ЈЕРЕМИЋ: Четири земље ЕУ већ говоре да Србија не може у Унију без признања Косова

МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА САОПШТИО ДА ЋЕ БЕОГРАД

И ДАЉЕ БИТИ ПРОТИВ АХТИСАРИЈЕВОГ ПЛАНА

  • Јеремић је на дебати „Србија и ЕУ“ изјавио да су му четири министра спољних послова Европске уније (ЕУ) рекла да Србија не може ући у Унију без формалног признања независности Косова
  • Јеремић је открио да 9. децембра није било могуће добити статус кандидата без експлицитног одустајања од Резолуције 1244 у регионалном представљању Приштине на међународним скуповима
  • Наш одговор је био „не“, подсетио је Јеремић и истакао да ће одговор на такву врсту захтева бити „не“ и у будућности
  • Он је додао да је још пре шест месеци изнео резерву о томе да ли је могуће да Србија у децембру добије статус кандидата, због чега је проглашаван за птицу злосутницу и евроскептика
  • Мислим да треба бити још суздржанији у предвиђањима када је реч о марту наредне године, рекао је Јеремић

        БЕОГРАД, (ФоНет) - Министар спољних  послова Србије Вук Јеремић изјавио је да су му четири министра спољних послова Европске уније (ЕУ) рекла да Србија не може ући у Унију без формалног признања независности Косова.

        Јеремић је на дебати „Србија и ЕУ“ рекао да до сада нико у утицајним центрима моћи није размислио о било којој другој могућности за Косово, осим да Србија прихвати Ахтисаријев план и на крају призна независност Косова „у пуном формалном смислу те речи“.

        Он је поновио да се спољнополитички приоритети Владе Србије не мењају и заснивају се на наставку процеса европских интеграција, очувању суверенитета и територијалног интегритета, нужности најбољих могућих регионалних односа и економској дипломатији.

        Уверен сам, нагласио је Јеремић, да ће таква врста политике бити поново кандидована на изборима и грађани ће имати прилику да се о њој изјасне.

        Јеремић је рекао да 9. децембра није било могуће добити статус кандидата без експлицитног одустајања од Резолуције 1244 у регионалном представљању Приштине на међународним скуповима.

        Наш одговор је био „не“, подсетио је Јеремић и истакао да ће одговор на такву врсту захтева бити „не“ и у будућности.

        Јеремић није желео да предвиди какав ће бити став Европског савета о кандидатури Србије у марту.

        Он је додао да је још пре шест месеци изнео резерву о томе да ли је могуће да Србија у децембру добије статус кандидата, због чега је проглашаван за птицу злосутницу и евроскептика.

        Мислим да треба бити још суздржанији у предвиђањима када је реч о марту наредне године, рекао је Јеремић.

        Говорећи о Косову, Јеремић је нагласио да Ахтисаријев план нема легалност и легитимитет, па не може бити основа за преговоре о будућности Косова и успостављање мирних и нормалних односа између Срба и Албанаца на Балкану.

        Он је нагласио да проблем угрожавања територијалне целовитости једне земље унилатералним актима представља изузетно „клизав терен“, због чега један значајан број држава има велики отпор да призна такву независност.

        „То би био први пут да се државност успостави путем једностраног акта на који никада није пристала земља чланица УН на чијој је територији та независност једнострано проглашена“, рекао је Јеремић. 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари