освојила је златну медаљу 2017. године, али је сезону ипак завршила са горчином, с обзиром на дешавања на Светском првенству у Лондону. Година је почела како је само могла да пожели, златном медаљом у скоку у даљ на Европском дворанском првенству одржаном у Београду. Ипак, Светско првенство на отвореном у Лондону није донело радост. Шпановићева је имала скок за медаљу, али јој се откачио папир са бројем на леђима, што јој је умањило резултат, па је освојила четврто место. Успешну годину заокружила је одбраном титуле у Дијамантској лиги.

        5. ПРОБЛЕМИ НОВАКА ЂОКОВИЋА И УЗДИЗАЊЕ ФИЛИПА КРАЈИНОВИЋА - Најбољи српски и један од најбољих светских тенисера Новак Ђоковић имао је годину за заборав у професионалној каријери. Он је сезону почео као други на свету, али је претрпео неколико изненађујућих пораза и после серије проблема одлучио да је раније заврши. Ђоковић је 26. јула саопштио да због повреде лакта више неће играти 2017. године, а на њеном крају је био 12. на ATP листи. Повратак на терен је најављен и на турниру у Абу Дабију ће се вратити, а очекује се да наредне године буде у препознатљивој форми. Србија је пред крај године добила нову тениску звезду у виду Филипа Крајиновића, који је стигао до финала турнира у Паризу, а потом и 33. места на ATP листи. Најавио је да ће се наредне сезоне борити за место међу 10 најбољих.

        6. СРПСКЕ ОДБОЈКАШИЦЕ НА КРОВУ ЕВРОПЕ - Женска одбојкашка репрезентација Србије имала је иза себе више него успешну годину, пошто је тријумфално завршила континентални шампионат у Бакуу. Поред тога, српске одбојкашице су освојиле треће место на светском Гран прију у Нанђингу, док је крајем године Тијана Бошковић проглашена за најбољу одбојкашицу Европе.

        7. НОВА МЕДАЉА ЗА СРПСКИ ВАТЕРПОЛО - Ватерполисти Србије освојили су бронзану медаљу на Светском првенству. Иако је освајањем трећег места постигнут огроман успех, остала је блага горчина, с обзиром на то да је Србије прекинула низ од 10 великих такмичења на којима је освајала златну медаљу. После доминантне игре у групи, у четвртфиналу је елиминисана Аустралија, али је препрека на путу ка финалу била Хрватска. Србија је у утакмици за треће место победила Грчку и тако наставила низ медаља.

        8. ДУПЛА КРУНА ЗА ПАРТИЗАН И НОВА ПРЕПУЦАВАЊА ДВА НАЈТРОФЕЈНИЈА СРПСКА ФУДБАЛСКА КЛУБА - Фудбалери Партизана освојили су титулу шампиона Србије, као и национални Куп. Трофеј у првенству је освојен после великог преокрета и бодовног заостатка за „вечитим“ ривалом Црвеном звездом. Звезда је побеђена и у финалу Купа. Екипа под вођством тренера Марка Николића је сензационално дошла до трофеја, а он је по завршетку сезоне отишао. Смена је виђена и на клупи Звезде, где је неколико кола пре краја отишао Миодраг Божовић, кратко га заменио Бошко Ђуровски, да би потом екипу преузео Владан Милојевић. Нова година није донела новине у односима два клуба, па су руководства у јавности размењивала „тешке“ речи и међусобне оптужбе за многе ствари, а највеће критике су упућене за суђење. „Рат саопштењима“ је отишао толико далеко да је клубовима изрекнута милионска казна.

        9. КОШАРКАШИ ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ НАСТАВИЛИ ДОМИНАЦИЈУ У РЕГИОНУ - Кошаркашки клуб Црвена звезда наставио је са изванредним резултатима и у 2017. години, која је донела и велике промене у самој екипи. Звезда је сезону у Евролиги завршила на деветом месту и умало стигла до пласмана у Топ 8, али је то није омело да потом одбрани домаће трофеје, посебно онај у АБА лиги који је донео нови пласман у Евролигу. Тријумфом у регионалном такмичењу, потом и у српском првенству, означен је крај једне ере у београдском клубу. Екипу је напустио дугогодишњи тренер Дејан Радоњић, уместо кога је из ФМП-а прекомандован Душан Алимпијевић, а значајно је промењен и сам тим, пошто је много играча отишло. То је довело до нешто лошијих резултата на самом почетку нове сезоне, али се екипа у међувремену стабилизовала и наставила да побеђује, како у АБА, тако и у Евролиги.

        10. МЕДАЉЕ У ПОЈЕДИНАЧНИМ СПОРТОВИМА - Година на измаку донела је Србији велики број медаља у појединачним, а посебно борилачким спортовима. Марко Томићевић и Миленко Зорић постали су шампиони света у кајаку, Зорана Аруновић је светским рекордом тријумфовала на Европском првенству у стрељаштву, а борци су низали успехе освајањем првих места на светским и европским првенствима, од Александра Кукоља и Немање Мајдова у џудоу, Кристијана Фриса и Виктора Немеша у рвању, Милице Мандић и Вање Станковић у теквондоу, па до Јоване Прековић у каратеу.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари