Седам милиона људи држи 13 процената укупног богатства на свету

РАСТУЋА НЕЈЕДНАКОСТ МОЖЕ ДОВЕСТИ ДО РАЗЛИЧИТИХ КАТАСТРОФА У СВЕТУ

          СТАНОВНИШТВО на Блиском истоку, у Индији, Бразилу и у подсахарској Африци суочава се највећом неједнакошћу прихода на свету, док је овај јаз између прихода богатих и сиромашних најмањи у Европи, утврдио је јуче објављени Извештај о неједнакости у свету.

          Обимна студија, коју је под руководством француског економисте Томе Пикетија урадило стотинак истраживача у 70 земаља, указује да јаз у приходима широм света нараста до „екстремних нивоа”, али да је после светске финансијске кризе 2008. удео који један одсто најбогатијих држе у укупним светским проходима за нијансу пао и сада је нешто више од 20 одсто.

          Најбогатијих 0,1 одсто светске популације од 1980. године увећали су своје заједничко богатство исто колико и 3,8 милијарди људи који припадају сиромашнијој половини сиромаштва. Али, то не значи да је успостављена једнакост јер оних 0,1 одсто најбогатијих (око седам милиона људи) држи 13 процената укупног богатства на свету.

          Према оцени економиста, нарастајућа економска неједнакост може довести до „различитих врста политичких, економских и друштвених катастрофа”.

          Економисти истичу да је неједнакост у богатству постала екстремна у Русији и САД, где један одсто најбогатијих држи скоро 40 процената националног богатства. 

          http://www.politika.rs/scc/clanak/394614/Najimucniji-poseduju-petinu-sve...

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари