СРС: Ако Вучићев и Николићев режим уважи захтеве Хага - биће део завере против Шешеља

РАДИКАЛИ УПОЗОРИЛИ ВРХ ВЛАСТИ ДА СЕ НЕ ИГРА ГЛАВОМ И ДА НЕ ДАЈЕ НИКАКВЕ ГАРАНЦИЈЕ ПРОТИВ ВОЉЕ ЊИХОВОГ ЛИДЕРА

Војислав Шешељ

  • Војислав Шешељ унапред упозорио да не пристаје на кућни притвор и да ће - уколико буде привремено пуштен на слободу - учествовати у политичком животу Србије, давати интервјуе, гостовати у телевизијским емисијама и јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд

        У МИНИСТАРСТВО правде стигао је захтев Трибунала у Хагу у случају лидера радикала Војислава Шешеља, који је позвао Холандију као земљу домаћина суда и Владу Србије да се изјасне о гаранцијама у вези са евентуалним привременим пуштањем на слободу лидера радикала, речено је данас Танјугу у том министарству.

        Из Трибунала данас поручено да судско веће нема временско ограничење за доношење одлуке о привременом пуштању Шешеља на слободу.

        Иначе, раније данас, председник Националног савета за сарадњу с Хашким трибуналом Расим Љајић рекао је да ће захтев, када стигне, ући у редовну процедуру која је важила за све оптуженике и у складу са тим биће донете гаранције.

        Овим поводом је Српска радикална странка издала овакво саопштење:

         „Претресно веће Хашког трибунала налогом је затражило од Влада Србије и Холандије да дају одређене гаранције за пуштање на привремену слободу председника Српске радикалне странке проф. др Војислава Шешеља.

        Војислав Шешељ упозорава режим у Београду да се не играју главом и да не дају никакве гаранције против његове воље. Шешељ се већ изјаснио под којим условима би прихватио евентуално пуштање на привремену слободу и поступање режима супротно Шешељевим условима представљало би директан обрачун с њим.

        Ако би режим Александра Вучића и Томислава Николића поступио по налогу Претресног већа, онда би са њима учествовали у завери против др Војислава Шешеља.

        Српска радикална странка упозорава да је ова игра Хашког трибунала око привременог пуштања на слободу председника српских радикала још један доказ да је веће морало донети одлуку о обустављању поступка и трајном пуштању на слободу Војислава Шешеља јер би једино такво решење имало смисла после дванаест година противправног притвора у Хашком трибуналу.“

        Осврнувши се на овакво упозорење из СРС властима у Београду да се „не играју главом“ и да не дају било какве гаранције против његове воље, Љајић је указао да је давање гаранција управо главна тема и у противном не би било ништа спорно, подсећајући да је влада и до сада аутоматски давала гаранције за све хашке оптуженике.

        Истакао је и да се први пут дешава да један оптужени одмах каже да неће поштовати услове који поставља Хашки трибунал, „а од нас се тражи да поштујемо Устав и дамо те врсте гаранције“.

        Судско веће Трибунала за бившу Југославију у случају Шешеља позвало је јуче Холандију и Владу Србије да се изјасне о гаранцијама. Наиме, веће од Владе Србије тражи да потврди да ли може да осигура прецизно наведене мере за Шешељево привремено пуштање на слободу.

        Од српских власти се најпре тражи да одреде једног или више званичника који ће пратити Шешеља од аеродрома у Холандији до места где ће боравити привремено на слободи и да то исто обезбеди приликом његовог повратка у Холандију.

        Тражи се и да Шешељ буде у кућном притвору на адреси коју ће српске власти пријавити Трибуналу, као и да свако његово кретање из здравствених разлога буде у пратњи полицијских власти Србије.

        На влади је и да се изјасни о томе да ли може да осигура да Шешељ одмах буде ухапшен у случају да прекрши ове услове, да му узме пасош и не допусти му било какво кретање или путовање са локације где ће боравити.

        Од владе се тражи и да потврди да ли може да осигура Шешељеву личну сигурност и безбедност током боравка на привременој слободи, као и да одмах обавести Трибунал о било каквој претњи његовој безбедности и сигурности и да пружи детаљан извештај о томе.

        Шешељ на слободи не сме да дође у контакт са жртвама и сведоцима како не би утицао на њих на било који начин. Трибунал тражи и да Влада Србије доставља извештај Судском већу сваких 14 дана.

        Судско веће је у одлуци, која је донета 13. јуна, упутило налог да се стране у поступку, укључујући оптуженог, изјасне о могућности да оптужени буде привремено пуштен на слободу.

        Међутим, пре неколико дана, Шешељ је обавестио Претресно веће да, уколико буде одлучено да га привремено пусте на слободу, не прихвата никаква ограничења, осим оног да неће напуштати територију Србије.

        Он је у поднеску Хашком суду, који је медијима прослеђен из СРС, навео да се уколико буде привремено пуштен на слободу неће јављати полицији, нити носити електронску наруквицу или друге предмете којима се нарушава људско достојанство.

        Уколико га пусте на слободу учествоваће, како је навео, у политичком животу Србије - на јавним скуповима, а даваће, поручио је интервјуе новинама, гостовати у телевизијским емисијама и „јавно критиковати Хашки трибунал као нелегални међународни суд“.

        Шешељ се 23. фебруара 2003. године добровољно предао Хашком суду, где се изјаснио да није крив ни по једној тачки оптужнице, која га терети за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања од 1991. до 1993. године у Хрватској, БиХ и Војводини.

        Од тада је у притвору у Схевенингену, а његов предмет је и даље у претресном поступку, који је почео 2007. године. Тужилаштво је крајем 2010. завршило изношење доказа, а оптужени, који се сам брани, није желео да износи никакве аргументе одбране.

        Завршне речи одржане су у марту 2012, а изрицање пресуде било је заказано за 30. октобар 2013. године.

        Шешељ је, међутим, у јулу 2013. затражио изузеће судије Хархофа због сумње у његову пристрасност.

        Суд је прихватио Шешељев захтев и уместо Хархофа је именован судија Мандиаје Нијанг.

        Оптужени је почетком године затражио да буде ослобођен или да суђење почне испочетка јер, како је навео, није правично да поступак буде настављен уз судију који није пратио поступак од почетка.

        Одвојено од оптужнице за злочине против човечности и кршење закона и обичаја ратовања, Шешељ је у три поступка осуђен због непоштовања суда, на 15, 18 и 24 месеца затвора.

        Танјуг и сајт СРС

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари