„Новости”: САД за Косово траже столицу у УН, а нуде „јачу ЗСО”, улазак у ЕУ и своје покровитељство

ЗАЈЕДНИЦА СРПСКИХ ОПШТИНА БИ ДОБИЛА ВЕЋА ОВЛАШЋЕЊА У ЗДРАВСТВУ. ПРОСВЕТИ И КУЛТУРИ

  • Ово подразумева: фактичко признање државе „Косова” без икакве поделе (Американци желе да Шиштари преко севера Косова имају територијалну везу са муслиманима у Санџаку и у БиХ) и потпуно стајање под амерички кишобран - са стриктним обавезама
  • Ако српска страна пристане на овај пакет, Србији би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени

          СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе (САД) су припремиле специјални “косовски пакет” у четири тачке који ће у наредним недељама бити представљен најпре председнику Србије Александру Вучићу, пишу данашње Вечерње новости.

          Како тај лист наводи, према одлично обавештеним изворима, овај документ Вашингтона, са израженом геополитичком нотом, тиче се директно статуса јужне српске покрајине и умногоме може да одреди даљи стратешки правац Србије.

          Радни “косовски текст” Трампове администрације, о којем би могло да буде речи већ прекосутра, када у Београд долази Вес Мичел, нови помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију, садржи неколико кључних тачака.

          Новости наводе да тај текст предвиђа да Заједница српских општина на Косову добије шира извршна овлашћења и појачане надлежности у областима здравства, просвете и културе.

          Заједница би, како наводе, тесно институционално била повезана с потпредседником косовске владе који би долазио из редова српског народа и који би практично био контролор њеног рада и спровођења овлашћења.

          Од Београда се очекује да омогући улазак Приштине у међународне организације.

          Ако српска страна пристане на овај пакет, Србији би био омогућен улазак у ЕУ, а САД би јој гарантовале ширу економску и дипломатску подршку у међународној политичкој арени, преноси Новости.

          Саговорници Новости из дипломатских кругова оцењују да су се САД одлучиле на овај корак јер су незадовољне инертношћу Брисела када је реч о косовском питању.

          „Такође, у контексту све живље неформалне опције о подели КиМ, вашингтонској администрацији не одговара да Београд и де јуре преузме север, јер би се тиме створила тампон-зона између Бошњака и Албанаца, њихових поузданих савезника, а Србија би преузела контролу над Копаоником и Зубиним Потоком, који су важне стратешке тачке”, наводи тај лист.

          Додају и да овај предлог “има и другу страну медаље, која, пре свега, на Вучићева леђа пребацује огроман терет одговорности”.

          „Није случајно што је управо шеф државе прва адреса за овај пакет, јер је реч о убедљиво најјачој политичкој фигури у држави”, пишу Новости.

          (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари