Дачић: Западне силе се, стајањем на страну Приштине, директно супротстављају српским интересима

„ЗА АМЕРИКАНЦЕ СУ ’ДОБРИ ОДНОСИ’ ДА МИ ПРИСТАНЕМО НА ОНО ШТО ОНИ МИСЛЕ О НАМА”

  • „Британија тражи и моли председника Вучића да гласамо за њиховог судију у Међународном суду правде а, док то моли, у исто време њихов представник у Њујорку тражи да се укину седнице Савета безбедности о Косову”
  • САД су имале интересе да њихова резолуција о Јерусалиму прође у УН, и о томе су писмима обавештавале друге земље: „И, док нам шаљу то писмо, истовремено њихов представник у УН, Ники Хејли, одлази на пријем у косовску мисију у Њујорку на промоцију вина са Косова, што је ''јако важан политички догађај'', иако она наводно не иде на пријеме. Ту је директно рекла да ће САД да учине све да Косову помогну да постане чланица УН”

          ВЕЛИКА Британија је предлагала резолуцију о Сребреници у Уједињеним нацијама, а да Србију о њој није ни обавестила, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић образлажући зашто је недавно рекао да Србији велике земље нису пријатељи и да у политици нема пријатељства.

          “Ако сам нанео штету Србији, нека ме смене али, ја то мислим, и сигуран сам да 90 одсто нашег народа то исто мисли”, казао је Дачић за “Блиц”.

          Он је навео да треба правити велику разлику између пријатеља и партнера.

          “Ми са свима треба да сарађујемо, да будемо партнери, да тражимо заједничке интересе, али постоји велика разлика у односу пријатеља према вама и оних који се увек сврставају у групу пријатеља Косова”, рекао је Дачић.
Он је оценио да су се “велике западне силе сврставањем на једну страну, углавном косовску, директно супротстављале српским интересима”.

          “Имате ситуацију да Британија тражи и моли председника Вучића да гласамо за њиховог судију у Међународном суду правде а, док то моли, у исто време њихов представник у Њујорку тражи да се укину седнице Савета безбедности о Косову”, казао је Дачић.

          Он је навео да су, такође, САД имале интересе да њихова резолуција о Јерусалиму прође у УН, и о томе су писмима обавештавалЕ друге земље.

          “Док нам шаљу то писмо, истовремено њихов представник у УН, Ники Хејли, одлази на пријем у косовску мисију у Њујорку на промоцију вина са Косова, што је ''јако важан политички догађај'', иако она наводно не иде на пријеме. Ту је директно рекла да ће САД да учине све да Косову помогну да постане чланица УН”, навео је Дачић.

          Упитан зашто се изненађује с обзиром да став САД о Косову није непознаница, Дачић је узватио питањем “како онда могу да кажем да су пријатељи?”

          “Нисам рекао да су они непријатељи, али треба заједно да радимо на томе да постану наши пријатељи. То сам желео да кажем. Не треба да разговарамо са бирократама из министарстава спољних послова, него са лидерима тих земаља, да видимо имамо ли могућности да нађемо заједнички интерес. Ја сам то рекао Трампу и Тилерсону, Вучић је то рекао и Пенсу, а мислим и Трампу. Они су рекли и да можемо, и да треба о томе да раговарамо”, рекао је Дачић.

          Он је навео и да није његова идеја да губи пријатеље, већ да Србија добија нове, али и додао да би била лаж када би рекао “да смо стратешки партнери и пријатељи са некима од њих”.

          На питање да ли је примерено да на овај начин говори један шеф дипломатије, и да ли уопште у тим односима има пријатељства, Дачић је одговорио да су “стални само интереси”.

          “Ми немамо са њима заједничке интересе, јер је њихов став директно супротан нашим интересима. Желим да их подсетим да је први пут у историји међународних односа да они немају интересе са српским народом. То сам рекао и у Вашингтону, Паризу и у Лондону. Нису само они за то криви, криви смо и ми зато што нисмо успели да нађемо заједнички језик”, објаснио је став Дачић.

          Он је казао и да је заправо хтио да се извини Вучићу што његово виђење ствари можда није дипломатско, али и да је рекао оно што лично мисли.

          “Отворено сам и њима рекао нека покажу да су пријатељи. Сваки пут у Савету безбедности УН Америка позива земље да признају Косово. Шта би било када бих ја то исто радио против њих. За њих је успостављање добрих односа да признамо оно што они мисле о нама”, рекао је Дачић.

          Министар спољних послова Србије је казао да је пре месец дана то исто рекао у сред Беле куће, па ваљда сме да каже и у Београду.

          “Уопште то не говорим са жељом да кварим односе, већ да их мотивишем да их мијењамо на боље”.

          (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари