Да ли Руси иду у Рио, коначна одлука 21. јула

СУД ЋЕ ПО УБРЗАНОМ ПОСТУПКУ ОДЛУЧИТИ О ЖАЛБИ РУСИЈЕ НА СУСПЕНЗИЈУ ЊЕНИХ АТЛЕТИЧАРА СА ОИ

        Међународна атлетска федерација суспендовала је руске атлетичаре са свих међународних такмичења, укључујући и Олимпијске игре, због допинга, а Међународни олимпијски комитет је подржао ту одлуку.

        Русија је уложила жалбу на ту одлуку Суду за спортску арбитражу, али и више десетина атлетичара из те земље. Суд у Лозани потврдио је да су се све заинтересоване стране договориле о убрзаном поступку.

        Олимпијски комитет Русије и Међународна атлетска федерација (IAAF) саопштили су да ће Суд у Лозани 19. јула саслушати жалбу Русије.

        Коначна одлука о суспензији требало да буде донета 21. јула.

        Русија покушава да оспори правило да је атлетичарима забрањено учешће у међународним такмичењима ако је домаћи атлетски савез суспендован, као што је и случај у Русији.

        IAAF је прошлог новембра суспендовала руски савез, а самим тим и његове атлетичаре, после извештаја комисије Светске антидопинг агенције (WADA) о наводном системском допингу, који је финансирала и подржавала држава.

        Међународна атлетска федерација је средином јуна потврдила суспензију, а одлуку је подржао и Међународни олимпијски комитет.

        IAAF је раније саопштила да руски атлетичари „који су били ван земље“ и који покажу да су их на допинг тестирали „неки други системи“ могу као неутрални такмичари да учествују на Олимпијским играма.

        Олимпијске игре у Рио де Жанеиру биће одржане од 5. до 21. августа.

        Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари