Анђелковић: Амерички план је покушај да се Србији наметне капитулација - Вучић ће га одбити

„МОЋ ЗАПАДА ПОЛАКО СЛАБИ – НАША ПОЗИЦИЈА ЋЕ ЗА ДЕСЕТ ГОДИНА БИТИ БОЉА”

  • Марти Ахтисари је пре више од десет година нудио српску аутономију за прихватање независности Косова. Шта више, Ахтисаријева такозвана аутономија била је можда и већа од онога што се нуди Заједницом српских општина, али се са друге стране сада не инсистира на директном признавању Косова, већ на пуштању Косова у УН. То је, дакле, модификовани Ахтисаријев план где нешто мање добијамо и нешто мање дајемо. То је оно што смо пре дванаест или тринаест година одбили
  • „Уверен сам да имамо подршку Русије. Ако се ово заиста представи као пројекат Америке иза кога она стаје, онда морамо да тражимо много снажнију подршку и Пекинга и Москве, али исто тако да упутимо европским земљама свој став - ако је ово услов за наставак евроинтеграција, онда немамо разлога да наставимо тим путем”

          МИСЛИМ да ће Вучић одбити план САД, јер је више пута говорио да је за нас прихватљив само компромис, а ово није компромис, већ је само један вид лепше упаковане капитулације, сматра политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

          Сједињене Америчке Државе, судећи према писању београдске штампе, припремају нову дипломатску офанзиву на Косово такозваним специјалним „косовским пакетом”, којим предлажу шира извршна овлашћења за Заједницу српских општина, а нашој држави би био омогућен улазак у ЕУ.

          Од Србије се заузврат тражи да омогући Косову пријем у Уједињене нације и друге међународне организације.

          Анђелковић за Спутњик каже да, уколико је то заиста амерички план, онда је у питању покушај да се Србији наметне капитулација.

          „Ако се вратимо на оно што је Марти Ахтисари нудио пре више од десет година, видимо да је ту подударност потпуна — српска аутономија за прихватање независности Косова. Шта више, Ахтисаријева такозвана аутономија била је можда и већа од онога што се нуди Заједницом српских општина, али се са друге стране сада не инсистира на директном признавању Косова, већ на пуштању Косова у Уједињене нације. То је, дакле, модификовани Ахтисаријев план где нешто мање добијамо и нешто мање дајемо, али како год било, то је оно што смо пре дванаест или тринаест година одбили”, оцењује Анђелковић

          Несхватљиво би било да Србија то данас прихвати, додаје Анђелковић, с обзиром на то да је пре дванаест или тринаест година Запад био много јачи него сада.

          „Такође, 2005. и 2006. Америка је била неупоредиво снажнија у војном и економском погледу него што је то данас, а Русија је сада војно и политички потпуно стала у ранг са САД, док је са друге стране Кина економски превазишла Америку. Дакле, ако у временима кад је Запад доминирао ми то нисмо прихватили, било би ирационално то прихватити сада када полако слаби моћ Запада и за десет година ће наша позиција сигурно бити много боља. Овде се суштински ради само о прикривеном захтеву да Србија капитулира и да дâ све оно што су нам тражили и раније, уз неки фиктивни добитак попут уласка у ЕУ”, објашњава Анђелковић.

          Према његовим речима, питање је шта ће бити од Европске уније и да ли ће она опстати, а чак и да је она сада оно што је била пре двадесет година, ирационално би било одрицати се својих националних интереса.

          Анђелковић не верује да ће српске власти са одобравањем дочекати овај предлог.

          „Мислим да ће Вучић ово одбити јер је више пута говорио да је за нас прихватљив само компромис, а ово није компромис, већ је само један вид лепше упаковане капитулације. Такође, уверен сам да имамо подршку Русије и у том случају, ако се ово заиста представи као пројекат Америке иза кога она стаје, ми онда морамо да тражимо много снажнију подршку и Пекинга и Москве, али исто тако да упутимо европским земљама свој став да ако је ово услов за наставак евроинтеграција, онда и ми немамо разлога да наставимо тим путем”, указује Анђелковић  

          На питање да ли овај план има облик ултиматума и да ли би то био крај преговора Београда и Приштине у Бриселу, Анђелковић каже да треба сачекати и видети да ли је иза ове идеје стала Бела кућа и на који начин, или се пак ради само о плану Стејт департмента и администрације.

          „Ово је врло слично ономе што смо чули да нам нуди амерички Атлантски савет, а Вес Мичел произлази из Атлантског савета и са њима је тесно повезан. Питање је дакле да ли је такозвана ’дубока држава‘ све ово дефинисала и имају ли пуну подршку Беле куће? Ја не верујем да је то случај, макар не на начин да је Бела кућа спремна да се овде ангажује и да отвара нови фронт. Ако би то урадила, онда би имала фронт са Русима, јер сам уверен да би нас Русија подржала”, категоричан је Анђелковић.

          https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201803111114860929-Srbija-SAD-/

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари