ДОДИК: Самосталност Српске треба да буде државни и политички циљ

УВЕРЕН ДА БИХ НЕ МОЖЕ ДА ОПСТАНЕ ЈЕР

„НЕМА ДОВОЉНО ПОЛИТИЧКЕ ЉУБАВИ ЗА ЊУ“

  • БиХ је неуправљива и неодржива земља, која нема унутрашњи консензус о свом постојању и још преживљава због страха од међународне интервенције
  • Говорећи о обележавању Дана и крсне славе Републике, 9. јануара, Додик је рекао да неприсуство званичника Федерације БиХ говори о самој БиХ. Па подвукао: „Ни ми не волимо БиХ, па је логично да ни они не воле Републику Српску, али она због тога неће бити слабија“

        СРПСКА ће постајати и бити све јача, па њена самосталност треба да се постави као државни и политички циљ - нагласио је Милорад Додик у интервјуу Радио-телевизији Републике Српске.

        Додик је рекао да је пре тога потребно поштовати Дејтонски споразум и из њега искористити што се може.

        „БиХ не може да опстане, јер нема довољно политичке љубави за њу“, рекао је Додик за.

        Он је додао да ниједно решење на нивоу БиХ није добро за Републику Српску и да она осећа огроман терет чињенице да се налази у БиХ, али да на отимања надлежности у ранијем периоду мора да одговори искључиво политичким средствима.

        Додик је упозорио да ће Република Српска, уколико се настави овакав след догађаја, логично испоставити свој захтев за самосталношћу, јер од БиХ нема ништа.

        Према његовом мишљењу, БиХ је неуправљива и неодржива земља, која још преживљава због страха од међународне интервенције и која нема унутрашњи консензус о свом постојању.

        Он је истакао да је претходна година била изазовна, али да није била најтежа и најнеизвеснија у историји Републике Српске, већ да су њене институције радиле беспрекорно и да је у економском смислу остварен раст бруто домаћег производа.

        Додик је нагласио да је Република Српска протекле године додатно ојачала и своју позицију у БиХ, али и на регионалном плану.

        „Република, која је јасно одлучила да води политику јачања своје аутономије, својих институција и да етаблира своје право на одлуку о себи самој, свакако је још више уверена да смо на правом путу. Тај пут је осигуран чињеницом да је данас у БиХ Република Српска фактор свих одлука“, рекао је Додик.

        Он је подсетио да је пре неколико година у погледу интеграција према ЕУ доминантан процес био функционална БиХ, који је подразумевао концентрацију надлежности на нивоу БиХ, али да су данас на сцени процеси који уважавају уставну позицију Републике Српске, што представља огромну победу.

        Према његовим речима, велики налет преноса надлежности Републике Српске на ниво БиХ заустављен је приликом реформе полицијских структура у БиХ.

        „Друга фаза је да се оспори оно што је отето од надлежности, што није нимало једноставно, али се мора доводити у питање, јер је то урађено мимо Устава и Дејтонског споразума“, рекао је Додик.

        Говорећи о обележавању Дана и крсне славе Републике, 9. јануара, Додик је рекао да неприсуство званичника Федерације БиХ говори о самој БиХ.

        „Ни ми не волимо БиХ, па је логично да ни они не воле Републику Српску, али она због тога неће бити слабија“, рекао је Додик.

        Коментаришући „честитку“ бошњачких организација поводом Дана Републике, Додик је рекао да је она дошла из Федерације БиХ, а не из Српске и да Српска није вођена политиком етничке мржње.

        „Ако неко не жели помирење, онда то само може појачати наше уверење да смо на правом путу борећи се за наш статус. Да ли ће они наставити да се понашају негативистички према Српској? Наравно да хоће. Многи од њих су пропатили и изгубили најмилије, али је и на српској страни било много страдалих“, рекао је Додик.

        Он је навео да злочини нису чињени у име Републике Српске и да она никад није имала план те врсте, као и да ниједно њено руководство то није постављало као циљеве.

        „То што други мисле да Република Српска не треба да постоји је њихов проблем. Република Српска је добро место за живот свих и у њој живи значајан број Бошњака и Хрвата који могу да је не воле, али је важно да поштују њене законе“, рекао је Додик.

        Говорећи о одликовању Међународног фонда јединства православних народа, које ће му бити уручено у марту у Москви, Додик је рекао да је оно резултат добрих односа које Република Српска гаји према руској држави и Руској православној цркви и да је то партнерство препознато.

        „Не бих имао прилику да добијем то признање да нисам председник Републике, тако да разумем да је то признање самој Републици“, рекао је Додик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари