Стефановић: Ухапсићемо Харадинаја ако дође у Прешево

СРБИЈА НИЈЕ ПОВУКЛА ПОТЕРНИЦУ КОЈУ ЈЕ ЗА ЊИМ РАСПИСАЛА ЗБОГ ЗЛОЧИНА ИЗ 1998. И 1999.

   Хапшење у Француској 2017. 

        МИНИСТАР унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће премијер Косова Рамуш Харадинај бити ухапшен ако дође, јер је потерница домаћег суда за њим и даље на снази.

        „На снази је потерница нашег суда за њим и свакако ће бити ухапшен ако буде доступан полицији“, рекао је Стефановић за издање дневног листа „Курир“ од петка.

        Харадинај је раније рекао да је спреман да посети Прешево на позив локалних власти, као и у Медвеђу и додао да се неће кретати илегално, већ уз дозволу српских власти.

        Србија Харадинаја терети за ратне злочине током оружаног сукоба на Косову 1998. и 1999. године.

        Француска је по потерници коју је издала Србија, 4. јануара 2017. ухапсила Харадинаја, али је Апелациони суд у француском граду Колмару одбио крајем априла прошле године захтев Србије за изручењем Харадинаја.

        Потернице за Харадинајем и председником Косова Хашимом Тачијем које је расписала власти Србије, више се не виде на Интерполу, а Стефановић каже да су оне у бази Интерпола, али да нису видљиве.

        Свој долазак у Београд у априлу 2015. године најавио је садашњи председник Косова, а тадашњи министар спољних послова Хашим Тачи. Министар Стефановић тада је најавио и његово хапшење ако дође. Тачи је на крају отказао учешће на скупу на који је позван.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари