СРС: Шешељ ће престати да узима лекове ако му забране контакте ван Шевенингена

НАСТАВАК ТОРТУРЕ И НОВА КРШЕЊА ОСНОВНИХ ЉУДСКИХ

И ПРОЦЕСНИХ ПРАВА ЛИДЕРА РАДИКАЛА

         СЕКРЕТАРИЈАТ Хашког трибунала би, према најавама његовог заменика секретара Кејт Мекинтош, ускоро могао да забрани Војиславу Шешељу све контакте ван Шевенингена, што значи да неће моћи ни телефоном никоме да се јави. У том случају, Шешељ ће престати да узима лекове. То у његовом случају може бити фатално, али је јасно да не постоји други начин да скрене пажњу на кршење својих права - саопштио је члан Комитета за одбрану Војислава Шешеља на данашњој конференцији за медије и истакао да је и до сада била пракса Трибунала да после забране привилеговане комуникације следи забрана пријема посета и на крају забрана котаката са спољним светом.

         Красић је истовремено подсетио да је - поред забране привилеговане комуникације која је уведена 19. јуна 2013. године - јуче, 18. јула, према Шешељу уведена и забрана пријема приватних посета, што значи да сада не може да прима ни чланове најуже породице.

         С обзиром да је суђење практично завршено, ово сматрамо наставком тортуре и новим кршењем Шешељевих основних људских и процесних права и позивамо све надлежне и овлашћене да зауставе тортуру која се једанаест година над њим непрекидно спроводи, рекао је Красић.

         Он је истакао да Шешељ не може да буде крив и да трпи последице свађе и неслагања између Секретаријата и председника Трибунала, да буде жртва процедуралних игара и да се од њега тражи да се жали и да користи правне путеве и на тако очигледне злоупотребе и кршење својих основних права.

         Згражавамо се што се међусобна прозивања у Хашком трибуналу увек рефлектују на ускраћивање основних права Војислава Шешеља - подвукао је Красић и још једном, у име Комитета, позвао све надлежне да зауставе тортуру над Шешељем.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари