Sveospskoj.com: Мектић тврди да Срби због Сребренице морају морају проћи катарзу

ЗАГРЕБАЧКИ „ВЕЧЕРЊИ ЛИСТ“ ОБЈАВИО ДА МУ ЈЕ РЕКАО ИДА СРБИ МОРАЈУ ПРИЗНАТИ ГЕНОЦИД

Драган Мектић

  • Министар безбедности БиХ Драган Мектић је - након што се суочио са првим реакцијама на оно што је изговорио - демантовао писање издања „Вечерњег листа“ за БиХ, тврдећи да није рекао да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“. Покушао је да се извади, тврдећи да је рекао само да се у Сребреници десио стравичан злочин: „Апсолутно нисам тако коментарисао то питање везано за Сребреницу и у потпуности га одбацујем и демантујем“
  • „Вечерњи лист“ је - на прихватајући деманти - одреаговао објављивањем аудио-снимка тог дела интервјуа
  • Кад се преслуша тај део интервјуа, постаје јасно да је Мектићу било постављено директно питање „да ли се у Сребреници догодио геноцид“ и да он НИЈЕ РЕКАО ДА НИЈЕ. А да је својим и намерним и урођеним муцањем дао прилику хрватском листу да његов одговор представи као потврдан. Јер, Мектић је кренуо у стилу: „Па немам ја шта... Па, постоји релевантни документ... Ми морамо признати то што се догодило... Не можемо ми... Ево, гледам неки дан се у Њемачкој поводом Дана холокауста њемачки парламент поново извинуо... И ми морамо проћи кроз ту катарзу...“

        МИНИСТАР безбједности у Савету министара БиХ - Драган Мектић - рекао је загребачком „Вечерњем листу“ да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“.

        Мектић је издању тог хрватског дневног листа за БиХ рекао да „постоје релевантни документи који доказују геноцид и да Срби морају то признати“.

        Свој захтјев је упаковао овако: „Погледајмо у Њемачкој, опет се њемачки парламент неки дан извинио за холокауст. Ми Срби морамо проћи ту катарзу и признати геноцид. Нико не може злочине, попут оних у Сребреници, радити у моје име. То су радили болесни умови и те особе треба процесуирати“. 

        Изразио је жаљење што „политике и из Хрватске и из Србије нису искрене према БиХ“.

        Декларативно јесу, казао је Мектић, али у пракси се осјећа неискреност.

        Мектић је потом- након што се суочио са првим реакцијама на оно што је изговорио - демантовао писање издања „Вечерњег листа“ за БиХ, тврдећи да није рекао да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“.

        Покушао је да се извади, тврдећи да је рекао само да се у Сребреници десио стравичан злочин:

 

        „Апсолутно нисам тако коментарисао то питање везано за Сребреницу и у потпуности га одбацујем и демантујем. О злочину у Сребреници говорио сам у контексту изјаве Милорада Додика и то је дјелимично наведено у интервјуу, кад сам рекао да је двије хиљаде и неке године Додик јавно на телевизији саопштио да му је потпуно јасно и да је недвосмислено да је у Сребреници почињен геноцид“. Ово је Мектић рекао новинарима у Сарајеву.

        Додао је да је у истом интервјуу наводно изговорио: „Ако је то тако као што Додик каже, морамо ли ми пролазити кроз неку нашу катарзу?“.

        Мектић је навео и да је у интервјуу рекао да је злочина било на обје стране, те да је, позивајући се на неке изјаве високих српских ауторитета, у Сребреници почињен стравичан злочин.

        „Једино суочавање са тим злочином и његово признавање међусобно пут је ка нашем помирењу“, истакао је Мектић.

        Он је додао да се српски народ не може окривити за те злочине, већ појединци који су, у смислу индивидуалне одговорности, одговорни за такву врсту злочина.

        Мектић је поновио да је у Сребреници почињен стравичан злочин, те да је боље да се „носиоци тог времена суочавају са злочином, него да се то приписује српској дјеци за 20 до 30 година, која се сада рађају и расту“.

        Међутим, „Вечерњи лист“ је на својој web-страници објавио аудио-снимак дијела интервјуа у којем министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић одговара на питање о геноциду у Сребреници.

        Нагласио је да тиме потврђује аутентичност изјаве министра Мектића, а након што је он данас демантовао да је за овај лист изјавио да „Срби морају да прођу катарзу и признају геноцид у Сребреници“, тврдећи да је само рекао да се у Сребреници догодио „стравичан злочин“.

        Кад се преслуша снимак тог дијела интервјуа, постаје јасно да је Мектићу било постављено директно питање „да ли се у Сребреници догодио геноцид“ и да он није рекао да није. И да својим и намерним и урођеним муцањем дао прилику хрватском листу да његов одговор представи као потврдан. Јер, Мектић је кренуо у стилу: „Па немам ја шта... Па, постоји релевантни документ... Ми морамо признати то што се догодило... Не можемо ми... Ево, гледам неки дан се у Њемачкој поводом Дана холокауста њемачки парламент поново извинуо... И ми морамо проћи кроз ту катарзу...“

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари