„Газпром“ ће финансијски помоћи повезивање Србије са Турским током

КРОЗ НАШУ ЗЕМЉУ БИ ОД 2020. МОГЛО ДА ТЕЧЕ ДО 10 МИЛИЈАРДИ КУБНИХ МЕТАРА ГАСА ГОДИШЊЕ

        НАЈАВА Алексеја Милера, председника Управног одбора руског гасног гиганта „Газпром”, да би са српском страном учествовали у развоју нових гасно-транспортних система, могла би нашој земљи коначно да реши проблеме другог правца снабдевања гасом.

        И то тако, како незванично сазнаје „Политика” из извора упућених у гасне прилике, што би руска страна финансијски помогла повезивање Србије на другу линију гасовода „Турски ток” која би ишла преко Бугарске и наше земље до Мађарске.

        Оптимизам да би кроз Србију за две године могло да потече између осам и 10 милијарди кубика гаса, преко Бугарске са којом Београд има договорену интерконекцију, унео је и председник Александар Вучић који је недавно одређене количине гаса из овог правца понудио БиХ и Хрватској па Приштини, ако га, како је рекао, жели.

        Он је још додао да сваки гасовод који пролази кроз Србију нама одговара, али да је ово најбоља варијанта и велика развојна шанса за економију и индустрију. Те да би комплетна гасна мрежа могла да се изгради.

        Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари

Водканов's picture
Водканов 15:32 01.12.2017.

  • +9
Voting is closed.

Значи, следи поскупљење гаса!

Аnonymus's picture
Аnonymus 11:45 02.12.2017.

  • +11
Voting is closed.

Значи да си обичан кретен а то што си русофоб је мање важно.

draganz's picture
draganz 17:22 01.12.2017.

  • +19
Voting is closed.

Оно што је била наизменична струја у 20. веку, то је гас у 20. веку. Доносилац енергије за развој привреде и друштва. Док је цела Европа прекривена гасоводима само источни и средњи део је непкривен захваљујући САД. За њих је важније да Руси не буду испоручиоци гаса, него скупља енергија и загађење које настаје због некоришћења гаса. Заправо за њих је то ништа, јер нису имали проблем ни да нас бомбадују нукларним оружијем. Дај Боже да дође руски гас до нас. Како неко рече, боље да Руси пусте гас него Немци (данас су то Американци).

Slobodanka's picture
Slobodanka 18:28 01.12.2017.

  • +17
Voting is closed.

Uspeh za nas bio bi konačno i trajno rešenje energetskog gasnog pitanja te povezivanje sa Turskim tokom i izgradnja pomenutih gasno-transportnih sistema. Ali moramo biti žilaviji i otporniji na sebične i podle pritiske i ucene Zapada.
Zapad vodi žešću geopolitičku igru protiv Rusije. Sankcije koje su uveli Rusiji imaju za cilj usporavanje i ometanje ekonomskog razvoja Rusije, a Krim i Donbas nisu bili pravi razlog nego samo dobar povod za pokretanje diskriminatorskih sankcija.
Zato Zapad ima kod nas još zahteva kao što je ne davanje boljeg statusa srpsko-ruskom humanitarnom centru. Posebno su protiv podizanja ruskih industrijskih zona u Srbiji što je još značajnije i o čemu se manje govori, a to smatraju činom protiv njihovih interesa. Baš nije tako jer postoji već značajan broj američkih, evropskih itd. kompanija koje posluju u Srbiji bez smetnji i još sa značajnim privilegijama. Takve zone sa ruskom ponudom dale bi povoljniju ponudu za postojeću domaću privredu. Gde je poštovanje naših interesa? Slobodno tržište kojim se toliko hvali i diči Zapad podrazumeva da nema barijera u kretanju robe i kapitala.
Evropsko i zapadno tržište je trenutno zatvoreno za Rusiju. Rusija bi mogla da pokuša da izađe na evropsko tržište preko Srbije koja je u Evropi, ali nije članica EU. To znači i manje troškova i manje prepreka te veća brzina... Za nemačke privrednike itekako važe propisi EU pa kako znaju i umeju dosta krše ove ekonomski neprirodne sankcije te ipak saradjuju sa Rusijom i u pitanju su zdravi ekonomski interesi.
Ako bi u ovome istrajali nastala bi neka zdravija konkurencija stranih firmi u zemlji Srbiji te bi Zapad bio nateran da se prema nama ozbiljnije ponaša, a ne da nam niču samo njihove firme kao što je poznata pelenaška "Jura", itd.

Ajde_ZnakPitanja's picture
Ajde_ZnakPitanja 17:25 02.12.2017.

  • +9
Voting is closed.

Dve Ruske vojne baze u Srbiji (Kopaonik i Frushka Gora) bi reshile srbe svih problema. Ali, avaj!

Додај коментар