Дачић: Бар седа-осам признања „Косова” је измишљено – свешћемо их испод 100

„СРБИЈА НЕЋЕ СМАТРАТИ ПРИЈАТЕЉСКИМ ЗЕМЉЕ КОЈЕ ПОКУШАЈУ ДА ЗЛОУПОТРЕБЕ ПРЕСУДУ МЛАДИЋУ”

  • “Проверићемо све око признања Мадагаскара. Борба траје. Суочавамо се с моћним противницима и њиховим заштитницима. Земљама се прети, протестује се код свих држава које су повукле признање, нуде им се различите ствари”
  • Коментаришући предлог косовске стране да се у дијалог Београда и Приштине укључе САД, Ивица ДАЧИЋ рекао „Новостима” да мењање формата дијалога подразумева неку нову одлуку, као и да би у том случају друге земље желеле да се укључе, а и Србија би имала своје предлоге

         МИНИСТАР спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се на списку земаља које су признале једнострано проглашену независност Косова налази бар седам-осам измишљених признања и додао да ако Србија озбиљно приђе проблему, тај број може пасти испод 100.

         Дачић је у интервјуу за сутрашње издање Вечерњих новости, датом у Паризу где је присуствовао састанку Организације франкофоније, рекао да ће Србија проверити све информације о томе да је Мадагаскар признао независност Косова, упркос тврдњи косовског шефа дипломатије Беџета Пацолија.

         Како је навео, прети се и земљама које су повукле признање независности Косова.

         “Проверићемо све око Мадагаскара, али борба траје. Суочавамо се с моћним противницима и њиховим заштитницима. Земљама се прети, протестује се код свих држава које су повукле признање, нуде им се различите ствари”, казао је шеф српске дипломатије.

         Он је рекао да је разговарао са министрима спољних послова низа земаља које нису признале Косово и додао да је њихова позиција јасна.

         “Разговарао сам и с министрима спољних послова неких земаља које су признале независност Косова и мислим да може доћи до преиспитивања тих одлука”, рекао је Дачић и додао да не жели да говори о којим земљама је реч како не би “помагао Приштини”.

         Говорећи о унутрашњем дијалогу у Србији о Косову, казао је да је циљ такве иницијативе да се изнесу сви ставови шта би могло да представља трајно решење.

         “Да би се до тога дошло, друга страна треба да прихвати да разговара. А Приштина сматра да нема о чему да се разговара и да је, како кажу, независност неповратна. Показало се да то није тачно. Тајван је својевремено признало више од 80 земаља, а сада је тај број веома мали”, казао је Дачић.

         Коментаришући предлог косовске стране да се у дијалог Београда и Приштине укључе САД, он је рекао да мењање формата дијалога подразумева неку нову одлуку, као и да би у том случају друге земље желеле да се укључе, а и Србија би имала своје предлоге.

         Дачић је навео да изрицање казне доживотног затвора ратном команданту ВРС Ратку Младићу не може да суочи Србију са неком новом резолуцијом СБ УН у којој би се Срби оптужили за геноцид.

         “Вероватно постоје земље које ће нешто тако покушати. Ово не може да буде пресуда која се односи на један народ нити на Републику Српску”, казао је Дачић и додао да земље које би покренуле тако нешто не би могле да имају пријатељски третман у Србији.

         (Бета)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари