ТРИБУНАЛ КАПИТУЛИРАО: Српски лекари у четвртак код Шешеља

ДОЗВОЛУ ДОБИЛИ: КАРДИОЛОЗИ МИЛОВАН БОЈИЋ И ЗОРА НАУМОВИЋ,

ПАЈА МОМЧИЛОВ И ПУЛМОЛОГ МИОДРАГ ВУКЧЕВИЋ

  • Др Милован БОЈИЋ: Једини пут да се изађе из ове агоније било би омогућавање Војиславу Шешељу да се лечи у установи коју одабере и с поверењем у тим који ће га лечити. Искуства су грозна, не би на њих да се враћам. Прошли пут смо овде на конференцији за штампу чули да је добио таблету, за коју је, као искусни робијаш, оценио да није у терапији коју је раније добијао.
  • Ординирајући доктор је сам признао да ту таблету није прописао. А знамо да је и за Милошевића било речено да је адекватно лечен, али се испоставило да је добијао и лек против лепре који је неутралисао лекове за висок притисак и човек је умро
  • Зато, морамо да покажемо максималну озбиљност и да утабамо пут да овај тим до танчина прегледа Шешеља и препоручи даље кораке. А, стратешки је једино решење да се човек лечи тамо где има поверења у докторе   

        ХАШКИ  трибунал коначно је капитулирао! Дозволио је да четири српска лекара – које је он одабрао – допутују у Схевенинген и прегледају Војислава Шешеља.

        Дозволу су добили: кардиолог др Милован Бојић, др Паја Момчилов, пулмолог др Миодраг Вукчевић и кардиолог др Зора Наумовић. Према сазнањима ФАКАТА, у Хагу ће бити већ у четвртак, а са собом ће понети и одговарајуће медицинске апарате.

        Секретаријат трибунала је одлуку саопштио самом Шешељу, а он је пренео својим правним саветницима и врху СРС.

        Према изворима блиским трибуналу, утисак је да се у том НАТО-судилишту само тражила најподеснија `формула` за попуштање. А да је онима који иза њега стоје било најважније да не капитулирају баш одмах.

        ФАКТИ преносе шта су на конференцији за медије – пре него што је одлука из Хага била позната – рекли стручњаци који ће прегледати лидера СРС и проценити не само његово здравствено стање, него – и како је у Хагу досад био лечен.

        Председнику Српске радикалне странке, Војиславу Шешељу, након уградње пејс мејкера – рекла је уводно Вјерица Радета - два пута је позлило и то 18. и 22. јануара и оба пута је колима хитне помоћи одвезен у болницу изван Хашког трибунала. То није било никакво превентивно лечење, како безочно лаже Нерма Јелачић из Хашког трибунала.

        Војислав Шешељ је након другог одласка у болницу изван трибунала добио 12 лекова. То је нека нова терапија, нагласила је Радета, и не знамо како делује ни како ће деловати убудуће.

        Војислав Шешељ је јуче добио писмо, које је потписала Ана Посура, заменик шефа службе за прану помоћ и питања притвора. Она је у том писму, открила је Радета, тражила од Војислава Шешеља да писмено саопшти да ли жели да га лекари посете и прегледају, за шта се он претходно, у писаној форми већ изјаснио. С друге стране, Војислав Шешељ је онемогућен да се писмено изјашњава и да доставља то писмено, јер му управник притвора не дозвољава да фотокопира то што преда. А, он то фотокопира да би имао доказ да је заиста и предао такав захтев. А понављам, предао га је трибуналу пре петнаестак дана.

        У том писму које је добио од госпође Посура, наставила је Радета, очигледно је да Хашки трибунал ескивира да Војиславу Шешељу омогући лекаре које је он изабрао, поготово им је споран др Паја Момчилов, који је председник Одбора за здравље у Народној скупштини Републике Србије и који ће такође учествовати у прегледу Војислава Шешеља у Хашком трибуналу, уколико за ту посету будемо добили дозволу.

        Подсећам и на правило 31 Правилника о притвору, Хашког трибунала, који каже да притворенике могу прегледати лекар и зубар које они одаберу и то о њиховом трошку. Сви такви прегледи, време њиховог обављања и трајања морају се претходно договорити с управником и они подлежу истим безбедносним контролама, какве су предвиђене правилом 61. Други став овог правила каже да управник не сме одбити захтев за такав преглед, без оправданог разлога.

        Ми у Српској радикалној странци – нагласила је Радета -  оправдано питамо: зашто Хашки трибунал не дозвољава да тим лекара за који се Војислав Шешељ одлучио, оде у Хашки трибунал и да прегледа Војислава Шешеља. Тако би ми и јавност коначно знали какво је здравствено стање Војислава Шешеља и коначно би му се преписала одговарајућа терапија и коначно бисмо се ослободили те агоније.

        Данас су са нама лекари из тима,за које инсистирамо да оду у Хаг и прегледају Шешеља: проф. Милован Бојић, кардиолог, др Миодраг Вукчевић, пулмолог, др Паја Момчилов и др Зора Наумовић, кардиолог.

БОЈИЋ: И о стратегији за даље лечење и о грешкама у досадашњем

  • Приоритетни задатак је да прегледамо комплетну медицинску документацију о досадшњем лечењу Војислава Шешеља. Друго, да конзилијарно прегледамо Војислава Шешеља, у нади да ћемо успоставити комуникацију тако да тај преглед обавимо у клинички опремљеној болници, која је изван капацитетеа затворске болнице у трибуналу. Треће, ми смо апсолутно спремни да заједнички формирамо конзилијум од оних лекара, односно оних специјалности који су га до сада лечили. И, да ту направимо дефинитиван пресек о здравственом стању Војилсва Шешеља, о евентуалним грешкама у досадашњем лечењу и да направимо стратегију за даље лечење.

        БОЈИЋ: Као што сте чули, реч је о лекарском тиму за који је Војислав Шешељ изразио спремност да га посети и направи преглед у Хагу. Ми смо апсолутно спремни. Ако је толико озбиљно, а апсолутно јесте толико озбиљно његово здравствено стање, онда с правом постављамо питање - шта уопште чекамо и зашто већ нисмо тамо, зашто нисмо добили неопходне дозволе, у фази када се налазимо у једном зачараном кругу, где се један озбиљан, озбиљно болестан човек, шета практично свакодневно, на рекацији притворска јединица-цивилне болнице у Хагу. А, при том му је стање, наводно стабилно. То је готово невероватно.

        Ми смо апсолутно спремни да боравком у Хагу, као приоритетни задатак, прегледамо комплетну медицинску документацију о досадшњем лечењу Војислава Шешеља. Друго, да конзилијарно прегледамо Војислава Шешеља, у нади да ћемо успоставити комуникацију тако да тај преглед обавимо у клинички опремљеној болници, која је изван капацитетеа затворске болнице у трибуналу. Треће, ми смо апсолутно спремни да заједнички формирамо конзилијум од оних лекара, односно оних специјалности који су га до сада лечили. И, да ту направимо дефинитиван пресек о здравственом стању Војислава Шешеља, о евентуалним грешкама у досадашњем лечењу и да направимо стратегију за даље лечење. То је наш основни циљ.

        Ми смо максимално, кооперативни и веома одговорно хоћемо да приступимо овом послу, почев од ммедицинске документације, прегледа у клиничким условима, заједничког конзилијума, заједничке оцене о досадашњем току лечења и предузетим корацима за убудуће. То може да уради једна професионална, врхунска екипа. Др Момчилов још више од мене познаје здравствено стање Војислава Шешеља, познаје га најдуже. Он је врхунски доктор, као и ове друге колеге.

        Ако нам се то не омогући, тражимо да нам се макар дозволи да унесемо портабилне апарате за дијагностику срца и плућа, које бисмо могли да понесемо одавде. Али, морамо да имамо дозволу да их можемо тамо унети и да обавимо преглед, ако нам се то не омогући у некој од клиника у Хагу. Са тако урађеним послом, можемо да кажемо да смо прекинули ову агонију у којој се налази Војислав Шешељ. Ако је његово стање стабилно, не знам зашто би ишли и зашто би га шетали толико дуго на релацији притворска јединица- цивилне клинике у хагу. А, ако је његово стање озбиљно, као што јесте, не видим зашто нас не пусте да одмах дођемо. Јер, ово што ми тражимо је цивилизацијска норма у целом свету. Зашто не би била у једној Холандији и у притвору Уједињених нација.

Зашто не бисмо имали један конзилијарни преглед?!

        ВУКЧЕВИЋ: Ја сам овај позив схватио онако како је он и дошао, дакле, као професионалац. Сматрам да као професионалац имам обавезу да одем у Хаг, без обзира, јер смо ми лекари дужни и непријатељу да помогнемо на бојном пољу, а камоли некоме ко је држављанин Србије. Друга ствар, ово је сасвим подржано и од Министарства здравља Србије и од Канцеларије за сарадњу са Хагом.

        Према томе, нико нема право да овакав позив на било који начин одбије. А, може да се каже да је др Шешељ имао годинама  респираторних проблема, па сматрам својом обавезом да, када неко захтева, изађем у сусрет и урадим свој посао најбоље могуће. Надам се да би требало да имамо добру сарадњу са колегама из Холандије. Зашто не бисмо имали један конзилијарни преглед?

        То је питање етике и медицине.

Да збринемо једног тешко болесног човека

        НАУМОВИЋ: Ја ћу као дугогодишњи кардиолог поновити да је контрадикторно и да ми, као кардиологу са прилично искуства, сметају контрадикторне информације о Шешељевом здравственом стању и информације које стижу о превентивном смештању у болницу пацијента какав је Војислав Шешељ.

        Циљ нашег одласка тамо је да, као тим лекара различитих специјалности, направимо што комплетнији преглед др Шешеља, извучемо закључке о досадашњем лечењу, посебно о терапији и о потенцијалним ефектима досдашње терапије на његово здравствено стање и на компликације, о којима стижу различита, контрадикторна мишљења.

        И да му се, што је још важније, на основу тог прегледа одреди адекватна терапија, али и да се добију неки реални параметри за прогнозу његовог здравственог стања.

        Искрено се надам да ћемо тај посао обавити у садејству са колегама најбоље могуће у циљу збрињавања једног тешко болесног човека.

Шешељ је витално угрожен у Хагу

        МОМЧИЛОВ: Немам много шта да додам овоме што су моје цењене колеге, истакнути лекари, већ рекле. Ван сваке сумње је да је Војислав Шешељ витално угрожен у Хашком трибуналу.

        Бојим се само да садашња ситуација не прерасте у драконско кршење његових људских права, која се годинама већ крше у трибуналу. И сами знате, према Повељи о људским правима, свако има право на суђење у разумном року. `Разумни рок` је овде девет година, па ви сами просудите о чему је реч.

        С друге стране, чињеница да се нама још не дозвољава да у оваквом саставу, који је компетентан и разумно одређен, одемо у Хаг. То је цивилизацијски и етички чин. Што је најважније, то је легални циљ.

        По свим конвенцијама о међународним притвореницима, свако ко је утамничен у истрази, мора да ужива сва права која уживају грађани те земље, кад је реч о здравственој заштити. С тим у вези, уколико нам се одобри, а очекујем да ће колеге Холанђани бити крајње колегијални, да ће изаћи у сусрет конзилијуму и да ћемо заједнички, на принципима медицинске етике и постулатима медицинске струке, моћи да проценимо стање Војислава Шешеља. И, да му се препоручи најбољи могући вид лечења.

        Ви сте чули да он пије 12 лекова. Кад неко попије 12 лекова, о каквој стбилности здравственог стања можете говорити? Ако се ти лекови из дана у дан мењају, о каквој стабилности можемо говорити? То је јасно и малом  детету.

        Не треба трошити речи да би било јасно да је здравствено стање Војислава Шешеља озбиљно и да је он витално угрожен. Апелујем на Хашки трибунал, који се до сада већ показао у пуном светлу. Не очекујемо од њих ништа што би било екстра. Само се позивамо на закон, етику и цивилизацијске тековине.

Управник затвора му не да да направи фотокопију!

        РАДЕТА: Шешељ је пре петнаестак дана дао писмену сагласност за овај тим лекара. Све што даље траже с тим у вези је, очигледно, њихова намера да не дозволе овим лекарима да прегледају Војислава Шешеља. Нема другог логичног објашњења.

        Нема никакве разлике у ономе што је већ написао и онога што му сада траже да напише. Ако је једном написао - нема потребе да се то више потврђује.

        Кад би и хтео да поново потврди, не може, јер му управник притвора не дозвољава да то преда и да направи фотокопију, коју би задржао за себе и да би имао доказ да је документ предао.

Нека врста убиства са предумишљајем

        БОЈИЋ: Најважније је да кажемо да сви апелују на истину о његовом здравственом стању. Ево пута да се дође до истине и не знам зашто се сада уопште оклева.

        Човек је у изузетно тешком стању. Прошли пут сам рекао на конференцији за штампу да се бојим фаталног исхода.

        Ради се о девет година утамничења и перманентног кршења права на лечење. Ја сам говорио прошли пут да је то нека врста убиства са умишљајем. Девет година утамничења са акумулираним стресом, оставља запис, стижу фактур. Једини пут да се изађе из ове агоније било би омогућавање Војиславу Шешељу да се лечи у установи коју одабере и с поверењем у тим који ће га лечити. Искуства су грозна, не би на њих да се враћам. Прошли пут смо овде на конференцији за штампу чули да је добио таблету, за коју је, као искусни робијаш, оценио да није у терапији коју је раније добијао.

        Ординирајући доктор је сам признао да је није прописао. А знамо да је и за Милошевића било речено да је адекватно лечен, али се испоставило да је добијао и лек против лепре који је неутралисао лекове за висок притисак и човек је умро.

        Зато, морамо да покажемо максималну озбиљност и да утабамо пут да овај тим до танчина прегледа Шешеља и препоручи даље кораке. А, стратешки је једино решење да се човек лечи тамо где има поверења у докторе.   

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари