Добит банака у Србији у првој половини 2017. повећана 43 одсто

А У СРБИЈИ ПОСТОЈЕ УГЛАВНОМ САМО СТРАНЕ БАНКЕ И ЛАЖНЕ СТРАНЕ БАНКЕ

        ДОБИТ банкарског сектора у Србији пре опорезивања у првој половини 2017. године износила је рекордних 290 милиона евра, што је за чак 43 одсто више него у истом периоду прошле године, објавио је у четвртак београдски „Данас“.

        По писању листа, главни извор профита банака били су много мањи расходи по основу отписаних зајмова него претходних година.

        Банке су у првих шест месеци ове године смањиле вредност кредита у износу од свега 16 милиона евра, а прошле године у истом периоду то је било у вредности од 107 милиона.

        „По свему судећи, банке су већим делом завршиле отписе лоших зајмова, мада искуство из ранијих година показује да се највише таквих кредита (НПЛ) отписује у последњем тромесечју године“ наводи „Данас“.

        Додаје се да су у првом полугодишту банке за 2,4 милиона евра имале мање приходе по основу камата него у истом периоду 2016. године, што је делом надокнађено растом од девет одсто прихода од такси и накнада.

        Нето приходи по основу камата били су 504, 4 милиона евра, а наплата такси и накнада била је у износу од 151,5 милиона евра.

        „Банкама је наруку ишло и кретање курса, па су оствариле нето приходе од курсних разлика од скоро 35 милиона евра“, пише „Данас“.

        Бета

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари