Вучић: Даћемо све од себе да се настави дијалог са Приштином

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР НАТО БИЋЕ МУ УВЕК ДОСТУПАН У СЛУЧАЈУ НЕПРЕДВИЂЕНИХ СИТУАЦИЈА

* „Слушамо приче да се Србија меша у изборе у БиХ. Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио (Милорада) Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ. С друге стране,  на одлазак хрватског премијера у БиХ нико није реаговао. Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду”
* Открио да је Столтенбергу пре неколико дана, у приватном разговору, гарантовао, а да гарантује и нашим грађанима и целој Европи и свету да ћемо дати све од себе као Србија, да ћемо уложити огромне напоре да очувамо мир и стабилност, „да знамо шта је нама урађено и да ми знамо шта смо урадили другима, али и да избегавамо грешке које смо правили у прошлости

* Оценио да је Столтенберг у праву када каже да се плаши глобалне ситуације, пошто „више нико никог не слуша у свету”: „Више нема поретка и хијерархије, сви раде све у складу са сопственим интересима”, приметио је и констатовао да је Столтенберг истински пријатељ Србије

* Столтенберг је поручио да је будућност тешко предвидети, те приметио да је, иако је раније био запослен у заводу за статистику као економиста, често и сам грешио у предвиђањима. Тврди да је тешко направити неку стратегију за случај неизвесности и кризе, наводећи примере Арапског пролећа, „нелегалног припајања Крима”, појаву ИСИС... „Треба да се припремамо за оно непредвидљиво и будемо спремни брзо да реагујемо. НАТО је повећао своју способност за муњевита реаговања каква год да је претња у питању. Повећали смо борбену готовост, рад обавештајних служби, вискотехнолошки аспект рада, хибридне претње”

_________________________________________________________________

         „МИСЛИМ да нема сумње да ћемо морати да имамо боље односе са Хрватском, онолико колико можемо ми да допринесемо”, рекао је председник Србије

         Александар Вучић је изјавио данас да ће Србија дати све од себе да се настави дијалог Београда и Приштине, да се очувају мир и безбедност у региону, као и да не задајемо главобољу ни великим силама, нити свом народу.

         Вучић је на скупу „Лидерство за безбедност региона”, на коме са генералним секретаром НАТО-а Јенс Столтенбергом разговара о томе како ће се развијати односи Србије и НАТО-а, рекао да ће Србија дати све од себе да избегну грешке из прошлости, али и да обезбеди будућност свог народа и боље привредно окружење.

Навео је да је Србији „спочитавано” да се меша у изборе у Босни и Херцеговини, иако то није тачно, а да на одлазак представника ЕУ, међу којима је и хрватски премијер, нико није реаговао.

         „Слушамо приче да се Србија меша у изборе у БиХ. Нисам био тамо 12 месеци, нисам примио (Милорада) Додика овде, а он је изабран за члана Председништва БиХ”, рекао је Вучић. С друге стране, приметио је да на одлазак хрватског премијера у БиХ нико није реаговао. „Да сам ја отишао, медији из целе Европе би ме буквално обесили, али ако то уради неко из ЕУ, онда је све у реду”, указао је Вучић.

         Додао је да је Столтенбергу пре неколико дана у приватном разговору гарантовао, а то, каже, гарантује и нашим грађанима и целој Европи и свету, да ћемо дати све од себе као Србија, да ћемо уложити огромне напоре да очувамо мир и стабилност, „да знамо шта је нама урађено и да ми знамо шта смо урадили другима, али и да избегавамо грешке које смо правили у прошлости”.

         Сматра да је Столтенберг у праву када каже да се плаши глобалне ситуације, пошто „више нико никог не слуша у свету”.

         „Више нема поретка и хијерархије, сви раде све у складу са сопственим интересима”, приметио је, те констатовао да је Столтенберг истински пријатељ Србије, као и да је научио пуно тога данас на вежби за реаговање у ванредним ситуацијама, пошто је пуно тога видео по први пут.

         Како је навео, данас смо могли да видимо људе из целог региона и Европе како су дошли на вежбу у Младеновцу да заједно раде да бисмо могли у будућности да помогну једни другима у веома тешким околностима, у пoжарима, поплавама, саобраћајним незгодама.

         Казао је и да је тачно то што каже Столтенберг да конкретне мере говоре више од речи, те додао да је реч о веома интелигентном политичару, који „као искусан политичар зна како да пошаље најбоље поруке српском народу, али и да истовремено показује да воли нашу земљу”.

         Вучић, такође, каже да је наша економија превише мала да би могла значајније да утиче да глобалне промене, али да можемо као земља да дамо свој допринос, а посебно у регионалним оквирима.

         „Слажем се са њим да је бављење неизвесношћу и нестабилношћу главни задатак великих сила и земаља широм света. Да немамо у региону сукобе и очувамо стабилност у региону, пошто је то предуслов за економски напредак, у супротном наши грађани ће бити све незадовољнији. Пред нам је пуно изазова у будућности, закључио је Вучић.

         Столтенберг је поручио да је будућност тешко предвидети, те приметио да је, иако је раније био запослен у заводу за статистику као економиста, често и сам грешио у предвиђањима. Тврди да је тешко направити неку стратегију за случај неизвесности и кризе, наводећи примере Арапског пролећа, „нелегалног припајања Крима”, појаву ИСИС...

         „Треба да се припремамо за оно непредвидљиво и будемо спремни брзо да реагујемо. НАТО је повећао своју способност за муњевита реаговања каква год да је претња у питању. Повећали смо борбену готовост, рад обавештајних служби, вискотехнолошки аспект рада, хибридне претње”, поручио је генерални секретар војне алијансе.

         Напоменуо је да постоје велике претње у сајбер простору, те истакао да је у данашње време много теже разлучити мир од рата или сукоб од стабилности и да је та граница сада веома замагљена. „Сада је тешко рећи када је почео рат против Исламске државе и када ће бити завршен”, приметио је.

         Вучић је открио да се договорио са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом да, у случају било какве кризне ситуације на КиМ, могу брзо да ступе у контакт и додао да се нада да се Срби на КиМ данас осећају мало безбедније него јуче, због позитивних порука које је Столтенберг изнео у Београду.

         Навео је да је за њега важно да има коме да се обрати и додао да му је приликом недавног инцидента на Газиводама, било лакше да позове Американце, него неке Европљане.

         „Хвала Јенсу што се није крио, као многи, зато што нико неће да преузме одговорност и донесе одговорне одлуке када је већ заоштрена ситуација, а неко мора. У супротном можемо да изгубимо све и то за неколико тренутака”, рекао је председник Србије.

         Навео је, међутим, да не постоји нико на кога се можемо ослонити на КиМ.

         „Јенс је рекао да је КФОР тамо да би штитио све заједнице, укључујући и српску, а Србима једино и треба заштита тамо. Разговарали смо о томе и договорили се како да комуницирамо убудуће”, рекао је Вучић и додао:

         „ Много је бољи осећај, јер ће ме људи у Србији увек оптуживати - рећи ће ништа нисте урадили за народ на КиМ, нисте предузели ништа да заштитите Србе и њихову безбедност. Сад ми је боље, јер знам да ћу увек моћи да га позовем, да анализирамо ситуацију и да је процењујемо”.

         ''Столтенберу и грађанима КиМ гарантујем да ћемо се уздржати од глупих политичких и било каквих других потеза. То је главни предуслов за напредак региона'', закључио је Вучић.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари