Слетела у Београд два Ербасова хеликоптера Х 145М намењена с полицији

МАСКИРНА ШЕМА ПОЛИЦИЈСКИХ Х145М ТАМНИЈА ЈЕ ОД ВОЈНЕ

* Од пет истих летелица намењених за војску - три ће бити наоружана, а два су предвиђена за трагање и спасавања и биће опремљени тако да ће моћи да прођу кроз облаке

_______________________________________________________

         ДВА Ербасова хеликоптера Х 145М намењена српској полицији слетела су у Београд.

         Први хеликоптер, од укупно девет колико је наручено од компаније Ербас, представљен је недавно на Сајму наоружања, када је кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано уручио извршни директор Ербаса Бруно Еван.

         Од девет хеликоптера Х 145М, пет је за војску, а четири за полицију. Вучић је недавно на сајму наоружања рекао да је укупна вредност девет хеликоптера које набављамо од Ербаса 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења.

         Четири полицијска Х145М ће имати вишеструку намену, а хеликоптер са маскирном шемом ће се користити за специјалне операције. Маскирна шема полицијског Х145М је тамнија од војне и сви полицијски хеликоптери имају потпуно затамњена задња стакла.

         Поред тога, Х145М може да лети у екстремно лошим метеоролошким условима са једним пилотом, са високим нивоом аутоматизације и да при том извршава све задатке уз трошкове експлоатације који су далеко мањи од постојећих Ми-17 и само нешто виши од „Газеле”.

         Ти полицијски хеликоптери биће намењени задацима надзора и превоза особа. Од пет летелица намењених за војску - три ће бити наоружана, а два су предвиђена за трагање и спасавања и биће опремљени тако да ће моћи да прођу кроз облаке.

         Поред Србије, различите серије Ербасових хеликоптера користи више од 150 земаља широм света, а само наш сусед, Мађарска, наручила је недавно 20 истоветних хеликоптера марке Х145М, преноси Танјуг.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари