Обрадовић за НИН: Ако су Мали и Весић најбољи тандем на челу Београда, зашто нису на челу листе СНС?

ОВА И БИВША ВЛАСТ ЈОШ НИСУ ОДУСТАЛЕ ОД ДВОПАРТИЈСКОГ СИСТЕМА У КОЈЕМ БИ ВЛАДАЛЕ СНС И ДС

  • Жељко Митровић је симбол комплетног медијског и политичког зла. Ако следећа власт остави ТВ Пинк и само преузме да она уређује његов информативни програм, све ће остати исто и ако Вучић падне са власти. Ако се не заустави тај простаклук, кич и шунд - онда не видим за шта се боримо
  • За мене је смена Вучића приоритет свих приоритета и услов за почетак политичких промена, али не смемо дозволити да, као после пада Милошевића и Тадића, све остане исто
  • Мораћемо да преиспитамо све што је до сада радила ова власт: новогодишње јелке и расвете, фонтану на Славији и друге начине на које СНС пере паре и прелива их из државног и градског буџета у страначке и личне џепове. Београд на води је највећа перионица пара на Балкану и зато први мора да буде преиспитан
  • Власт се сакрила иза неколико јавних личности које су се купиле за листу СНС-а, иако ниједна од њих неће бити одборник, нити водити град после избора. Ово је покушај велике преваре да Мали и Весић наставе да владају Београдом. Зашто их се Вучић стиди и крије их иза Зорана Радојичића, Аје Јунг или Булета Гонцића? 

        БИРАЧИ у Београду се деле на оне који су задовољни актуелном влашћу СНС и они ће вероватно опет гласати за Александра Вучића и његових седам патуљака, и оне који желе повратак на старо, на време власти ДС-а, и они могу да бирају између 6-7 деривата ДС-а. Али, постоји и велики број бирача који не желе ни садашњу ни бившу власт, већ нешто ново, другачије, некомпромитовано, а Двери су предизборном сарадњом са Покретом „Доста је билоˮ показале да постоји и та трећа опција, рекао је за НИН лидер Двери Бошко Обрадовић.

        • Ваш изборни слоган је „Да ови оду, а да се они не врате“. Па, са ким ћете ако и пређете цензус? Ако будете језичак на ваги, на коју ћете страну превагнути?

        Двери и Доста је било су се, за разлику од других у опозицији, писмено обавезали да после избора неће улазити ни у какву сарадњу са СНС и странкама које су сада део власти у Београду. Можемо, дакле, бити део нове владајуће већине искључиво са осталим представницима опозиције, али је поента у томе што ми уносимо један контролни механизам да након смене Вучића, Малог и Весића не остане све исто као до сада.

        • Прилично држите до идеологије, како сте нашли заједнички језик са Доста је било?

        За београдске изборе кључна су урбанистичка, комунална и социјална питања, а највећи проблем представља може ли се зауставити пљачка. Борба против криминала, корупције и партократије, и одговорност оних који су опљачкали град, народ и државу - водећи су елементи за нашу сарадњу. Ми не кријемо да међу нама постоје идеолошке разлике, свако ће остати на својим политичким позицијама и неће их мењати због ове сарадње.

        • Зашто су онда идеолошке разлике биле препрека за удруживање и са неким другим опозиционим странкама?

        Кренули смо од тога ко је искрена, права опозиција у парламенту и када смо погледали то и ко до сада није био на власти одлучили смо се за сарадњу са Доста је било.

        • Није ли Саша Радуловић био министар у влади СНС-а и СПС-а?

        Мора се признати да је Радуловић један од ретких министара и политичара у Србији уопште који је поднео оставку и напустио Владу са којом се није слагао.

        • Вучић тврди да је он избачен из Владе пре оставке?

        Можда се Вучићу није допало што је Радуловић одбио да даје кредите коалиционим партнерима СНС-а, попут Чедомира Јовановића. Чим неко засмета њиховим шемама - није више прихватљив. И сада Двери и Доста је било кваре њихове унапред договорене комбинације за градске изборе.

        • На изборима 2016. били сте у коалицији са ДСС-ом, пре пола године најављивали сте савез са Здравом Србијом Милана Стаматовића, а сада сте на истој листи са Доста је било. Да ли је то политика или само математика?

        Предлог Двери је био да се за београдске изборе формира једна шира опозициона колона - Двери, ДСС, Доста је било и Здрава Србија и да наш кандидат за градоначелника и носилац листе буде једна позната нестраначка личност. 

        • Ко?

        То име чувамо за други пут, јер није дошло до договора. 

        • Зашто?

        ДСС-у је била упућена молба да раскину локалне коалиције са СНС-ом, јер заједно држе власт у две београдске и више општина широм Србије. ДСС, из нама непознатих разлога, није био спреман за то.

        • Према неким истраживањима, Двери су имале већу подршку саме него у савезу са Доста је било?

        По свим најновијим истраживањима цензус за нас није био проблем и могли смо и самостално на ове изборе, али је наша логика била да укрупнимо опозиционе снаге и направимо јачу изборну листу, која би представљала алтернативу странкама и садашње и бивше власти. Желели смо да „нападнемо“ двоцифрен изборни резултат и постанемо одлучујућа политичка снага за формирање будуће власти у Београду.

        • На чему темељите толики оптимизам, јер бројке показују другачије?

        Које бројке? Намештена истраживања режимских агенција? Постојећа и бивша власт имају интерес да у Србији направе двопартијски систем, да се на власти смењују искључиво СНС и ДС. Та идеја постоји још од како је Мики Ракић, бивши шеф кабинета Бориса Тадића и тадашњи шеф свих тајних служби, заједно са Вучићем формирао СНС. И медији се данас деле на Вучићеве и Ђиласове, тако да за неку трећу опцију има веома мало медијског простора. Али, управо због тога Двери -Доста је било постају интересантни. 

        • Када сте већ поменули медије, није ли апсурдно да Вучић критикује РТС, да њему блиски таблоиди директора РТС-а зову „жути Бујке“, а опозиција тражи смену Драгана Бујошевића и Ненада Љ. Стефановића?

        Сви из врха РТС-а, посебно из уредништва информативног програма, потичу из времена ДС-а и сада само служе новим газдама као што су служили и режиму Бориса Тадића. СНС и ДС се споре о нечему за шта су и једни и други криви, јер је медијски мрак, успостављен на РТС-у у време ДС-а, само настављен и продубљен у време СНС-а. Зато више нема смисла у празно протестовати испред РТС-а. Треба га блокирати и не разилазити се док не буде поново слободан.

        • Рекли сте да без слободе медија нема поштених и фер избора. Хоће ли избори 4. марта онда бити фер и слободни?

        Неће, јер нема нормалних изборних услова ни слободних медија. Били смо пред избором - да кукамо или да се боримо, а ми из Двери смо увек спремни за борбу и не желимо да кукамо. Надам се само да ћемо после ових избора сви заједно у опозицији бити паметнији да много боље припремимо заједничку стратегију за наступајуће ванредне републичке изборе.

        • Откуд вам уверење да ће бити ванредних избора?

        Падом Вучића са власти у Београду многе ће се ствари променити у Србији и то ће бити велики почетак његовог пада са власти у целини.

        • А ако не падне?

        Ако не падне 4. марта, пашће због Косова и Метохије, јер је то задатак због којег га је Запад довео на власт, због чега је ЕУ Томиславу Николићу честитала победу три сата пре затварања биралишта. Рок трајања Вучићеве власти је очито истекао и он сада мора да заврши оно што је обећао западним менторима који су му и помогли да дође на власт и који га и данас чувају на том месту, упркос томе што Србија није ни демократска, ни правно уређена, ни слободна земља.

        • Кажете да нећете да кукате, већ да се борите, али вас и бије глас да сте превише спремни за борбу. Да ли бисте поново гађали мишем Александра Мартиновић, да ли бисте спречили напад на новинарке Пинка?

        Да би вас неко подржао као праву опозицију морате да покажете зубе онима који нас газе, понижавају, краду, лажу и вређају интелигенцију. Мислим да је управо зато рејтинг Двери сада већи него што је био и ни за милиметар не бих променио курс. Опозициони бирачи желе лидере који се не плаше власти, који нису уцењени, које Вучић не држи у фиокама и који не праве никакве договоре са њим.

        • Кога држи у фиоци?

        Већину коалиционих партнера, од Ивице Дачића па надаље. И неке из опозиције који до данас нису процесуирани за разна кривична дела учињена док су били на власти. Погледајте и ко је све ослобођен разних оптужби за време ове власти, од Станка Суботића Цанета, преко Богољуба Карића и Млађана Динкића до Драгослава Космајца. Сви су они били на потерницама ове државе и сви су ослобођени од судског гоњења за време Вучићеве власти. И у опозицији има људи који се сумњиче, или су чак и процесуирани за нека кривична дела, а ни један политичар или тајкун још није правоснажно осуђен за пљачку Србије у претходних 30 година. Дубоко верујем да ДС и СНС још увек имају неки договор.

        • На различите коментаре наишла је ваша изјава „када видите да је Жељко Митровић у затвору, да је Пинку одузета национална фреквенција, да су укинути ријалити програми, знајте да су наступиле политичке промене“. Да ли је то заиста за вас лакмус папир којим мерите степен демократије?

        Митровић је симбол комплетног медијског и политичког зла. Ако следећа власт остави ТВ Пинк и само преузме да она уређује његов информативни програм, све ће остати исто и ако Вучић падне са власти. Ако се не заустави тај простаклук, кич и шунд - онда не видим за шта се боримо. За мене је смена Вучића приоритет свих приоритета и услов за почетак политичких промена, али не смемо дозволити да, као после пада Милошевића и Тадића, све остане исто, јер без обзира на смену власти Србијом влада политичка мафија: корумпирани полицајци, тужиоци, судије, политичари, банкари и медијски магнати. Суштина промена је да се разбије тај корумпирани систем.

        • Поручујете да је глас за вашу листу сигуран глас за борбу да Синиша Мали и Горан Весић заврше у затвору. По чему се онда разликујете од других који такође прете хапшењима, реваншизмом и шта ако млади Весић настави да води Београд и наредне четири године?

        Ако су Београђани задовољни бившим члановима ДС-а, сада водећим људима СНС-а, Малим и Весићем, онда у реду. Овде се као неки непрестано мењају на власти, а заправо исти политички картел влада Србијом. Зато су Весић, Мали, Небојша Крстић и Жељко Митровић симболи политичких промена којих нема.

        Нова београдска власт не може никоме да суди, али може да покрене кривичне пријаве и ако ми будемо у прилици да одлучујемо добар тест за прављење нове већине биће судбина Бус Плуса. То је идеалан пример симбиозе некадашње и садашње власти ДС и СНС. Колико се Вучић у кампањи против Ђиласа томе противио, а када је дошао на власт Бус Плус је наставио и даље да функционише, само су Вучићеви кумови купили тај систем од претходне Ђиласове екипе.

        • Имате ли доказе за то?

        Питајте Горана Веселиновића да ли је то истина. 

        • Не чини ли вам се да опозиција личи на фудбалску екипу која на полувремену, што би рекао Марко Ђурић, губи са 5:0 и да једва чека да се изборна утакмица заврши и пре него што је почела?

        Не мора опозиција да иде у једној колони да би победила Вучића. Поента је да све праве опозиционе колоне буду изнад цензуса и да се тиме обезбеди нова већина за смену власти. Изузетно је важно да не буде расипања гласова као 2014, да нам се не деси да Вучић изгуби и да заједно са СПС-ом не освоји више од 45 одсто гласова на изборима, али да то буде довољно за 55 одсто мандата.

        • Ако будете део нове власти каква ће бити судбина Београда на води?

        Мораћемо да преиспитамо све што је до сада радила ова власт: новогодишње јелке и расвете, фонтану на Славији и друге начине на који СНС пере паре и прелива их из државног и градског буџета у страначке и личне џепове. Београд на води је највећа перионица пара на Балкану и зато први мора да буде преиспитан.

        • А рушење у Савамали?

        Тај случај мора да се истера до краја ако не желимо да крену да нам руше приватне куће, упадају у домове, да нас везују, одузимају мобилне телефоне и да сви завршимо на крају као онај несрећни чувар у Савамали, који је недуго после тога умро.

        • Кажете да немате кандидата за градоначелника и да је најважнији ваш програм, а власт одговара да га заправо и немате и да се сав програм своди на мржњу према Вучићу?

        Мислите на власт која се сакрила иза неколико јавних личности које су се купили за листу СНС-а, иако ниједна од њих неће бити одборник, нити водити град после избора? Ово је покушај велике преваре да Мали и Весић наставе да владају Београдом. Ако су Мали и Весић најбољи тандем на челу Београда у новијој историји, зашто нису на челу листе СНС-а? Зашто их се Вучић стиди и крије их иза Зорана Радојичића, Аје Јунг или Булета Гонцића?

        • На чему ћете посебно инсистирати?

        За разлику од власти, која се само фолира, глумата и даје лажна предизборна обећања, ми предлажемо веома конкретна решења. Једна од првих мера биће формирање градског секретаријата за породицу, јер многе породице у Београду не могу нормално да живе, нема бесплатног спорта за њихову децу, немају довољно средстава да посећује културне манифестације, нема довољно паркова и бициклистичких стаза, нема места у вртићима, приватни извршитељи их избацују из породичних домова због малих дуговања, имају проблем са здравственом заштитом, градским превозом, комуналном полицијом, паркинг сервисом...

        • А одакле паре за све то?

        Ми једини нудимо одговор на то питање. Кључни, неискоришћени ресурс Београда из којег може да се пуни градска каса је градско грађевинско земљиште, које више не би смело за мале паре да заврши у рукама тајкуна, као Савски амфитеатар и Лука Београд. То земљиште би најпре новим урбанистичким плановима требало уредити, а затим посебно опорезовати. То пуњење градске касе ће омогућити да се смањи порез на имовину Београђана. Укидање Бус Плуса и враћање наплате јавног превоза у надлежност ГСП Београд омогућиће појефтињење градског саобраћаја. Тачно знамо како новац може да се уштеди, како градска каса може да се напуни и да се онда обезбеде бесплатни вртићи и бесплатни уџбеници за основно и средње образовање.

        • Замерају вам да сте склони насиљу, да пропагирате нетрпељивост према сексуалним, верским и националним мањинама, да се подсмевате жртвама ратних злочина, организујете скупове подршке хашким осуђеницима...

        Ништа од тога није тачно. Ми смо српски родољуби, волимо свој народ и државу, не желимо да будемо веће, али нећемо да будемо ни мање патриоте од Американаца, Немаца, Јевреја или Руса. За нас је неприхватљиво било какво насиље и дискриминација према било коме. Све мањине у Србији могу од Двери да очекују само заштиту, никада лошу реч или дело.

        • Важи ли то и за организаторе Параде поноса?

        Апсолутно је недопустиво било какво насиље према било коме, али није потребно ни да се провоцира већинска Србија која се противи геј паради.

        • Ако будете део нове градске власти да ли ћете учинити све да Парада поноса ове године прође у најбољем могућем реду?

        Ми не можемо променити наша уверења, против смо одржавања геј параде и то ће остати наш став и у будућој београдској власти.

        НИН
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари