Срби избегли фирерово „коначно решење“, али их чека - надзор меке империје ЕУ

ЗА У ВАШИНГТОНУ УТИЦАЈНОГ РОБЕРТА КАПЛАНА - СРБИЈА ЈЕ ПРОБЛЕМ САМА ПО СЕБИ

Роберт Д. Каплан

  • Лауреат „Пулицера“ за бестселер „Балкански духови“ који је битно утицао на Клинтонову политику у Босни и Србији Роберт КАПЛАН: „ЕУ је неопходна империја на Балкану... Као што су биле османска и хабзбуршка, само блажа верзија оријентисана на стабилност и економију. Брисел је једини који може да реши овдашње етничке размирице између Срба и Албанаца...“
  • Готово да се овај амерички експерт упита шта би Србима да дижу устанке против Османлија, да ратују против Хабсбурга, да се опиру Трећем рајху, да се са Титом копрцају између два блока...
  • У све невоље нас је у ствари увалио „вестфалски идиотизам“ тежње за сувереном националном државом, који је у глобализованом свету под лидерством „америчке изузетности“ постао анахронизам и само нас свађа са комшијама. Преостаје нам софт-империја ЕУ без алтернативе, која ће нам средити односе са мањинама и суседима: признаће Косово, укинуће Српску, дати аутономију Санџаку, одузети Војводину, и бог нас веселио
  • Каплан тврди: „Србија може да буде фактор нестабилности на Балкану зато што има интересе изван својих граница на Косову. Она је због величине и значаја одувек била најпроблематичнија. Проблем је, јел'да, што Србија има интерес за југ своје територије, а није проблем што Албанија има интересе у делу Србије и што САД „због своје националне безбедности“ имају „легитимне империјалне интересе“ на свакој тачки планете
Пише: Ненад КЕЦМАНОВИЋ, за „Политику“
 

        МОСКВА је умешана у корупцију и криминал у Србији! ЕУ је доброћудна империја! Србија је пропала држава! Срби су инспирисали „Мајн кампф“! - рекао је за Политику од 19. јула Роберт Каплан.

        Лауреат „Пулицера“ за бестселер „Балкански духови“ који је битно утицао на Клинтонову политику у Босни и Србији, он је задржао ауторитет врло утицајног експерта за Балкан.

        Конкретно?

        „ЕУ је неопходна империја на Балкану... Као што су биле османска и хабзбуршка, само блажа верзија оријентисана на стабилност и економију. Брисел је једини који може да реши овдашње етничке размирице између Срба и Албанаца... На сличан начин било би решено и српско-хрватско ривалство у БиХ. Не видим други начин.“

        Капланова теза о цивилизаторској улози колонијализма није баш оригинална, али је за 21. вијек мало необична. Увијек су је заступали колонизатори као рјешење, а колонизовани као извор проблема.

        Готово да се овај амерички експерт упита шта би Србима да дижу устанке против Османлија, да ратују против Хабсбурга, да се опиру Трећем рајху, да се са Титом копрцају између два блока. Могли су да чувају „мир и стабилност“ Османске империје, кад су већ пет вијекова навикли на просвећено „ропство под Турцима“. Данас бисмо били дио Ердоганове регионалне велесиле, која се инати са ЕУ, улази и излази из савеза са Русијом и САД.

        У све невоље нас је у ствари увалио тај „вестфалски идиотизам“ тежње за сувереном националном државом, који је у глобализованом свијету под лидерством „америчке изузетности“ постао анахронизам и само нас свађа са комшијама. Преостаје нам софт-империја ЕУ без алтернативе, која ће нам средити односе са мањинама и сусједима: признаће Косово, укинуће Српску, дати аутономију Санџаку, одузети Војводину, и бог нас веселио.

        Неће ваљда да нас пусте у нову агресију на БиХ, гдје Хрвати и Срби, што Каплан није обавјешетен, већ дуже нису у ривалству него у савезу против бошњачког унитаризма. Ипак чуди да није чуо да смо се поправили и да нас и САД и ЕУ сада хвале за допринос миру и стабилности на Балкану. Или се он не слаже?

        „Србија може да буде фактор нестабилности на Балкану зато што има интересе изван својих граница на Косову. Она је због величине и значаја одувек била најпроблематичнија. Требало је наћи решење за њено уклапање у остатак Краљевине Југославије, што је био изазов и за Тита“

        Дакле, Каплан је патриотски сагласан са својом владом већ признао државне границе Косова. Нису УН, није ЕУ, нису ни Русија ни Кина, није још ни, ваљда најпозванија, Србија, али по овом америчком аутору, зато и јесте фактор нестабилности на Балкану. Што се пак тиче историје двије Југославије, Србија је била пијемонт, а остали се, како им устреба, уклапали или не. Проблем је, јел'да, што Србија има интерес за југ своје територије, а није проблем што Албанија има интересе у дијелу Србије и што САД „због своје националне безбједности“ имају „легитимне империјалне интересе“ на свакој тачки планете. За Каплана је Србија проблем сама по себи.

        „Србија је полупропала држава која се не креће, која се врти у месту...“

        САД су нам наметале санкције и бомбардовале нас. Отеле нам дио територије. Ометају да добијемо енергију (Јужни ток) и инфраструктуру (Кинески пут свиле). Не дају нам да се боримо против пожара и поплава (руски Центар у Нишу), ни да се бранимо (преузимање руских мигова). И не били полупропали! Добро те, током више деценија немилости суперсиле, нисмо и тотално пропали. И, мало нам то, него смо још упали у лоше друштво.

        „Русија има више интереса у Србији него игде на Балкану и историјски је помагала Србе... Све што читам о руској улози на Балкану говори ми да је то штетан утицај. Москва је умешана у организовани криминал, корумпирање политичара и финансирање локалних медија. Понаша се као традиционална велесила ,завади па... ’, и зато она неће решити сукобе на Балкану“.

        Елем, Русија, срам је било, има посебан интерес за Србију, она јој је историјски помагала, али је ево окренула ћурак па сад овдје прави свакојака непочинства. Финансира медије и корумпира политичаре! Типично путиновско зло! Напротив, проамерички медији у Србији и српски лобисти раде из увјерења, и без паре су „ненасилном револуцијом“ срушили изабрану власт СПС. Опет, канал дроге, трафикинг, трговина органима и сл., уздуж „наше јужне покрајине“ су, зна се „руска веза“, а шиптарски оперативци су, да заварају траг, приштинске улице крстили по Клинтону и Олбрајтовој, умјесто по Путину и Медведеву.

        Каплан се, додуше ограђује од контрадикције „Руси помажу Руси одмажу“ да му је можда нешто промакло („све што читам о руској улози“). Ипак, морао је да зна званични амерички податак да су САД за рушење Милошевића потрошиле 50 милиона долара из буџета, без прилога „приватних“ фондација за нашу „патриотску“ НВО мрежу.

„Kosovo es Serbia“ (Косово је Србија) на Сантјаго Бернабеу

        Русија улаже стотинак пута мање па „не може да реши сукобе на Балкану“, него само омета САД.

        Најзад, Каплан је читаоце „Политике“ почастио разјашњењем везним за улогу његове књиге.

        Клинтон није одмах схватио да су „Балкански духови“ пледоаје за бомбардовање Срба у Босни и ја сам, револтиран, писао америчком предсједнику да сам за интервенцију.

        Није Каплану ни замјерити, јер је у утврдио да су Срби кумовали нацизму, што је био један од раних симптома наше потоње „геноцидности“.

        „Беч у коме су живели и бројни Словени са својим етничким трзавицама и сукобима имао је улогу у креирању Хитлерових погледа на свет.“

        Е сад, код Каплана још једино остаје нејасно да ли су Срби натоциљали Хитлера да уради у Аушвицу оно што ће сами, наводно, учинити у Сребреници, или су га испровоцирали да их послије Јевреја и Рома, заједно са осталим Словенима, стави у врх листе за тотално уништење?

        А пошто смо већ избјегли Фирерово „коначно рјешење“, најважније је да нас што прије ставе под надзор меке империје ЕУ.

        Пошто Јункер ономад рече да нема пара да нас приме и економски стабилизују, ваљаће и тврда империја САД да нас војно укроти.

        NATO је на Балкану заиста ефикаснији, а како се Срби око чланства фемкају због траума из прошлости, Цивилна гарда Охаја је добра пречица.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:30 12.08.2017.

  • +2
Voting is closed.

U starijoj mislim baš nemačkoj književnosti bila je neka priča o zlom razbojniku koji je živeo na početku šume. Vešto je hvatao i zarobljavao razne ljude pa je rastom male stavljao na velike krevete i istezao ih je da budu što veći, a one druge rastom velike stavljao je na male krevete pa ih je sasecao da budu što manji. To je bilo njegovo nakaradno vidjenje neophodne jednakosti medju ljudima. Kraja te priče se ne sećam.

U novijem i navodno civilizovanom vremenu postoji takva realnost samo je dobila yna;ajno veće takozvane globalne razmere. Slično tom starom razbojniku ponaša se i NWO (Novi svetski poredak) koji radi već više od dva veka. Male i manje države i narode osnažuje da budu veći, a veće i velike nastoji da trajno osakati. Mali narodi u znak zahvalnosti što su porasli i što su uopšte preživeli daju im i daće im sve najvrednije što imaju, a veći i veliki budući da su poraženi takodje će predati ili jednostavno napustiti mnoga svoja bogatstva.

Dok se srpski narod u Prvom svetskom ratu borio za oslobodjenje Srbije smislili su da ga smeste u Jugoslaviju u kojoj će ga moći nastaviti dalje porobljavati i sakatiti. Kada su sa istog tog Zapada lansirali komunizam pa kad je on stigao na Balkan ista surova realnost se nastavlja jer i komunizam je služio sakaćenju srpskog naroda. Posle komunizma tj. socijalizma stigao nam je njegov ljuti protivnik i "veoma pravedni" NATO na Balkan, ali nastavlja se ista surova realnost. Optužba za "velikosrpski hegemonizam" korišćena je i od strane komunista, a koristi je i dan danas intenzivno naprimer Hrvatska koja je odani NATO vazal. Nije samo Hrvatska u pitanju jer postoje ovde i drugi "maleni" narodi koji kad su podržani takodje otrovno i podmuklo izvode svoja velika zlodela. Nasuprot antisrpskoj propagandi velika stratišta i grobnice srpskog naroda nas opominju ili bi trebalo da nas opominju. - Pobijen je veliki deo srpskog stanovništva, a veliki deo proteran i još kao poraženu stranu optužuju srpski narod kako god hoće. Dakle: KO SU NAŠI PRAVI PRIJATELJI, A KO SU NAM PRAVI NEPRIJATELJI?!
Tako i Robert Kaplan. Po njemu je Srbija zbog svoje VELIČINE - najproblematičnija. Dakle i on bi da nas dalje secka i sakati isto kao onaj zli razbojnik na početku priče. Pritom se nada kako će nam njihov veliki atlantistički vazal EU federacija to malte ne fino i gotovo bezazleno tj. neprimetno odraditi.

Čak i neka slučajna podudarnost postoji. Moše Pijade je bio komunista i najpoznatiji Jevrejin medju Titovim partizanima, a Robert Kaplan smatra se da danas spada u 100 najvećih globalnih mislilaca i takodje je odrastao u jevrejskoj porodici.
Zbog istine koja boli i zbog ovakvih podudarnosti ne treba da postanemo antijevreji. Setimo se nekih drugih ljudi koji su nam rekli Istinu. Simon Visental poznati lovac na ratne zločince: "Znam, sve znam"... "Jugoslavija je skrivala zločine ustaša, i zato ja nikad neću doći u Jugoslaviju, vi Srbi ste isuviše naivni, i nikad se nećete dozvati pameti."
http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1999/01/article-7.html

Dozovimo se pameti i napravimo sebi državu sposobnu da se brani te koja odbija i pomisao o nekom novom sakaćenju. Nije realno moguće da takva srpska država bude pod kapom NATO-a i EU-federacije koja je njihov mladji brat i vazal!

misko's picture
misko 23:44 12.08.2017.

  • +8
Voting is closed.

KAPLAN ili KAPLANI kako mu je pravo prezime.

Slobodanka's picture
Slobodanka 00:39 13.08.2017.

  • +8
Voting is closed.

Ajde_ZnakPitanja's picture
Ajde_ZnakPitanja 03:21 13.08.2017.

  • +9
Voting is closed.

Лауреат „Пулицера“ за бестселер „Балкански духови“..........
------------

Chekaj malo! Taj Pulicer je negde stacioniran u S. AMerici!!
Ova prva rechenica je automatski ubila chitav tekst. Nisma dalje nishta chitao. I nechy!!

Buahahah
Buahaha

mrljavko's picture
mrljavko 18:22 13.08.2017.

  • +5
Voting is closed.

Cist Cionisticki produkt Amerike. Zar ni Madlen Olbrajt nije ista drugo. Nagrada, knjiga, intervjuji i publiciranje. Otskolovan prljvi demagog po zadatku. Titula, prikacena za jaci utisak "Savetnik Pretsednika SAD". Za normalna coveka svaka koju izgovori je dovoljno podmuklo i izrazito maloumno iskonstruisana, da normalan covek tako nesto samo pazljivo posmatra i razmislja "Koje li je ovo govno. Cije li je".

Додај коментар