Само неко са психологијом колонијалног чиновника може се хвалити да се 4 пута руковао с неким из метрополе

ЕВО ШТА ПОВЕЗУЈЕ ВУЧИЋЕВО ПРИСУСТВО НА ТРАМПОВОМ ПРИЈЕМУ

И ДОЛАЗАК МАГНАТА ТЕНИСА У СРБИЈУ

 • Само у колонији странци могу да стварају велепоседе, уништавају домаће пољопривреднике и претварају их у најамне тежаке и у служинчад. А Србија крупним корацима иде баш у том смеру
 • Јадни Срби, живеће у Србији где ништа њихово бити неће. Школовани ће одлазити у свет, а они који остану радиће као најамна радна снага у немачким и арапским пољопривредним комбинатима“
 • Избор између тога да ли бити колонија или да ли бити слободна земља - није ствар бољег или лошијег стандарда, или избор између новог аутомобила и старе иконе. То је избор између глади и слободе, између нестанка народа или пак његовог очувања. Случај Ирске и Србије у 19. веку недвосмислено казује шта би требало изабрати
Пише: Слободан АНТОНИЋ, Фонд стратешке културе
 

        ЦРТИЦА прва: „Вучић је рекао да се на пријему америчког председника чак четири пута руковао с Трампом“ (овде). Такође је рекао и ово: „Недељама ћемо радити на Трамповом говору да бисмо могли да пронађемо праве закључке за вођење српске политике. Тих 45 минута говора ћемо анализирати наредних 45 дана” (овде).

        Цртица друга: „Немачка индустрија меса Тенис, уз 20hа намењених за фарме товљеника, закупиће у Србији, на 30 година, више хиљада хектара земље на којој ће узгајати житарице и тако истиснути локалне произвођаче сточне хране. Немачком „краљу свиња“ у Србији дозвољава се оно што му није допуштено другде - да увеже у један ланац све фазе производње од това свиња, преко клања и прераде меса до производње хране - уместо да откупљује свиње од мањих газдинстава, како то Тенис иначе ради са 18.000 регионалних фарми у Немачкој и Данској. Питање је - зашто се у Немачкој или Данској Тенису не дозвољава да отвори фарме, већ мора да откупљује свиње од других мањих произвођача, а у Србији се то подстиче?“ (oвдe).

        Цртица трећа: „Куповином наших пољопривредних предузећа, већ се у рукама странаца нашло између 18.000 и 20.000 хектара обрадивог земљишта“. „Србија је једина држава која је у претприступном периоду за ЕУ морала да преузме обавезу да продаје пољопривредно земљиште странцима. Пољска је забранила продају на рок од 12 година после уласка у ЕУ, Хрватска 7 година, Мађарска је имала 11 година мораторијума, а онда је променила устав и дефинитивно забранила продају земљишта странцима. У Србији, међутим, Законом о пољопривредном земљишту (2016) 30 одсто земљишта у државној својини могу у закуп да узму само велики инвеститори, па и страни. (…)

        Јадни Срби, живеће у Србији где ништа њихово бити неће. Школовани ће одлазити у свет, а они који остану радиће као најамна радна снага у немачким и арапским пољопривредним комбинатима“ (овде и овде).

        Ове три цртице рељефно осликавају пут Србије у статус колоније.

        Само неко ко има психологију колонијалног чиновника може да се похвали како се „чак четири пута“ руковао с неким из метрополе (не сећам се да је у историји српске дипломатије ико хвалио колико се пута с неким руковао), као и да ће његов говор „анализирати 45 дана“ с најближим сарадницима (тај тим чине, претпостављам: брат Андреј, др Небојша, Гашић, Вулин, Д. Ј. Вучићевић и Ж. Митровић… - благо нама!).

        Само у колонији странци могу да стварају велепоседе, уништавају домаће пољопривреднике и претварају их у најамне тежаке и у служинчад. А Србија крупним корацима иде баш у том смеру.

        „Тај страх је безразложан“, каже ми један економиста. „Добићемо ефикаснију пољопривреду и више хране“. „Али, та храна неће бит наша“, одговарам, „проблем с колонијом је што она производи храну, али њено становништво гладује“. „Не брини, у Европи нема колонија и нико не умире од глади“, узвраћа ми професор економије.

        Није тако. Ирска је средином 19. века, као британска колонија, прошла кроз тако велику глад да јој је умрла осмина становништва, тј. милион људи.

        Ирски пример је поучан и зато би га требало запамтити (в. овде, стр. 975-1015 и овде). Енглези су Ирску коначно покорили 1691. године. То је значило да су реквирирали све велепоседе и постали њихови нови власници. Ирцима је била забрањена свака врста државне или војне службе (осим ако не пређу у протестанте), а економска политика вођена je тако да су, у наредним деценијама, уништени ирска мануфактура, занатство и трговина.

        Ирци су се, средином 19. века, свели на најамне сељаке. Радили су за колонијалног велепоседника, а заузврат су користили комад земље за сопствене потребе. Велепоседници су производили жито и стоку за британско тржиште, а сељаци су на малим парцелама гајили кромпир за себе.

        Кромпир је Ирцима био основна храна јер се породица могла прехранити са 4-6 пута мање површине него да се производило жито. А онда је 1845. године гљивица phytophthora infestans, која узрокује кромпирову буђ, уништила целокупан род кромпира. Лондон ништа није предузео да Ирцима помогне, из два разлога: 1) администрацију метрополе није било брига за ирске сељаке; 2) доминантна економска доктрина тврдила је да ће се „тржиште побринути за све“.

„Ирска глад”, Роберт Вилсон (1900)

        Ирска је и те 1845. произвела довољно хране да нико не буде гладан, али су жито и месо са колонијалних велепоседа извезени у Британију. С друге стране, сиромашни ирски сељаци тешко да су имали довољно новаца да на „слободном тржишту“ набаве храну за себе и своју породицу.

        Масовна глад у Ирској 1845. продужила се и следећих година, па је Лондон коначно почео нешто да предузима, али мало и споро. Током три године умрло је милион Ираца, а преко милион и по избегло је из земље.

        Урушавање друштва наставило се и када је глад минула, што се види по демографској кривуљи: пре „велике глади“ Ирска је имала 8 милиона становника, а у 20. век је ушла с 4 милиона.

        Кромпирова пламењача је у неком тренутку стигла и у Србију, али у њој нико није умро од глади.

        Српски сељак био је слободан, свој на своме. Од 1835. године сељак је власник свог парчета земље и једино плаћа порез српској држави.

        У Србији од 1825. постоје избори, а готово сви сељаци имају право гласа. Србија је једина земља у Европи, а можда и у свету, која у то време има већински сељачку скупштину. Сељак је наоружан и чини основ народне војске. Сељак се жали на чиновништво и књаза, али то је типично наше претеривање. У доба Кнеза Михаила, влада има пет министара и шест министарстава, а чиновника има: у Министарству правде девет, просвете једанаест, иностраних дела тринаест, унутрашњих дела двадесет и три, у војном двадесет и пет, и грађевина двадесет и четири - укупно 105 државних чиновника. 

        Србија је од 1830. године аутономна кнежевина, од 1867. у њој више нема туђе војске, самостално доноси устав 1869, а од 1878. и формално је независна држава. Пошто има сопствену управу, Србија може да се брине за свој народ. Законом из 1865. године (потврђеним и законом 1873) одређено је да се сељаку ради било каквог дуга не могу одузети: кућа, плуг, кола, воловска запрега, кобила са ждребетом, крава с телетом, 10 оваца, 5 свиња, 5 коза, алат, храна до следеће жетве, а што се земље тиче, 5 дана (1 дан = 1.600 кв. хвата) земље и окућница од 1 дана орања.

        Баш зато што је Србија била слободна, у њој и није забележено да је неко умро од глади - не милион људи, као у Ирској; не сто хиљада, не десет хиљада, не хиљаду - заиста, у 19. веку није забележен такав случај.

        Били смо сиромашни, али нисмо били гладни - захваљујући томе што смо били слободни.

        И док је колонија Ирска демографски слабила, слободна држава Србија је јачала: од 0,7 милиона (1834), бројност њеног становништва се попела на 2,9 милиона душа (1910).

        Зато што је била колонија, Ирска је заборавила свој језик којим данас, од 4,7 милиона, течно говори тек 30.000 људи (овде) што је мање од 1% становника. Слободна Србија свој језик је у потпуности сачувала.

        Стога, избор између тога да ли бити колонија или да ли бити слободна земља није ствар бољег или лошијег стандарда, или избор између новог аутомобила и старе иконе. То је избор између глади и слободе, између нестанка народа или пак његовог очувања. Случај Ирске и Србије у 19. веку недвосмислено казује шта би требало изабрати.

        Мислимо о томе.

        Фонд стратешке културе
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

cigla's picture
cigla 17:07 27.09.2017.

 • +26
Voting is closed.

...
"Квислинг је појам настао по имену Видкуна Квислинга, норвешког политичара и колаборационисте са нацистима током Другог светског рата. Симболично и у преносном смислу данас се употребљава за нелојалну сарадњу у било ком смислу, а која за резултат има штету која се наноси сопственом народу или средини којој таква особа припада. Први пут је у свом значењу употребљен у лондонском Дејли мејлу, а након тога ју је радио-програм ББЦ-ја популаризовао и у осталим језицима."
...

iki's picture
iki 18:27 27.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Jeste,Kvisling je kolaborirao, ali za dobro naroda i zemlje, da nebi više stradali, a ovi nisu to, ovi iz sasvim drugih razloga to rade.Neko za pare, neko zbog ucena, neko zbog...

Sloba's picture
Sloba 23:49 27.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Oooopaaaaaaaaaaa. Pa ti si nedicevka.

iki's picture
iki 08:47 28.09.2017.

 • +21
Voting is closed.

Da, jesam, a šta njemu fali? A da znaš i Draža mi još više leži!

milovan's picture
milovan 09:20 28.09.2017.

 • +3
Voting is closed.

Nije Nedic menjao skolske udzbenike i preumljavao Srbe, kao ovi Danas. Uspeo je da sacuva Banat i Sever KosMeta za Srbiju i nije also vojsku na Istocni front. Javno je saopatio: Zalazem obraz i vojnicku cast za spas Srbskog naroda! Ovi danasnji nemaju tako nesto da zaloze.

Водканов's picture
Водканов 17:15 27.09.2017.

 • +37
Voting is closed.

Вучић не може да сакрије колико је глуп и понизан али зато вешто пакује своје слабости у врлине које народ треба-мора да позлати. Понизност се лако препакује у "одговорност према", а глупост у руковао сам се са Трампом, разговарао отворено са Меркеловом, ставио јасно до знања Путину!
Ех, шта би чобанче без свог стада и фрулице!

Нада's picture
Нада 08:56 28.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Не може Вучић ништа више да објасни, а да буде сувисло и на здравој основи. Његов највећи проблем су: незнање и необразовање.
Не знам до које мере већ тоне у живом блату, али сам сигурна да му је једино решење ИСТИНА и ЗАОКРЕТ за 180 степени.
Не треба да верује западу, већ историји и многим мудрим људима, који су доказали, и својим књигама и објашњењима да је ГЕН неуништив.
Запад и исток су доследни- зато су на врху, без обзира на негативан или позитиван предзнак.
Није народ случајно рекао да свака птица своме јату лети!

iki's picture
iki 18:23 27.09.2017.

 • +41
Voting is closed.

Slobodan Antonić spada u onaj, za mene, najuži krug ljudi, koje posebno cenim. Kod njega nema zaludnih ni reči ni rečenica, što se da videti i ovde. Moram da priznam da se posle ovog teksta osećam mnogo, mnogo zabrinuta, za ne samo moje, već ceo narod i državu. Pa se pitam, a šta radi SANU/Bog ih ubio, uz ogradu od njih nekoliko/ Šta rade profesori, vojska, policija, sudstvo, studenti? Pa ne možemo ceo narodi zemlju da prepustimo nekim iskompleksiranim ljudima, da ne kažem, ali eto, kažem,maloumnicima!Posle ovog Antonića, ide samo motka i kuka i motika! Pa napred!

тек успут's picture
тек успут 21:14 27.09.2017.

 • +29
Voting is closed.

САНУ се одредио још ономад кад је Костић рекао да је Космет изгубљен и да је то реалност. Остали чланови се баш нешто и нису побунили.

milovan's picture
milovan 09:42 28.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

Iki! Sele, sve Nase institucije koje si nabrojala, premrezene su stranim sluzbama. Nadam se da medju tim izrodima ima poneko i nas, koji ce ih raskrinkati. Mozda se ja na ovaj nacin samo tesim, ali ipak ima Jos Srba ima, a olosi i krpe ljudi su manjina.

zstoja's picture
zstoja 18:57 27.09.2017.

 • +23
Voting is closed.

On je dijagnoza, nije nista drugo.

camil's picture
camil 20:07 27.09.2017.

 • +20
Voting is closed.

Уместо оног прста много тачније би му стајала никлована цев !!!

Deda Mida's picture
Deda Mida 20:44 27.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Каква бре никлована цев? Он није вредан ни трулог тучка а ти би још и да трошиш муницију!!??

milovan's picture
milovan 09:48 28.09.2017.

 • +23
Voting is closed.

Ma kakva niklovana covece? Tandzara pa da se jos malo zagreje iznutra.

робокап's picture
робокап 20:59 27.09.2017.

 • +20
Voting is closed.

Господин Антонић је заборавио да каже да је тзв""ЗАКОН О ДВА дана орања---0,56хадонео КЊАЗ МИЛОШ ЈОШ 6.маја 1935 на ЂУРЂЕВДАН.Господине Антонићу СРБИЈА ПРОПАДА јер је воде ДОЂОШИ из БИВШЕГ ОТОМАНСКО Г ЦАРСТВА кад су ОБРЕНОВИЋИ ДОНОСИЛИ ОВЕ ЗАКОНЕ;ВУЧИЋЕВИ; ШЕШЕЉЕВИ ПРЕЦИ СУ У ТО ДОБА ЈОШ ТУРЦИМА ВОДАЛИ ОПАНКЕ И ЧЕКАЛИ СРБИЈАНЦЕ СВЕ ДО 1918 да их ослободе.НИГДЕ УСТАНКА сем локалне буне у ХЕРЦЕГОВИНИ 1875.Да би неко знао да води државу мора бар неколико генерација да по неко да живот за исту државу.Србију данас СРБИЈУ воде углавном воде ПОТОМЦИ оних чији је врхунац ратовања БЕЖАНИЈА С БРДА НА БРДО од милоштеназване БИТКА НА НЕРЕТВИ И СУТЈЕСЦИ а ЊИХОВИ ПОТОМЦИ ТО ВЕЋ ДЕБЕЛО НАПЛАЋУЈУ КАО ТИТОВИ ОКУПАТОРИ СРБИЈЕ ЕВО ВЕЋ СКОРО 80 година.СУШТИНА ЈЕ У ТОМЕ АНТОНИЋУ: ДА БИ ЗНАО ШТА ЈЕ ДРЖАВА;ДРЖАВНИ ИНТЕРЕС ;ПОЛИТИКА мора да САМ СТВОРИШ ДРЖАВУ или бар твоји преци.Е ПРЕЦИ ОВИ САДАШЊИХ ВЛСТОДРЖАЦА ТАЈ ОСЕЋАЈ НЕМАЈУ:

Sloba's picture
Sloba 23:56 27.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ko ce da ti stvara drzavu? Kako pricas protiv Tita, odbacujes sve, pa i drustvo manje vise pravedno. Bez toga, koji ce interes imati radnici da ginu za svoju drzavu?

Samo ako su idioti.

робокап's picture
робокап 00:44 28.09.2017.

 • +26
Voting is closed.

О ком ти праведном друштву причаш.Да се ниси јуче родио или си пао са марса.Да цитирам ОРВЕЛА""""СВЕ ЖИВОТИЊЕ СУ ЈЕДНАКЕ САМО СУ НЕКЕ ЈЕДНАКИЈЕ"" е то се односило и на ТВОЈ ЉУБЉЕНИ ТИТОВ РЕЖИМ .Сви смо """КОБАЈАГИ БИЛИ ЈЕДНАКИ САМО СУ НЕКИ БИЛИ ЈЕДНАЧНИЈИ" е ти што су били мало више једнакији данас нас туцају у здрав мозак ,они или њихови потомци.Зато смо ту где јесмо славко.Пусти бре тита и играј се са унућићима.

milovan's picture
milovan 10:02 28.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Nemamo mi vise ni radnike ni seljake. Mi imamo gradzane i gradzanke koji se stide i predaka i mesta rodjenja. Imamo i neke mudrijase koji huskaju Srbe na Srbe, a sto preostane na vrbe.

тек успут's picture
тек успут 21:12 27.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Ето нам сад! Док смо се ми руководили (или поводили) за изреком - паметнији попушта, будале завладаше. И опет, ето нам сад...наше памети!

Sloba's picture
Sloba 00:06 28.09.2017.

 • +2
Voting is closed.

"Srbi ne smeju vise da gunu u bratoubilackim ratovima."

Tako se raja priprema za ropstvo.

Trebalo je da kazu: "Srbi nikada vise ne bi smeli da zakidaju nadnice jedni drugima niti da podkradaju jedni druge. "

тек успут's picture
тек успут 11:15 28.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

За братоубилачке ратове су у праву, то нам више није потребно. Само би требало да прво схватимо ко су браћа, и да нам "браћа" никад нису била браћа. Онда већ можемо и да ратујемо ако морамо.

Dejan's picture
Dejan 22:26 27.09.2017.

 • +1
Voting is closed.

Nema tu psihologije kolonijalnog cinovnika, gospodine Profesore. Taj je ceo u dzepu zapada, ucenjen, znamo svi sa kojom institucijom, a Boga mi i sa veoma ozbiljnom dijagnozom. Reci cu Vam i kojom. Zamislimo zivot van realnosti, odnosno percepciju stvarnosti kroz filtere, pa jos i u ogledalu. Tesko stanje, zar ne. E sad, podignimo to na jedan drugi, jos tezi nivo, pa zamislimo delmicno zamucene filtere i, jos uvek celo, ali ispucano ogledalo, nesto kao sofersajba kada ju pogodi kamen. Kamo srece da je taj samo kolonijalni cinovnik. Mogao bi se profilisati, staviti u neki matriks, a time i predvideti sta i kako ce se ponasati pod odredjenim pobudama. Medjutim sa tim je u svakome trenutku, sve moguce.

Санчо Панса's picture
Санчо Панса 00:04 28.09.2017.

 • +29
Voting is closed.

Oduševljen sam primjećivanjima i analizama g-din Antonića!!! On je jednostavan i genijalan...Sada je sve jasnije da se Vučić jeftino prodao Zapadnjacima 2010-2011., u vrijeme kad je pravio dogovor sa njima i pripremao se da preuzme vlast. Tada nije računao da će oni uskoro početi da tonu a da će Rusija i Kina da preuzmu moć u XXI vijeku. Zato je on sada kontradiktoran, jer pravi glupe i užasno štetne poteze, svojstvene ograničenom Tadiću ili deklarisanom špijunu i Zapadnjačkom saradniku Đinđiću, a Vučić je hiper inteligentan i umjesto da iskoristi nadmoć sila (Rusije i Kine) koje su nam naklonjene i otjera u tri fine naše zlikovce Anglosaksonce on i dalj hrli ka njima, navodno, jer je za EU pa makar i po cijenu KiM...Sasvim vjerujem da mu je u tom paketu dgovora bilo naređeno da zaboravi Rez:1244SBUN, i čak ni da je ne spominje...I on se sada ponaša kao da i ne postoji i ne radi na tome da poništi Tadićevo i Jeremićevo prebacivanje odgovornosti oko Rez:1244, sa UN na EU...Zašto on sada ne bi mogao da traži da se vrati, ili da se pridržavamo nje iako je pod nadzorom EU...Ne, on to ni u šali ne spominje, već samo s vremena na vrijeme podsjeti građane da su to uradili Jeremija i Tadićka mala od skandala, a šta je on uradio o tome se malo ili nimalo govori!!! U ozbiljnom je problemu, jer su Tadić i Đinđa sa svojim grijesima pali u zaborav a Rusija i Kina postaju sve jače i sada njegovi suludi potezi i žurba da što prije preda KiM Šiptarima i njihovim mentorima koji su na izdisaju - nedvosmisleno navodi na pomisao da on mora da ispuni davno data obećanja, bez obzira što njegovi "menadžeri" više nijesu na političkoj sceni SAD, ali zato jesu Britanci koji ne zaboravljaju dilove i to su poznati bičevaoci neposlušnika!!! Sada je na raskrsnici: sve manje je prijatelj Srbije a Anglosaksoncima ne obavlja dovoljno brzo zadatke da bi ostao jedan od njihovih i napredovao...Rusi ga prate i na Sputnjiku javljaju građanima promjene i mogućnosti koje Srbija ima, ali on kao da ih ne vidi - glumi slijepca i hrli bez KiM u EU, a do tada rasprodaje Srbe i Srbiju!!! Nije on toliko naivan da ne zna šta je bolje za Srbiju, naprotiv, ali je pritisnut hipotekom, a ne dozvoljavaju mu ni da razvije opoziciju pa da nekom preda vlast i tako spase sebe i naš narod, već ga pritiskaju i čekaju da im ispuni obećanja!!! Zlikovci su to!!!
Isto tako znam da je ostala mala Tadićka na vlast, KiM već 2014. ne bi bilo u sastavu Srbije, i sada bismo bili i bez Vojvodine, Raške oblasti - Sandžaka i Južne Srbije...Međutim, to ne može da amnestira Vučića da mu da kredit i pravo da ispusti tek tako Rez:1244SBUN, i da nas tješi radnim mjestima i glupostima, jer svi znamo šta možemo sa ovako moćnom Rusijom i Kinom a vidimo i pamtimo šta su nam napravili SAD-VB i Evropa!!!

Svaka čast odvažnom Antoniću na sjajnom članku!!! Sve je manje odvažnih i nezavisnih novinara, svi su potkupljeni, ucjenjeni i isprepadani!!!

zstoja's picture
zstoja 03:13 27.11.2017.

 • +0
Voting is closed.

To je mnogo vise bolest kod doticnog nego sto je kolonijalni cinovnik. TESKA bolest.

Додај коментар