Дачић: Неке западне земље увек стају на страну Косова, а против Србије

 МИ СВОЈЕ ДРЖАВНЕ ИНТЕРЕСЕ НЕ МОЖЕМО САДА ЗАШТИТИТИ САМО САРАДЊОМ СА ЗАПАДНИМ ПАРТНЕРИМА

  • „Став је америчке администрације да је амерички утицај добар, а руски лош. То сам чуо и током недавне посете САД-у када је разговарао са саветником за националну безбедност председника Доналда Трампа, Хербертом Р. Мекмастером“

         ДОЛАЗИМО у фазу када нема даљег заоштравања односа између САД и Русије јер би сваки други корак био рат, каже министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да се полако се враћамо у време макартизма.

         „У овој сада фази, полако се враћамо у време Макартија, када се само гледа тај идеолошки моменат. Тада се трагало за комунистима, па су разни режисери, глумци проглашавани за комунисте. Сада више нема те идеологије, али је и даље Русија остала као противник", рекао је Дачић за портал Телеграф.рс.

         Он је рекао да је став америчке администрације да је "амерички утицај добар, а руски лош", те да је то чуо и током недавне посете САД-у када је разговарао са саветником за националну безбедност председника Доналда Трампа, Хербертом Р. Мекмастером.

         Дачић каже да Србија треба да гледа своје интересе, а да српски интереси нису да се сврсртава на било коју страну.

         „Ми треба да наставимо пут ка ЕУ, али и да штитимо своје националне и државне интересе. Ми не можемо да их заштитимо у овом тренутку, само сарадњом са западним партнерима", појаснио је Дачић.

         Србија, како каже, мора да види "са којим земљама дели стратешке интересе", те да се не може рећи да су нам пријатељи неке западне земље због понашања према српским интересима.

         „Они никада неће стати иза наших ставова, напротив, на свим међународним конференцијама стају на страну Косова", рекао је шеф српске дипломатије.

         Упитан како ће се напредовати ка ЕУ ако Србији западне земље нису пријатељи, он је рекао да се "мора радити на томе да постану пријатељи".

         „Треба да радимо да нам постану пријатељи. Када ће то бити, то је тежак процес и на њему мора да се ради, али на највишем нивоу, не на нивоу Хојт Јиа. Он не може да донесе те одлуке, а вероватно и неће", рекао је он.

         Говорећи о чланству Приштине у међународним организацијама као што су Интерпол и Унеско, Дачић је рекао да је у овом тренутку немогуће да они постану члан Унеско.

         (Танјуг)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари