The Independent Британцима: Што пре посетите манастире и цркве Косова и Метохије у Србији

НА ЛИСТИ ОНОГА ШТО ЈЕ УГРОЖЕНО НАЛАЗЕ СЕ И ЦЕНТАР БЕЧА, СТАРИ ГРАД У ЈЕРУСАЛИМУ...

Дечани

  • Британски лист цитира туристички водич „Conde Nast Traveler“ и наглашава да је Косово у Србији и да је богато средњовековном архитектуром која је много претрпела током немира на Балкану деведесетих година

        СРЕДЊЕВЕКОВНИ споменици на Косову и Метохији у Србији нашли су се на листи 15 знаменитости и локалитета које британски лист The Independent препоручује да се што пре обиђу, јер су угрожени из различитих разлога.

        Британски лист наглашава да је Косово у Србији богато средњовековном архитектуром која је много претрпела током немира на Балкану деведесетих година.

        Лист цитира туристички водич „Conde Nast Traveler“ у којем пише да цркве и манастири на Косову, Србија, представљају балканску уметност од 13. до 17. века и да је потребно још доста урадити како би се они обновили након рата.

        Упозорава читаоце да постоји много локација у свету чија је будућност неизвесна из различитих разлога, што због „политичких преврата“, што због великог броја посетилаца, мањка средстава за њихово одржавање и чување, до природних фактора.

        „Због неизвесне будућности ових знаменитости, што пре кренете на пут, то имате више шанси да их видите у њиховом пуном сјају“, наводи британски лист.

        На истој листи од 15 места први је наведен Стари град у Јерусалиму са 220 историјских споменика који се од 1982. налази на UNESCO листи угрожене светске баштине.

        Обавезно треба посетити и тропску кишну шуму Суматре (Индонезија) у којој расте 10.000 различитих биљака, станиште 580 врста птица и 200 различитих сисара, а многе врсте су врло ретке и угрожене.

        Угрожени су и Ливерпул, велики град у Енглеској у коме развој и пораст броја становника прете да трајно промене ту луку и униште оно што је она дуго била и значила за Британију.

        Историјски центар Беча угрожава модернизација, убрзан развој града због чега постоји опасност да се он драстично промени.

        На листи места која што пре треба посетити су и Корални гребен Белизеа, Потоси у Боливији, Национални парк глечера у Монтани, који је некада обухватао 150 глечера, а данас због климатских промена само 25, затим Археолошка зона Чан Чан (Перу), коју уништавају екстремни временски услови.

        Лист препоручује и Сејшеле и Малдиве, као и Резерват животиња Селоус у Танзанији и град Абу Мена у Египту изграђен 296. године.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари