ДОДИК: Полупаће пола Федерације БиХ само да дестабилизују Републику Српску

ПРЕДСЕДНИК СРПСКЕ ПОНОСАН ШТО ГРАЂАНИ РС НИСУ НАСЕЛИ

НА ПРОВОКАЦИЈУ СА БОШЊАЧКИМ „ПРОЛЕЋЕМ“

Милорад Додик

  • Свака дестабилизација институција Републике Српске апсолутно директно би утицала на дестабилизацију саме Републике и мислим да се то могло најбоље видети у јучерашњем наступу (лидера СДП-а БиХ Златка) Лагумџије, који вапи да се у Српској нешто деси
  • Желим да кажем грађанима Републике да смо одлучни да спречимо вандализам и хулиганство, и то неће проћи код нас. Ми смо године уложили да направимо стабилну Републику у безбедносном смислу и неће сада проћи никакви хулигани или неки страни плаћеници који покушавају да сада придобију пажњу јавности
  • Осврћући се на ставове европских парламентараца, попут Дорис Пак и Јелка Кацина, који је рекао да је „протестима у Тузли БиХ кренула ка Европској унији“, Додик је поручио да Републици Српској не треба ЕУ ако су ставови попут Кациновог оно што она доноси

        ПОНОСАН сам на грађане Српске, који нису насели на провокације и дозволили да се немири из Федерације БиХ пренесу у Српску - рекао је Милорад Додик агенцији Срни.

        „Очигледно је да само економски и социјални проблеми у ФБиХ нису запалили зграде три кантоналне владе, већ је реч о политичком пројекту који би требало да ескалацију догађаја из ФБиХ на неки начин трансферише према Републици Српској“, рекао је председник РС.

        Он је најавио да ће то управо бити и једна од главних тема његовог сутрашњег састанка са првим потпредседником Владе Србије Александром Вучићем, у којем ће учествовати и председник СДС-а Младен Босић.

        „Док сам боравио у Русији, телефоном сам се чуо са господином Вучићем и тада смо се договорили да разговарамо о овој ситуацији. И у другим земљама у региону, па и у Србији, има социјалних проблема, али тамо нико не пали институције и све се покушава решити на миран и коректан начин. То је оно што и Српска треба да чини“, истакао је Додик.

        Он је подсетио да руководства Српске и Србије имају редовну комуникацију о свим важним питањима, подсетивши да је Србија гарант Дејтонског споразума, па је разумљиво да има интереса и за развој ситуације у БиХ.

        „Ми смо још раније упозоравали на потребу да Србија буде више укључена као потписница и у том контексту и видим сутрашњи састанак“, рекао је Додик.

        Напоменувши да ће се на састанку са Вучићем више причати о ситуацији у ФБиХ него о Српској, Додик је оценио да је у Федерацији БиХ последње четири године потпуно изгубљена контрола власти и ситуација ни по чему не личи на стабилност коју има Република Српска.

        „Наравно да постоје у Српској и они који кратко виде и који су говорили да Српској не прети никаква опасност, а један од њих је и Босић“, рекао је Додик, додавши да нема никакав коментар на то што ће лидер СДС-а бити на сутрашњем састанку у Београду, али да га радује ако код њега постоји отклон од онога што је СДС упорно говорио - да Српској не прети никаква опасност.

        Он је у том погледу истакао да последња дешавања у Федерацији БиХ потврђују да се проблеми покушавају пренети у Српску.

        „Свака дестабилизација институција Републике Српске апсолутно директно утиче на дестабилизацију саме Републике и мислим да се то могло најбоље видети у јучерашњем наступу (лидера СДП-а БиХ Златка) Лагумџије, који вапи да се у Српској нешто деси“, рекао је Додик.

        Он истиче да је то најбоље сведочанство о ономе што се упорно говорило, а то је да ће се „полупати пола ФБиХ само да се изазове дестабилизацију и у Српској“.

        „То је њима главни и дефинитивни циљ и несумњиво је да је тај жал Лагумџије за проблемима у Српској и протестима видљиво исказан јучерашњом изјавом и потврђује да стоје и иза ових протеста“, упозорио је Додик.

        Председник Српске је додао да се политика бошњачких странака огледа и у томе што њихови представници блокирају рад институција БиХ, конкретно сада Дома народа због предлога измена и допуна Закона о пребивалишту и боравишту држављана БиХ.

        Према његовим речима, то показује да би Српска можда требало да донесе свој закон о тој области, а овај на нивоу БиХ прогласи неважећим на територији Републике.

        „Ми не смемо и нећемо дозволити да се понови случај регистровања за изборе у Сребреници“, поручио је Додик.

        Напоменувши да и овај случај, у вези са законом о пребивалишту, показује да бошњачки политичари чине све да се криза пренесе у Републику Српску па да и ту дође до масовних окупљања и протеста, Додик је поручио да у Српској свако има право да на демократски и законит начин изрази незадовољство, али да се неће толерисати рушилачки походи.

        „Желим да кажем грађанима Републике да смо одлучни да спречимо вандализам и хулиганство, и то неће проћи код нас. Ми смо године уложили да направимо стабилну Републику у безбедносном смислу и неће сада проћи никакви хулигани или неки страни плаћеници који покушавају да сада придобију пажњу јавности“, поручио је Додик.

        Осврћући се на ставове европских парламентараца, попут Дорис Пак и Јелка Кацина, који је рекао да је „протестима у Тузли БиХ кренула ка Европској унији“, Додик је поручио да Републици Српској не треба ЕУ ако су ставови попут Кациновог оно што она доноси.

        „Видели смо и да Дорис Пак покушава неким изјавама и оценама да поправи себи углед пред бирачким телом пре избора за Европски парламент“, напоменуо је Додик у интервјуу Срни.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари