Вучић признао да је ЕУ у коју води Србију на њега вршила притисак, да му је у Бриселу и прећено

ИЗ ИНТЕРВЈУА „НОВОСТИМА”: „ГОВОРИЛИ СУ МИ: ЗАВРШИО СИ КАРИЈЕРУ, ГОТОВ СИ!”

 • У Бриселу те претње биле најотвореније. Тражено ми је да прихватим да Косово уђе у УН и да регионална полиција буде саобразна броју становника седам општина на северу, што значи да би у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Северној Митровици било 68 одсто албанских и 32 одсто српских полицајаца. Нисам пристао да прихватим те комунистичке округе већ да се иде на посебан округ - Север Косова и да се на основу тога прави регионална полиција у којој би било 90 одсто Срба. Они то нису хтели да прихвате и почеле су огољене претње
 • Било би добро да смо ми Срби у последњих 105 година избегли макар један велики сукоб. Данас би нас било више, били бисмо економски потентнији, били бисмо неко ко би био и важнији и снажнији у Европи и свету. Овако, са нашим малим снагама морамо да гледамо како да очувамо своју позицију. Немамо луксуз за сукобе са великима. Наша је обавеза да градимо најбоље могуће односе и са ЕУ, САД, Русијом, Кином, Турском...
 • „Реално је да са предлогом за Косово изађемо у марту следеће године. А има ли наша држава капацитет да се избори за поделу покрајине?   Све што бих у овом тренутку предложио протумачило би се као наметање решења. Желим да чујем шта људи мисле о томе. Ми у том дијалогу нисмо сами. Питају се и САД, Русија, Кина, ЕУ. Питају се и Албанци”

          СУШТИНА политике за коју се залажем је независна Србија. Независна не само у својим границама већ пре свега у одлучивању и бризи за свој народ. Ако то неко не може да разуме, онда је то његов проблем. Нека сви знају: водићемо јединствену - српску политику, у коју се странци неће мешати док сам ја на челу државе!

          Ово одлучно говори Александар Вучић над шаховском таблом у председничкој библиотеци, где нас је угостио. Док укршта фигуре са главним уредником “Новости” Милорадом Вучелићем, разговарамо о великој партији коју у Србији играју Запад и Руси, косовском гамбиту, нашим стратешким циљевима, изборној бици за Београд...

 • Хоћете ли због набавке “мигова” бити под још већим притиском Запада?

          - Да будем отворен: ту нема превеликих дилема. Ја се на дневном нивоу суочавам са тим. И то не од једне него са различитих страна.

 • Како изгледају ти притисци? Позове вас тај и тај...

          - Када већ инсистирате, рећи ћу вам да су у Бриселу те претње биле најотвореније. Тражено ми је да прихватим да Косово уђе у УН и да регионална полиција буде саобразна броју становника седам општина на северу, што значи да би у Лепосавићу, Звечану, Зубином Потоку и Северној Митровици било 68 одсто албанских и 32 одсто српских полицајаца. Нисам пристао да прихватим те комунистичке округе већ да се иде на посебан округ - Север Косова и да се на основу тога прави регионална полиција у којој би било 90 одсто Срба. Они то нису хтели да прихвате и почеле су огољене претње.

 • Шта су вам говорили?

          - Завршио си каријеру, готов си! Рекао сам, нема проблема. И после десет дана прихватили су српске примедбе. Друга мучна сцена била је поводом фамозног воза који они нису ни видели. Искористили су то у жељи да доведу полицију и специјалце РОСУ на север. Рекао сам: ако Албанци крену на наш народ, морамо га заштитити. И да ћемо наше јединице померити из Крагујевца у Краљево. Онда ме је један амбасадор позвао. То је била размена увреда и тешких речи, уз повишен тон са обе стране. Разговор сам завршио речима - док сте живи, немојте да вам падне на памет да ћете управљати покретима српске полиције и војске. Немојте да вам падне на памет да сте то икада више покушали. То сам дакле лично саопштио ономе који је тај притисак вршио. На крају, резултат је да РОСУ и албанска полиција нису на северу КиМ.

 • Је ли тешко провлачити овај наш чамац кроз светска таласања?

          - Као пред Други светски рат, многи се у свету осећају повређеним и ускраћеним последњим поделама права, слобода и обавеза и то доводи до огромних напетости. Ми те напетости морамо да избегнемо. Било би добро да смо ми Срби у последњих 105 година избегли макар један велики сукоб. Данас би нас било више, били бисмо економски потентнији, били бисмо неко ко би био и важнији и снажнији у Европи и свету. Овако, са нашим малим снагама морамо да гледамо како да очувамо своју позицију. Немамо луксуз за сукобе са великима. Наша је обавеза да градимо најбоље могуће односе и са ЕУ, САД, Русијом, Кином, Турском...

 • Причали сте недавно са Путином. Јесте ли споменули статус центра у Нишу?

          - Нисмо то помињали, али смо више пута о томе разговарали раније.

 • Хоће ли Србија дати тај статус руском особљу у Нишу?

          - То је питање за Владу и сасвим сам сигуран да ће она то питање ускоро морати да решава.

 • Има ли истине у гласинама да ће преговори са ЕУ бити замрзнути ако Русима у Нишу дамо имунитет?

          - Нисам то чуо и то би свакако било претерано. Али сам чуо много тешких речи и уцена поводом тога. Али и са друге стране сам чуо много инсистирања на ту тему.

 • Јесмо ли све ближе теснацу у ком неће више бити могућа политика и ЕУ и Русија?

          - Имамо чисту политику. Без баланса. Идемо ка ЕУ и чувамо најбоље могуће односе са Русијом. Ко то не жели да разуме, и не мора да разуме.

 • Да ли је одустајање од протестног писма ЕК резултат емпатије према Шпанији или је и ту било притиска из Брисела?

          - Сазнао сам да би у ЕУ волели да не пошаљемо писмо, али бисмо свакако то учинили да нам се Шпанци нису директно обратили молбом да не чинимо то јер им отежавамо позицију. Одустали смо и то је фер, јер је Шпанија била веома фер према нама. Много пута. Знам ко је све притискао Рахоја да попусти и призна Косово, али он није хтео. Причао сам о томе и са шпанским краљем Фелипеом не тако давно у Казахстану.

 • Какво је то одважно решење за КиМ које помињете и зашто изискује толику храброст?

          - То је свако оно решење које је другачије од најлакших “решења” као што су бусања у прса и пароле о нашој милионгодишњој територији као и оно друго у којем траже да кажете - живело независно Косово. То ће, дакле, бити решење које захтева болне компромисе са обе стране и које ће бити нападнуто са свих страна. Реално је да са предлогом за Косово изађемо у марту следеће године.

 • Има ли наша држава капацитет да се избори за поделу покрајине?

          - Све што бих у овом тренутку предложио протумачило би се као наметање решења. Желим да чујем шта људи мисле о томе. Ми у том дијалогу нисмо сами. Питају се и САД, Русија, Кина, ЕУ. Питају се и Албанци.

          http://www.novosti.rs/%D0%B2%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%BD%D0%B0%D1%81%...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари