Бубка: Казнити спортисте, као и све укључене

НОРМАЛНИ СПОРТИСТИ КОЈИ СУ ВАН ОВИХ ПРОБЛЕМА,

НЕ СМЕЈУ ПРОПУСТИНИ НИТИ ЈЕДНО ТАКМИЧЕЊЕ

Сергеј Бубка

        Светска антидопинг агенција је испитала оптужбе да су руски атлетичари потплаћивали сопствене званичнике да им набављају забрањене супстанце и лажирају резултате тестова, а у извештају се наводи да је било и корупције у IAAF која је омогућила да све то прође некажњено.

        Пише да је IAAF „системским пропустима“ спречио ефикасни антидопинг програм, а додаје се да су Олимпијске игре у Лондону 2012. године „саботиране“ тиме што IAAF и Атлетска федерација Русије нису реаговали на руске атлетичаре за које се сумњало да су допинговани.

        „Морамо знати да се оно што је откривено у извештају WADA не односи само на Русију и руске спортисте. Ово није ствар једне земље већ глобална ствар која захтева пажњу”, рекао је Бубка.

        WADA је затражила да се Русија суспендује са свих атлетских такмичења, као и да се затвори њена лабораторија за допинг тестове.

        Потпредседник Међународне атлетске федерације (IAAF) Сергеј Бубка рекао је да би сви који имају везе са допинг скандалом требало да буду кажњени.

        „Као IAAF и један од кључних актера у свету спорта, морамо да реагујемо. У пуној сарадњи са WADA, која се ослања на подршку влада, националних асоцијација и олимпијских комитета, морамо испитати случај по случај, особу по особу. Морамо имати на уму да се овај скандал скандал не односи само на спортисте - ово случај читавих организација које стије иза њих и то мора престати”, додао је Бубка.

        Легендарни скакач с мотком навео је да би сви они који су били укључени у операцију систематског допинга требало да плате казну.

        „Ово треба да буде завршено у другим спортским институцијама, на нивоу националних олимпијских комитета, међународних и државних федерација. Све оне који су били укључени - званичници, тренери, менаџери, људи из администрације - сви они морају платити цену!”, истакао је 51-годишњи Украјинац и додао:

        „Међутим, они нормални спортисти који су ван ових проблема, не смеју пропустини нити једно такмичење”.

        Он је председник Комисије за надзор при Међународном олимпијском комитету која је формирана да би се бавила односима између спортиста, тренера, менаџера, спонзора и свих осталих укључених страна у спорту.

        „Разговарали смо о формирању Комисије за надзор при МОК. То је кључни корак за очување спорта и спортиста који је важан за поправљање репутације. Као председник Комисије, наша је препорука да изградимо санкције и такву комисију првенствено у WADA”, закључио је Бубка.

        Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари