Харадинај највио доношење закона о армији „Косова“

ДАЧИЋ: ТОГА НЕМА У РЕЗОЛУЦИЈИ 1244 - СРБИЈА И СРПСКА ЛИСТА ТО НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ

        ПРИШТИНСКЕ власти најављују да ће до 30. априла покрајинском парламенту предложити измену закона на основу кога ће бити формирана косовска војска.

        Београд и политички представници Срба одбацују једностране потезе косовских привремених институција, док САД и Немачка сматрају да се с трансформацијом косовских безбедносних снага у оружане снаге мора сагласити и Српска листа.

        Упркос позивима међународних партнера о неопходности уставних промена, косовска влада планира да на своју руку формира такозвану војску. Заменик министра безбедносних снага Бурим Рамадани рекао је да је влада посвећена примени свог законодавног плана, али у исто време и јачању сарадње с међународним партнерима.

        Премијер Косова Рамуш Харадинај је рекао да Српска листа приликом уласка у коалицију није обећала да ће гласати за војску.

        „То није део нашег договора. Потребно нам је још шест до седам месеци да поправимо односе са Српском листом a толико времена немамо да бисмо формирали војску. Једина опција коју видим је закон Косова о формирању војске”, рекао је Харадинај.

        Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да Резолуцијом 1244 СБ УН није предвиђено формирање војске и поручио је да Србија то неће прихватити, односно да Срби у косовском парламенту сигурно за то неће гласати.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари