Фридман: NATO је изгубио компас, бомбардовање Србије било је велика грешка

ПУТИН ЋЕ У ИСТОРИЈИ ОСТАТИ КАО ЧОВЕК КОЈИ ЈЕ СПАСИО РУСИЈУ - УВЕРЕН ЈЕ АМЕРИЧКИ ГЕОПОЛИТИЧАР

Вук Јеремић и Фридман на панел-дискусији

 • Европа је у нереду, постала је веома проблематичан регион. Не можете да се ослањате ни на кога, сами сте - то је велика разлика. Ако сте историјски себе посматрали као баланс између два снажна блока, као за време Тита, сада је другачије. Један блок је далеко од вас, а други има много важнијих ствари. САД су свакако ближе јер су у Румунији, Пољској, на Балтику...
 • Да бисте имали било какве значајне регионалне везе и сарадњу, морате градити однос са Румунијом и источном Европом. Ово је део Европе који расте најбрже. Из неког разлога, ви Балкан гледате само кроз земље СФРЈ, а одбијате да гледате у Румунију као најближу велику савезницу, али и као једну од најбрже растућих економија у Европи. Румунија би могла да буде ваш узор и савезник
 • Рецимо, да се у неком лудом сценарију Србија одлучи да поврати Црну Гору (немојте, ко бога вас молим). Ми смо сада законски, јер је Црна Гора у NATO, обавезни да уђемо у рат са вама. Европљани су рекли да више не зависе од САД, да су препуштени сами себи. То је све што Американци желе да чују. Волели бисмо да постоји ЕУ војска, па да они бране Црну Гору
 • Мислим да ће наступити парадоксална ситуација што се тиче САД. Моћ ће остати нетакнута. Када чините 25% светске економије, можете да спаднете на 22-23%, али ћете и даље бити најмоћнији фактор. Воља САД да се мешају у различите конфликте ће опадати. Постаћемо далеко софистициранији у приступу проблемима
 • Русија је у паду, кинеска економија такође успорава. С друге стране, Јапан расте, Турска расте, као и Пољска, полако. Видећете нову констелацију сила око САД, а Америка ће бити далеко мање заинтересована

        ЏОРЏ Фридман, реномирани светски геополитички стручњак, који је био гост CIRSD-а, у интервјуу за „Блиц“ оценио је да Србија не сме да се ослања ни на кога и поручио: Сами сте!

        • Србија покушава да балансира између Истока и Запада. Да ли је то одрживо?

        - Не видим никакав Исток. Ако говорите о Русима, они су хиљадама километара далеко. Не могу да допру довде осим ако не иду преко Украјине, Румуније или Мађарске. Њихова економија слаби због пада цена нафте, тако да је прича о балансу Истока и Запада илузија. Исток више није тамо. Тачно је, имају своје изјаве, теорије завере... али моћ као таква не постоји.

        Европа је у нереду, постала је веома проблематичан регион. Не можете да се ослањате ни на кога, сами сте - то је велика разлика. Ако сте историјски себе посматрали као баланс између два снажна блока, као за време Тита, сада је другачије. Један блок је далеко од вас, а други има много важнијих ствари. САД су свакако ближе јер су у Румунији, Пољској, на Балтику... Мислим да региону треба другачији модел.

        Можете да наставите да се свађате, да се не свађате... никоме заиста није стало након деведесетих. Међутим, вама би требало да буде стало. Ви желите да имате добар живот, и то у сопственој земљи. Тренутно то није могуће, тако да је ваша одговорност да то промените.

        Будућност Србије је у рукама Срба, и зависи од ваше сарадње с остатком региона. Овај регион је функционисао само онда када је био федерација, а то је било у доба Југославије, упркос Титовом комунизму и репресији. Ја сам Американац, па нисам нарочито паметан, али када пред себе ставим две ствари, од које једна функционише, а друга не, изабраћу ову која функционише. Мислим да када би ваши политичари престали да брину о томе шта раде Албанци, шта раде Хрвати... тада можете постати зрео и модеран регион.

        Моје мишљење је да би требало да постоји неки савез, можда чак и конфедерација. Ваше земље јако добро сарађују заједно.

        • Којим правцем би Србија требало да крене онда?

 

        - Да бисте имали било какве значајне регионалне везе и сарадњу, морате градити однос са Румунијом и источном Европом. Ово је део Европе који расте најбрже. Из неког разлога, ви Балкан гледате само кроз земље СФРЈ, а одбијате да гледате у Румунију као најближу велику савезницу, али и као једну од најбрже растућих економија у Европи. Румунија би могла да буде ваш узор и савезник. Међутим, прво би требало да се отарасите проблема које вучете више од 1.000 година. Време је да их превазиђете.

        Из мог угла, као Американца, сматрам да смо направили велику грешку са бомбардовањем Косова, погрешили смо што смо се уопште умешали... Што пре овај регион схвати да никоме другом није стало онолико колико вама самима, тада ће можда бити могуће да функционишете како треба.

        • Видимо да то ипак није случај, регион је готово стално под тензијама. Најсвежија је недавна криза у Македонији? Може ли то да прерасте у нешто опасније?

        - Наравно да може да ескалира у нешто веће. Способност бивших СФРЈ република да генеришу сукоб између себе је невероватна. Спремни сте да ризикујете животе, економски развој, будућност... за ствари које нису ни близу довољно важне. Рецимо да имате неслагање са Албанијом. Имате два избора: први, да кажете: океј, имамо неслагање са Албанијом, хајде да наставимо сада са развојем наше економије. Међутим, ви ћете стати и посветити се неслагању. То је као лош брак. Идете у кревет заједно, мрзите се, устанете, не причате, претите... а не можете да оставите једно друго. Морате да знате да нико споља неће доћи да решава ваш брак. Проблем је што сви ви чекате некога: Русе, Американце, ЕУ, а не можете да прихватите чињеницу да ми заиста не желимо да се замарамо тиме.

        • Како коментаришете улазак Црне Горе у NATO?

        - Што се NATO тиче, изгубио је компас. Ми смо сада потписали члан 5. по коме морамо да бранимо Црну Гору ако је неко нападне. Не Немци, не Италијани, ми морамо да је бранимо. Запамтите ово, као америчку тачку гледишта: у NATO постоје само САД. Сада бранимо плаже и куће руских олигарха (смех). Због овога председник Трамп и његови сарадници постављају питања: зашто смо ми у NATO? Рецимо, да се у неком лудом сценарију Србија одлучи да поврати Црну Гору (немојте, ко бога вас молим). Ми смо сада законски обавезни да уђемо у рат са вама. Европљани су рекли да више не зависе од САД, да су препуштени сами себи. Дивно, хвала вам! То је све што Американци желе да чују. Некако је, не знам због чега, владало убеђење да ћемо бити узнемирени због те изјаве. Волели бисмо да постоји ЕУ војска, па да они бране Црну Гору.

        • Хоће ли Трамп издржати пун мандат или је сценарио импичмента реалан? Комијево сведочење поприлично је узбудило јавност...

        - Да бисте склонили председника, морате да докажете да је починио велики злочин. САД нема парламентарни систем где можете да уклоните председника зато што се не слажете с њим. Неколико ствари јесте истина - држава је дубоко подељена. Колико год да је омражен на североистоку и у Калифорнији, толико га воле у другим деловима земље. Није истина да он нема подршку, он је нема у „Њујорк тајмсу”, а то није држава. Друго, досад нико није имплицирао, а камоли доказао да је Трамп починио дела вредна импичмента.

        Председник је замолио шефа FBI да не настави истрагу? То јесте контроверзно, али тешко да је инкриминишуће. Шеф FBI је одлучио да хвата белешке разговора са председником, одлучи да то није класификовано и подели их са колегама... е, то је већ интересантно. То је питање које ће се поставити, али неће у „Њујорк тајмсу”.

        Докле год се не пронађе нешто конкретно о председнику, он неће бити импичован. Он је веома чудан човек, али ако станете и погледате његову политику, све остаје на свом месту: санкције против Русије, захтев за испуњавање обавеза европских држава према NATO исти је онај захтев на којем су инсистирали и Обама и Буш. Политика према Кини је иста, нема зида... Велики део америчке спољне политике је у рукама Џејмса Матиса, а он је чврст човек и држи устаљен курс. Много смо стабилнији него што се то представља.

        • Руски хакери (Кремљ) су дежурни кривци: оптужени су за мешање у америчке изборе, изборе у Француској, па чак и у прошлогодишњи Брегзит. Да ли су они заиста толико моћни?

        - Ако се и јесу умешали, који је био њихов циљ? Ако је то да олабаве санкције, десило се управо супротно. Трамп је досад и био донекле отворен, али Руси су се постарали да до тога не дође. То је типично за њих. Ако погледате психолошки, уместо да испадну моћни, испали су идиоти. Јер, ако су стварно толико добри, никада не би пустили да свет сазна да су то били они. Један од проблема у овом региону (Балкан) јесте и тај што је руска обавештајна агенција у вашим очима супериорна. Да, раде луде ствари, али интересантно је да имају тенденцију да пуцају сами себи у ноге. Немам појма да ли су умешани у хаковање, не занима ме. Ако јесу, то је био јако глуп потез. Ако јесу, неко је њих изиграо јер САД нису изгубиле, Русија јесте.

        • Како ће историја памтити Путина?

        - Историја ће памтити Путина као човека који је спасао Русију након Јељцинове неспособности. Између 2000. и 2008. успео је да уједини Русију и да јој да сврху. Направио је од ње играча на великој сцени. Ипак, Русија има једну фаталну ману. То су Саудијска Арабија и Сибир. Комплетан економски процес се базира на цени нафте, а Руси то не контролишу. Путин се сада суочава са светом где су велики произвођач и извозник САД. Имамо много нафте. Извоз нема никакве везе са политиком америчке владе, јер влада не контролише нафтне компаније. Американци могу да произведу нафту јефтино. Да би контролисала своју економију, Русији је потребно 80 долара по барелу, ми можемо да опстанемо на 35. Притисак на светском тржишту нафте ће се наставити, а Путин нема магични штапић.

        Одиграо је „добру руку“ кроз тежак период. Преко Сирије је покушао да компензује неке ствари и воли да се представља моћнијим него што јесте.

        • Да ли ће ЕУ од Србије тражити да призна Косово у замену за чланство?

        - Не знам, немам мишљење о томе и морам да вам кажем да ме то уопште не занима. Зашто би икога у САД и Европи било брига за Косово, да ли ће бити независно, у ЕУ, или нешто треће? Мислим да Србија има велики потенцијал за напредак, и да треба да гледате ширу слику и посветите се савезима, попут оног са Румунијом, који сам већ споменуо.

        • Познати сте по својим геополитичким прогнозама. Како видите свет у наредних 10 година? Хоће ли САД остати доминантне или им се Руси, Кинези... приближавају?

        - САД су сада четвртина светске економије и једина глобална суперсила. Право питање је колико ћемо ми желети да будемо умешани у све светске проблеме. Ми учимо из наше улоге. Не заборавите да смо ми у овој позицији тек од 1991. Учимо да морамо да будемо далеко селективнији када су у питању наше обавезе.

        Мислим да ће наступити парадоксална ситуација што се тиче САД. Моћ ће остати нетакнута. Када чините 25% светске економије, можете да спаднете на 22-23%, али ћете и даље бити најмоћнији фактор. Воља САД да се мешају у различите конфликте ће опадати. Постаћемо далеко софистициранији у приступу проблемима. Русија је у паду, кинеска економија такође успорава. С друге стране, Јапан расте, Турска расте, као и Пољска, полако. Видећете нову констелацију сила око САД, а Америка ће бити далеко мање заинтересована.

        Због тога, када причамо о бившој Југославији и тенденцији да се чека неко ко ће доћи да реши проблеме, треба да знате да Американци то више неће радити. Понављам, Косово је била велика грешка. Европљани су слаби. Не индивидуално, појединачно су јаки, али су слаби као савез, као целина. Руси су такође слаби. Ово је време када ваш регион мора да одлучи: желите ли ваше конфликте, или будућност - закључио је Фридман, који је посетио Београд као гост CIRSD-а где је имао и панел-дискусију са Вуком Јеремићем.

        Блиц
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Slobodanka's picture
Slobodanka 21:16 13.06.2017.

 • +39
Voting is closed.

Ako treba da veoma ograničeno vidimo samo do Rumunije, kao što Fridman predlaže bićemo veoma naivni i nezreli. A nije se zabunio da kaže da radimo slično kao i njegova rodna Madjarska!
Takodje vidi se u nekim nešto opširnijim intervjuima - smatra nas starijim narodom, ali ipak nedovoljno zrelim. Ono što ne govori to je da je naša "nezrelost" itekako iznudjena ponašanjem velikih sila.
Takodje i sukobe u našem regionu vidi kao naše sukobe, a ne govori da su to njihove marionetske države uz pomoć kojih nastoje da nas ucenjuju, plaše, guše i iskamčuju za nas štetne odluke.

Dosta neiskren autor. Na šta je država SAD spala ako na ovom parčetu kolača koji se zove Srbija autor kao što je Fridman očajnički nastoji da nas zadrži u atlantističkoj sferi pa nastoji da nas prevari kad kaže da ne gledamo prema Rusiji, jer je kako kaže ona "slaba".
Mi treba da gledamo gde su za nas korisni poslovi. Kada je u pitanju Rusija treba da obratimo pažnju i na njihove druge mnogoljudne regione koji su nama čak bliži, a ne samo u Moskvu i Lenjingrad. Nisu nama daleko ni Turska ni Iran i neke druge zemlje, a postoje oblasti u kojima itekako ima smisla da na duže staze razvijamo našu saradnju.
Naprimer jasno je da EU računa sa svojim poslovnim i ekonomskim probojem na Bliskom istoku, a Srbija koja je bliža tom delu sveta i od ranije ima svoja iskustva treba da bude učaurena i da usko gleda samo na sever na Berlin i Brisel, tj. na pohlepnu EU koja će nas administrativno birokratskim merama ograničavati.

Zatim danas se često zbog veštački izazvanog terorizma i ratova po svetu gleda sa strahom u islamski svet kao šerijatski. Medjutim šerijat se odnosi i na islamsko bankarstvo pa je bitno znati da je kamata kod njih zabranjena kategorija. Jedino je dozvoljena podela zarade jer kod njih se štednja posmatra kao investicija. Zato kod njih nema nenamemenskih kredita, itd. Ko shvati ozbiljno njihove propise i uslove može da prodje puno bolje nego kod zapadnih bankara. Mi smo već decenijama tradicionalno usmereni na zapadno bankarstvo, ali nama ti zapadni bankari već duže vreme itekako deru kožu.

Slobodanka's picture
Slobodanka 21:20 13.06.2017.

 • +27
Voting is closed.

Džordž Fridman je 1996.godine osnovao poznatu obaveštajnu kompaniju Stratfor. Informisali su na njihov proamerički način i tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije, zatim kasnije 2009.godine zauzeli su stav da je ruski humanitarni centar u Nišu možda ruska vojna baza. Stratforova mišljenja i prognoze se prate i često prenose na Zapadu.
Džordž Fridman je jevrejin rodjen u Budimpešti 1949 godine, a iste te godine njegova porodica koja je preživela Holokaust, preselila se u Austriju i nekoliko godina kasnije u SAD. On je diplomirao političke nauke, a kasnije je i doktorirao. Praktično on je i obaveštajac i bavi se predvidjanjem na naučnoj osnovi.
Medjutim na mom ekonomskom fakultetu pred mojim profesorima za ovakvu izjavu pao bi na ispitu. Reč je o izuzetno obrazovanom čoveku, ali stvar je u tome da on uvek piše i daje samo proameričke izjave. Dakle i on u ovoj izjavi samo prodaje za Zapad. Njegova procena uticaja nafte na rusku ekonomiju je preterana i ima za cilj da propagandno prikaže Rusiju slabom. Prodaja je na Zapadu bitna stvar u svakoj delatnosti i na svakom nivou od dna do vrha. Prodaje se gotovo sve, naravno i laž, i neke druge stvari koje nisu za prodaju.
Neko će ko ne poznaje taj svet i ko nije ekonomske ili slične struke prihvatiti da je ovo moguće. Čak će i sa dobrim delom njegove diskusije biti zadovoljan jer je u pitanju renomirani stručnjak, a koji još ostavlja utisak komunikativne i dobronamerne osobe. Čim Vam neko bilo ko sa Zapada počinje priču sa prijateljskim tonovima upitajte se za koga on radi i šta je još moguće u poledjini. Njihovo prijateljstvo je samo lepa klima i šarm za prodaju, a dalje ništa više nema.

Sloba's picture
Sloba 19:41 14.06.2017.

 • +15
Voting is closed.

Nije bilo greske. Bilo je namere da nas bombarduju.
A tô sto kazu da je bila greska tô je prevara koja racuna na psiholosku slabost zrtve..
Kada su po prvi put bombardovali sirijsku vojska i ubili stotinak vojnika, rekli su da bila greska. Ali kasnije su ih ponovo bombardovali u vise Navrata I videlo se da se rádilo o nameri a né o gresci.

Neba's picture
Neba 15:23 14.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Znate g. Fridman je Amerikanac. Sasvim je očekivano da drži stranu SAD. Pritom, bombardovali su i Republiku Srpsku Krajinu i Republiku Srpsku i direktno su odgovorni za etničko čišćenje i ubistva srpskih civila na prostorima bivše SFRJ. Zar mislite da Nemci nemaju odgovornosti prema srpskim žrtvama u Jasenovcu? Priča je ista.
Inače i nije dobar analitičar. Žao mi je što dajem link Informera :)

http://www.informer.rs/vesti/svet/52011/OSNIVAC-STRATFORA-FRIDMAN-Putin-...

Što se ostalog tiče mi nemamo šta toliko da ponudimo Iranu (pa ni Turskoj) koja je visoko razvijena zemlja sa fantastičnim obrazovanjem, odličnom demografko-starosnom strukturom i extra kulturom( prelepi filmovi ) Pritom mi smo opkoljeni EU.
Mislim da je dobro što je g. Fridman došao u Bg i ništa ne košta da ga saslušamo. Dunuće i tamo možda neki drugi vetrovi. Mi smo mali i moramo da budemo prilagodljivi da bi preživeli.....

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:48 14.06.2017.

 • +12
Voting is closed.

Naš severni sused Republika Madjarska je ušla u Evropsku uniju 2004.godine u nekom povoljnijem periodu pa se poslednjih godina itekako odupiru svim štetnim potezima i iz same Unije i iz drugih moćnih svetskih centara. Madjarska je tako reagujući najpre zaštitila sebe, a i postala je velika bez obzira što ni njih na broj nema tako puno oko 10. miliona stanovnika. Da su razmišljali o sebi kao malima ne bi se nikad zaštitili ni toliko koliko jesu. Ne sećam se da sam nekad čula da oni sebe komentarišu na samosažaljiv način - eto mi smo mali.

Više ne pije vodu ta priča da smo opkoljeni sa EU te da nemamo kud. Baš zato što su nam zemlje susedi već u EU imamo šansu da sagledamo šta je zapravo EU. Takodje naši susedi osećaju težinu boravka i novu krizu unutar EU pa ne mislim da bi nam zamerili ili pravili štetu ako se malo distanciramo od ovakve EU. Možda bi im čak odgovaralo jer bi u tome videli koristan pritisak na EU.

Bilo je veoma zapaženo gostovanje Ambasadora Islamske Republike Iran u emisiji "Lenija" Novosadske TV. NJ.E. Ambasador Fahim Pour u svom intervjuu Novosadskoj TV od 04.03.2015. godine istakao je mogućnosti privredne i poljoprivredne saradnje . U emisiji ima i drugih gostiju.
Evo emisije:
https://www.youtube.com/watch?v=mDvHNxdQ14Q
Ako naš Institut za ratarstvo i povrtarstvo "NS seme" može da prodaje Iranu semenski materijal onda je to viši oblik saradnje u poljoprivredi , ali je i isplativ. Ne proizvodi sve to institut sam nego angažuje i druge poljoprivredne firme. Taj naučni institut dobro radi, a nisam sigurna ni za njihovu dalju sudbinu ako mi udjemo u administrativno-birokratsko diktatorsku EU.

Otvorena je i Srpsko-Iiranska poslovna komora u Beogradu.
http://srpsko-iranskapk.com
"Kamen bačen u pravo vreme vredi više nego zlato dato u pogrešno vreme" - Iranska poslovica.

Neba's picture
Neba 22:41 14.06.2017.

 • +8
Voting is closed.

Mislim da te stvari nisu za poređenje. Danska ima i manje stanovnika od nas....
Nisam to "mali" izneo kao mišljenje već kao činjenicu. Industrijska proizvodnja Srbije je u odnosu na 2016 pala za oko 2%. Mislim da mi nikad nećemo ući u EU. Problem je u tome što nas je rukovodstvo EU "meko" okupiralo i više manje završilo posao. Vidite ako nas nešto istorija uči to je da svaki put kad je Evropa ujedinjena (dal pod Napoleonom, Hitlerom ili Kolom sve jedno) Srbija (i Rusija) nagrabusi.
Mislim da će još dugo piti vodu okruženje EU. Nadam se nekim promenama u Bugarskoj. Posle toga možemo da dignemo glavu.
Hvala za link. Veoma poštujem Iran i persijsku kulturu. Od njih može puno toga da se nauči. Sa zadovoljstvom ću odgledati emisiju.
S'poštovanjem.

milovan's picture
milovan 17:53 13.06.2017.

 • +30
Voting is closed.

Sve u svemu promocija Vuka Jeremica, drugosrbijanstine i velicanje ranjene hijene USA. Vecina onih prisutnih u sali, za Srbiju bi daleko bilo bolje da ih nikad nije imala. Od Pesicke ,Jaksica,Cvetkovica idr. Sve bivsa sluzincad sluginih slugu, kao onda tako i Danas.

misko's picture
misko 18:02 13.06.2017.

 • +29
Voting is closed.

MA OVAJ SERE NA KILO NE TREBA SLUŠATI NIKAKVE "PRIJATELJSKE" SAVETE ODATLE, MI TAMO PRIJATELJA NEMAMO.OPET BI DA ZAMUTE VODU DA NAS VODE KO VOLOVE ZA NJUŠKU, ALI NEMA OD TOGA NIŠTA , NI NATO NI AMERIKA SLEDEĆIH 200 GOD. NEMA ŠTA DA RADE OVDE SEM AKO NEČE RAT I TO SADA POD SADVIM DRUGAČIJIM USLOVIMA I SCENARIJIMA. MI NE TREBA DA SE PLAŠIMO NJIH VIŠE I NE TREBA DA UOPŠTE RAZMIŠLJAMO O NJIHOVIM PLANOVIMA I ŽELJAMA, NAJBOLJE OD NAS ŠTO MOGU DA DOBIJU JE DA NE BUDE RATA SA NAMA I STVARNO MA KAKO TO NEUPUĆENIMA SMEŠNO ZVUČALO TO JE ZAISTA DOBITAK ZA NJIH, NAŠA NEURTRALNOST I ODUSTAJANJE OD REVANŠA. TO ŠTO ON GALAMI O AMERIČKOJ PROIZVODNJI BTO NACIONALNOM DOHOTKU IDT TO JE SVE PRENADUVANA STATISTIKA, AMERIKA SE SROZALA NA NAJNIŽE MOGUĆE GRANE OD KADA POSTOJI U OVOM MOMENTU I JEDINO ŠTO IH DRŽI DA TOTALNO NE PUKNU JE DOLAR KOJI JE TEŠKO IZBACITI IZ MEDJUNARODNE RAZMENE ALI I TO SE MENJA POLAKO I PITAĆU OVOG LIKA KOLIKI ĆE DOHODAK DA IM BUDE KAD POČNU DA VRAĆAJU PAPIRIĆE NAZAD.I OPET NA OVU PREVARU SA RUMUNIJOM, NAŠ NAJVAŽNIJI PARTNER TREBA DA BUDU BUGARI I GRCI MI SA RUMUNIM IMAMO STABILNE I PRIJATELJSKE ODNOSE ALI NAŠ PUT NA ISTOK IDE PREKO GRČKE I BUGARSKE RUMUNIJA USKORO NEĆE BITI NI STABILNA NI PROSPERITETNA DRŽAVA (NI SAD NIS UNEŠTO POSEBNO U VELIKOM USPONU) ALI TO JE DRUGA TEMA, MEDJUTIM SAMO DA NAPOMENEM, DA AKO NEKO BUDE DOBIO NUKLEARNO BOMBARDOVANJE ONDA ĆE TOBIZT RUMUNI I TO KAO PRVI NA RUSKOM SPISKU. JA SA NJIMA NE BIH ULAZIO U NEKE DUGOROČNE KOMBINACIJE SAMO ĆE DA PUKNEMO EKONOMSKI PONOVO ŠTO I OVAJ LAŽOV VRLO DOBRO ZNA.

Igor Grozni's picture
Igor Grozni 18:22 13.06.2017.

 • +29
Voting is closed.

Ameru nije dovoljno da se kaze da je greska sto ste bombardovali Srbiju.
Treba da se plate sve sto ste porusili,ubili i unistili.
Sve ....ameru treba da se plati i onda da se nosis tamo odakle si dosao.
Ovaj svet nije vas olosi jedna pa da se sirite i ubijate gde stignete.
Primetili ste da vam se zivot izmice ispod nogu sada se pravite "samokriticni".
Povratka nema,Srbski narod je dosta platio u svemu vase prijateljstvo,sad put pod noge i u svoju rupu,i cekajte
sud Svevisnjeg,pa kako ste sejali tako cete i poznjeti.

Срђа Злопоглеђа's picture
Срђа Злопоглеђа 19:05 13.06.2017.

 • +22
Voting is closed.

Све се посматра кроз тзв. економију. Признајем да је економија битан фактор, али не и пресудан! Русија је земља са практично неисцрпним и још нетакнутим ресурсима. Руси су вазда имали велику вољу да опстану. Западњаци стално мељу о некаквим економским мерилима, те рубља пада, те ембарго и сличне глупости... Јел’те, а колико је ”вредела рубља” кад је Цар Иван Михаилович сатирао Татаре у Казању, кад је Петар Велики разбио Швеђане, кад је уништена Речпосполита и кад су Руси експедовали уједињену Европу под Наполеоном и Хитлером, освојивши престонице коловођа??? Запад се труди..., али узалуд!!!

Slobodanka's picture
Slobodanka 20:42 13.06.2017.

 • +21
Voting is closed.

Nije realno njegovo ekonomsko vidjenje. On u startu kreće od neke istine naprimer da je niska cena nafte morala uticati na rusku ekonomiju. Ali dalje ni slučajno ne prenosi istinu i šta je sve Rusija preduzela da je to što manje pogodi, a prostora za to je imala i ima. Ne govori ni o pravoj strukturi ruskog izvoza, itd.
Medjutim vidimo u praksi da se baš neprijateljski Amerikanci trude da smanje prodaju ruskog gasa u Evropi. Takodje dobijamo podatke da raste prodaja ruskog gasa u Evropi!
Nastojali su odmah 2014. godine nakon prevrata u Kijevu da smanjuju uvoz ruskog gasa preko ukrajinskih firmi i njegovu dalju prodaju u Evropi.
Obično se misli da je projekat Južni tok obustavila Bugarska na zahtev EU, ali EU je vazalna SAD-u i odana je atlantističkim ciljevima, a i atlantističkoj rusomržnji.
Nastojali su da zaustave i projekat za gasovod Severni tok 2 pa nisu uspeli.
Neko od analitičara je napisao da ulazak Crne Gore u NATO treba gledati kao interes SAD da vrše kontrolu celog Jadranskog mora sa ciljem da otežaju eventualnu izgradnju gasovoda prema Italiji. Planiraju da izgrade na ostrvu Krku terminal za američki tečni gas iz škriljaca koji je i skuplji i manje kvalitetan.
Dakle i vojnom silom i političkom prinudim hteli bi da se u Evropi više prodaje samo njihov američki gas.

Ekonomsko istraživanje treba početi sa pitanjima: Kakva je ekonomija SAD i kakav je njihov odnos uvoz-izvoz, kakve ima tendencije? Da li postoje i neki drugi ozbiljni poremećaji kod njih u SAD, a postoje? itd.
Zatim treba postaviti pitanje: Koliko zapravo ruski gas učestvuje u ruskom izvozu? itd.

mrljavko's picture
mrljavko 19:55 13.06.2017.

 • +19
Voting is closed.

Tip je ocigledni podvaladjija. Ni jedna mu nije bez podvale. Ima diplome i obrazovanje, isticanje i zasluge za neka americka preduzimastva, cak je i Amerikanac kako kaze, a prema svamu tamo nije rodjen, ali svaka mu ne drzi. Prodaje vunu za svilu. Sacuvaj boze onih koji su dosli da ga cuju i koji mu postu odaju. Ti treba da su poprilicno debilni, kao sto i jesu. Cak je pokazao kako se veoma diplomatski moze da odrzi na liniji, danas jednoj, sutra drugoj, a nama se trudio da nam svakim detaljem neistine podvali.

Bas Celik's picture
Bas Celik 21:51 13.06.2017.

 • +14
Voting is closed.

NA CAREV ARANDJELOVDAN

Za tvoju Slavu, svetli Care,
sto i sad vladas u nama,
koji cuvamo slave stare
u molitvi i na strunama!
Ali je crno doba za nas
Otkad je ovo koljeno:
Sve je na pazar poslo danas,
Sve slavljeno i voljeno.

Za tvoju slavu, svetli Care,
naka svak pehar popije-
jer su spopale pute stare
zmije ljute i skorpije...
Kuda su prosli svi trofeji
Svojskama tvojim smelima,
sad stoje sluge i lakeji
svi s oborenim celima.

Za tvoju slavu, svetli Care,
care nad trima morima!
Zli zreci danas pricest kvare;
Guba je u svim torima...
Nad tvojim carstvom mrak se siri,
Vetrovi crni duvaju:
Sad nasu savest brane zbiri,
Lupezi blago cuvaju.

"Amerikanski Srbobran"
30. decembar 1942

Jovan Ducic

Zare2's picture
Zare2 03:30 14.06.2017.

 • +18
Voting is closed.

Tip je zmija otrovna,i one zmijice sto ga slusaju,su leglo,a zna se kako se zmije tamane.

Бисер's picture
Бисер 05:25 14.06.2017.

 • +1
Voting is closed.

Можда бих ишао да слушам Пола Крега Робертса у Србији.
Али, Американац је Американац па макар био и Мађар. Све горње коментаре сам са пажњом и на крају са поштовањем прочитао.
Директни слушаоци и пратиоци његових интелектуалних пируета нису прави Срби.
Ако га занима где су, нека прочита ове коментаре изнад мене.
Има Срба и знају Срби.

Додај коментар