Јеремић: „Унутрашњи дијалог” о КиМ је режимска фарса у којој не треба учествовати

У НЕДЕЉУ ОСНИВА (НАРОДНУ) СТРАНКУ ЧИЈИ ЋЕ ПРВИ ПОТПРЕДСЕДНИК БИТИ МИРОСЛАВ АЛЕКСИЋ

  • „Чврсто сам уверен да једино са заједничким ставом можемо да искористимо потенцијал који постоји у главном граду, јер има више оних који су незадовољни начином на који се води Београд и остатак државе него оних који су спремни томе да дају подршку”
  • “Дошли смо сада до тога да је столица у УН практично последња ствар која је Приштини неопходна да би комплетирала своју такозвану државност. Ова целокупна игра се и води у правцу да Београд и Приштина потпишу споразум о свеобухватној нормализацији односа од којих ће бити значајан само један параграф да Србија и Косово неће једни друге блокирати у међународним организацијама. То је још једина ствар која је остала да се преда”
  • За потпредседнике Народне странке предложие бившу амбасадорку Санду Рашковић Ивић, бившег начелника Генралштаба Здравка Поноша, драмског писца Синишу Ковачевића, професора Правног факултета у Новом Саду Светозара Чиплића и програмског директора ЦИРСД-а Николу Јовановића

         ПРЕДСЕДНИК иницијативног одбора Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да се залаже да опозиција на београдским изборима наступи у што је могуће ширем фронту, и да ће учинити све да до тога дође.

         Јеремић је у интервјуу агенцији Бета рекао да ће Народна странка учинити све да до договора опозиције дође, да се они неће “гурати” у први план и да неће покушавати да наметну свог кандидата.

         „Наравно, ако будемо доведени у ситуацију да нема било каквог договора, ми ћемо учествовати са сопственим тимом и кандидатом. Но моје дубоко уверење је да постоји далеко бољи начин да се учествује на београдским изборима, и да би то требало да буде јединствен наступ око којег треба да се сложимо сви у правој опозицији”, истакао је Јеремић.

         Он је нагласио да је на београдским изборима потребно што је могуће веће јединство свих оних који наступају са искреним опозиционим ставовима, односно оних који нису спремни ни на какву врсту колаборације са актуелном влашћу, без обзира на изборне резултате.

         Како је додао, за Народну странку нема оних који у тај фронт нису добродошли, као и да немају аспирацију да одређују ко је пожељан, а ко не.

         „Чврсто сам уверен да једино са заједничким ставом можемо да искористимо потенцијал који постоји у главном граду, јер има више оних који су незадовољни начином на који се води Београд и остатак државе него оних који су спремни томе да дају подршку”, рекао је Јеремић.

         Борба за фер и поштене изборне услове, по његовим речима, може да буде добра почетна основа за окупљање актера са опозиционог спектра и око чега би сигурно сви могли да се договоре.

         Јеремић је навео и да га радује што Демократска странка, и поред најаве да ће имати свог кандидата, тврди да је и даље отворена за сарадњу са осталим политичким опцијама.

         Упитан да ли ће доћи на протесте које су за сутра у центру Београда најавили Покрет слободних грађана Србије и Иницијатива Не да(ви)мо Београд, Јеремић је рекао да Народна странка подржава све акције које су усмерене ка скретању пажње на чињеницу да у Србији влада режим који не ради у интересу грађана.

         Јеремић је изјавио да ће та Народна странка чија је оснивачка скупштина заказана на недељу 22. октобар бити отворена за све неукаљане и добронамерне људе који нису спремни да дигну руке од борбе за бољу Србију, а да ће Народна странка бити странка центра у којој ће бити честити људи са политичким искуством, али и нови људи, са новом енергијом.

         „Стварамо нову политичку организацију на центру, која ће бити отворена за све неукаљане и добронамерне људе који нису спремни да дигну руке од борбе за бољу Србију, земљу која треба да буде привлачније место за живот од онога у коме живимо данас”, рекао је Јеремић.

         Он је казао да ће у недељу за потпредседнике странке предложити бившу амбасадорку Санду Рашковић Ивић, бившег начелника Генралштаба Здравка Поноша, драмског писца Синишу Ковачевића, професора Правног факултета у Новом Саду Светозара Чиплића, као и програмског директора ЦИРСД-а Николу Јовановића.

         За првог потпредседника странке предложиће народног посланика из Трстеника Мирослава Алексића, досадашњег првог човека Народног покрета Србије.

         Он је навео да ће странка имати и Политички савет, у ком ће бити врхунски интелектуалци и стручњаци који желе да помогну Народној странци, али у овом тренутку нису у ситуацији да се ангажују у дневној политици.

         Он је навео да је и он на неки начин нов у томе, с обзиром на то да је његово досадашње јавно и политичко ангажовање било усмерено на спољашњу политику и свет, а да ће након оснивања странке оно бити превасходно окренуто ка унутрашњим питањима.

         Причу о унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији Јеремић је оценио као режимску фарсу у којој не треба учествовати и да у земљи влада атмосфера у којој је немогуће слободно критиковати власт, ни водити нормалан друштвени дијалог.

         „Ако имате затворене медије и агресивну демонизацију свих оних који се усуде да критикују власт, како онда у таквој атмосфери можете да имате нормалан друштвени дијалог по било ком важном питању. Ако не дође до изненадне промене у околностима, што искрено сумњам да може да се догоди, мислим да нема смисла учествовати у нечему што овога тренутка не изгледа никако другачије него као режимска фарса”, рекао је Јеремић.

         Он сматра да је суштина дијалога на који позива председник Србије Александар Вучић косовско чланство у Уједињеним нацијама.

         Јеремић је указао да се сви међународни преговори воде тако да се ништа не спроводи док све не буде готово, и додао да се ова власт определила за другачији приступ те да је правила један по један значајан уступак приштинској страни, не добијајући ништа за узврат.

         „Дошли смо сада до тога да је практично последња ствар која је Приштини неопходна да би комплетирала своју такозвану државност столица у УН. Ова целокупна игра се и води у правцу да Београд и Приштина потпишу споразум о свеобухватној нормализацији односа од којих ће бити значајан само један параграф да Србија и Косово неће једни друге блокирати у међународним организацијама. То је још једина ствар која је остала да се преда. Ако дође до тога, то ће отворити пут за чланство Косова у УН и то ће бити крај преговора”, истакао је Јеремић.

         Он је казао и да би волео да верује да ни једна власт, каква год да је, неће бити спремна на такав корак.

         Говорећи о споразуму Београда и Приштине из области правосуђа, он је рекао да је њим практично формализовано укидање српске правне државе на северном делу територије Косова и Метохије и да је одлагање полагања заклетве српских судија чист маркетиншки трик.

         Упитан о локалним изборима који се одржавају у недељу на Косову, он је навео да верује да грађани Србије који живе у њеној јужној покрајини најбоље знају ко би их најчасније представљао на локалном нивоу и ко својим деловањем у прошлости није изгубио образ и навео и да он лично не би могао да гласа за неког ко је направио владу са Рамушом Харадинајем, али да своје мишљење не жели да намеће сународницима са Космета.

         Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари