Већина владика за одлагање одлуке о новом Уставу СПЦ, Амфилохије тражи наставак расправе

ВИШЕ УЧЕСНИКА АРХИЈЕРЕЈСКОГ САБОРА СПЦ КРИТИКОВАЛО ТЕЛЕВИЗИЈСКУ СЕРИЈУ „НЕМАЊИЋИ“

        ВЕЋИНА епископа на Сабору СПЦ сматра да нацрт Устава СПЦ треба дорадити и усвојити га евентуално следеће године, с опсежним изменама и допунама. За одлагање доношења Устава изјаснио се патријарх Иринеј, као и група епископа који га подржавају, а међу њима је и Иринеј бачки. Међутим, како „Политика” сазнаје, упркос јасно израженом мишљењу епископа, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као предлагач текста новог Устава, инсистира да се дискусија о том проблему настави.

        У предлогу новог Устава СПЦ, највише полемика изазвао је начин новог избора патријарха који би се, уместо апостолским жребом, изгласавао тајним гласањем уз обавезну двотрећинску већину владика. Радни нацрт Устава предвиђао је и промену имена наше цркве којој би се додала и одредница – Пећка патријаршија.

        Иако је Амфилохије, који слови за једног од најутицајнијих чланова Сабора, остао у мањини, а чини се да су тензије међу епископима, које су распламсане уочи пролећног скупа, у врху СПЦ сада спласнуле, па већина архијереја жели да у помиритељском тону омогући митрополиту Амфилохију да образложи своје аргументе.

        Тиме би се Амфилохију пружила прилика да, уз примедбе које је саслушао, доради првобитни нацрт Устава и унесе предлоге који би били прихватљиви за већину владика.

        Више владика је критиковало телевизијску серију „Немањићи“.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари