ФИЛА: Србија треба да преко Савета безбедности УН затражи хитно ослобађање Шешеља

ИСТЕКАО ТРОДНЕВНИ РОК, А ЛИДЕР РАДИКАЛА НИЈЕ ОДГОВОРИО

НА УСЛОВЕ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА

Тома Фила

  • Адвокат Тома ФИЛА: Цела прича око Шешељевог пуштања на привремену слободу је замлаћивање јер додатни услови представљају само спиновање како нико не би размишљао о томе да се суђење не завршава

        НАКОН што је истекао рок за изјашњавање Војислава Шешеља о прихватању услова Хашког трибунала за пуштање на привремену слободу и гаранција које је дала Влада Србије, адвокат Тома Фила каже да то значи да ће лидер радикала остати у притвору.

        Фила је Тањугу рекао да у оваквим случајевима нема посебне процедуре и да, ако одговора нема, сматра се да Шешељ није сагласан са условима које му је трибунал поставио.

        Рок за изјашњавање Шешеља истекао је јуче, а међу условима за његово привремено ослобађање из притвора је кућни притвор, одузимање пасоша, забрана контакта са сведоцима и жртвама...

        У Хашком трибуналу Тањугу је раније данас речено да одговор од Шешеља нису добили. У Хагу, међутим, немају одговор да ли ће разматрати одговор Шешеља уколико стигне после задатог рока од три дана.

        Фила сматра да би привремено ослобађање Шешеља из притвора Хашког трибунала без икаквих услова било једино поштено решење, истакавши да судско веће у сваком моменту може да одлучи да га пусти само уз гаранцију Србије да неће напустити земљу.

        „У том случају би Шешељ морао да напусти Хаг хтео, не хтео. Али ја мислим да то неће бити тако, јер да су хтели да га пусте, они му не би постављали услове“, каже Фила.

        Наводи да је цела прича око Шешељевог пуштања на привремену слободу „замлаћивање“ и да додатни услови представљају само „спиновање како нико не би размишљао о томе да се суђење не завршава“.

        Подсетио је да се Шешељ већ једном изјаснио да не жели да прихвати услове трибунала и било какве гаранције Владе Србије, да је „рекао шта је имао“ и да „једноставно тражи да га онако како је дошао у Хаг врате назад у Србију“.

        Под хашким условима, каже Фила, затвор у Шевенингену само се замењује другим у Београду, с тим што би Шешељ био у кућном притвору, што се не урачунава у казну.

        „Звало би се да је на слободи, а он би седео са наноогрлицом затворен у једном стану. То је замена затвора, овај је мало бољи јер има породицу са собом, али не сме да излази и да говори, не сме ништа“, каже Фила.

        Фила сматра да Србија треба да затражи од Савета безбедности УН да интервенише како би Шешељ одмах био пуштен на слободу, јер, како наводи, држава мора да заштити интересе својих грађана.

        Тањуг

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари