Глас Српске: У Загребу ће од Вучића затражити да смени Вулина

ЗА ХРВАТСКИ ВРХ ЈЕ ГЛАВНИ РАЗЛОГ НЕПОВЕРЕЊА У ПОЛИТИКУ ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ

  • Главни захтев биће стриктно спровођење споразума којим је предвиђено место за представника хрватске заједнице у Народној скупштини Србије

        ПРЕДСЕДНИКА Србије Александра Вучића током посете Загребу и састанка са председницом Хрватске Колиндом Грабар-Китаровић очекују многе тешке теме, а биће му испостављен и захтев за смјену министра одбране Александра Вулина, сазнаје бањалучки Глас Српске у српским дипломатским круговима.

        Састанак Грабар-Китаровић и Вучића заказан за 12. и 13. фебруар биће прилика за разговор о питањима која већ дуже од две деценије оптерећују српско-хрватске односе и представљају терет за цео регион с обзиром на значај две земље.

        - Главни захтев биће стриктно спровођење споразума којим је предвиђено место за представника хрватске заједнице у Народној скупштини Србије. Осим тога пред Вучића ће бити испостављен и захтев за смену Вулина као вид неформалног извињења за, како то виде тамо, великосрпску агресију на Хрватску. Очекиване теме су и нерешен гранични спора, нестали и положај хрватске заједнице у Србији - каже саговорник Гласа Српске.

        Вулин је припадник је тврдог националног крила и са великом дозом оштрине говорио је о покушајима канонизације контроверзног загребачког надбискупа Алојзија Степинца, односу хрватских званичника према злочинима из времена НДХ, правима и положају српске мањине у Хрватској и војним темама које су се првенствено односиле на трку у наоружавању.

        Вулин је у Загребу окарактерисан као камен спотицања и главни узрок неповерења према Вучићевој политици. Такав став је подржан и у западним дипломатским круговима који сматрају да је време да Србија и Хрватска прошлост оставе иза себе, али и политичаре као што је Вулин, Захтев Хрватске не изненађује ако се присетимо оштрих реакција које је Вулинов говор на комеморацији у Јадовну пре две године. Грабар-Китаровић је тада изјавила да Хрватска подржава Србију на европском путу, али да Србија не може ући у ЕУ са таквим политичарима и таквим изјавама - цитира Глас Српске свог саговорника из Београда.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари